Προσφυγή κατά του Π.Δ. 85/2022 από Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές

Οι Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αίτηση ακυρώσεως κατά του Π.Δ. 85/2022.

ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές της Ελλάδας αποφάσισαν να αναθέσουν στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Λαζαράτο την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά του π.δ. 85/2022, κατά το μέρος που αυτό εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως ως προς την πρόσληψη και σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα. Οι σχετικές ρυθμίσεις του π.δ. 85/2022 αντιτίθενται προδήλως στο άρθρο 16 παράγραφος 7 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τα αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κρατικών και των τελούντων υπό κρατική εποπτεία ιδιωτικών δραματικών σχολών. Οι Δραματικές Σχολές ουδέποτε έπαυσαν να είναι "Ανώτερες", υπό τις εγγυήσεις του άρθρου 16 παράγραφος 7 του Συντάγματος. Οι ρυθμίσεις αυτές αντιτίθενται επίσης προδήλως στο ενωσιακό δίκαιο, όπως αυτό ερμηνεύθηκε πρόσφατα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων από την απόφαση 998/2021 του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. ΑΙΣΔΤ Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη
2. ΑΙΣΔΤ Αθηνών Γιώργος Θεοδοσιάδης
3. ΑΙΣΔΤ Ανδρέας Βουτσινάς
4. ΑΙΣΔΤ Αρχή
5. ΑΙΣΔΤ Δήλος Δήμητρας Χατούπη
6. ΑΙΣΔΤ Έκτη Τέχνη
7. ΑΙΣΔΤ Θεάτρου Τέχνης
8. ΑΙΣΔΤ Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου
9. ΑΙΣΔΤ Μοντέρνοι Καιροί
10. ΑΙΣΔΤ Νέο Ελληνικό Θέατρο
11. ΑΙΣΔΤ Νότος
12. ΑΙΣΔΤ Παναγιώτας Μουστάκη – Βεάκη
13. ΑΙΣΔΤ Πειραϊκού Συνδέσμου
14. ΑΙΣΔΤ Πράξη Επτά
15. ΑΙΣΔΤ Μαίρης Ραζή Η Πρόβα
16. ΑΙΣΔΤ Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης
17. ΑΙΣΔΤ Τεχνών Εκατό
18. ΑΙΣΔΤ Ωδείου Αθηνών

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.