Ο Θανάσης Σαράντος στον δικό του Μπρεχτ

Στη "Μάνα Κουράγιο" που μοιράζεται επί σκηνής με την Μάνια Παπαδημητρίου σε μια μουσικοθεατρική εκδοχή, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος εντοπίζει την Ελλάδα του σήμερα.

Η Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Μετά τον "Αμερικάνικο βούβαλο" του Ντέιβιντ Μάμετ, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο θέατρο Φούρνος (μέχρι 8/1), ο Θανάσης Σαράντος ετοιμάζει στο ίδιο θέατρο τη νέα του παράσταση με τίτλο "Η Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ", όπου μοιράζεται τη σκηνή με τη Μάνια Παπαδημητρίου και τον μουσικό Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη, σε δική του σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική Πάουλ Ντεσάου και Κουρτ Βάιλ. Πρόκειται για τη δική του οπτική πάνω στο έργο που αποκαλύπτει τους μηχανισμούς του πολέμου και της εξουσίας. Στη "Μάνα Κουράγιο" εντοπίζει την Ελλάδα του σήμερα που φυτοζωεί με το βάρος της εγωιστικής "επιβίωσης" των προηγούμενων γενεών. 

Η Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Έχοντας στο επίκεντρο σκηνές και τραγούδια από την εμβληματική "Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της", αλλά και έργα όπως "Οι ιστορίες του κύριου Κ" και το "Ρομάντζο της Πεντάρας" αναδεικνύεται ο διαχρονικός λόγος του Μπρεχτ μέσα από μία παράσταση εν εξελίξει με ζωντανή μουσική και δύο ηθοποιούς επί σκηνής, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια συνομιλία με το κοινό με άξονα τους πολιτικοκοινωνικούς μηχανισμούς που σκιαγραφούνται στο έργο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού. 

Η Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Κωνσταντίνος Λέπουρης©

Στις "Ιστορίες του κυρίου Κ" μια σειρά καταστάσεις και γεγονότα, όπως η ανεργία, η λιτότητα, ο πόλεμος, η βία κτλ παίρνουν την μορφή φυσικών φαινομένων για τον μέσο άνθρωπο, ενώ στο "Ρομάντζο της Πεντάρας", ο λόγος του Μπρεχτ επικεντρώνεται στο βίο και την πολιτεία του Μακήθ, (ο οποίος επιτέλους απομακρύνεται από το εγκληματικό παρελθόν του, φορά κοστούμι και γίνεται "επιχειρηματίας", μιας και αυτό είναι πιο κερδοφόρο.

Η μουσικοθεατρική παράσταση ανεβαίνει για μία βραδιά, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 11.30 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπέρτολτ Μπρεχτ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο του Μπρεχτ αποκαλύπτει τους μηχανισμούς του πολέμου και της εξουσίας.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
02/02/2023

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".

Η "Ζηνοβία η θεατρίνα" ζωντανεύει τον κόσμο των μπουλουκιών στη σκηνή

Μια ηθοποιός αφηγείται τη ζωή της στον μονόλογο που ερμηνεύει η Άντα Χριστίδου στο Studio Κυψέλης.

Minimal

Στην τρίτη σόλο δουλειά της, η καλλιτέχνιδα αποδεικνύει πως ένα από τα μεγάλα της ατού είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό, όπως και το απολαυστικό κείμενό της όπου μεταφέρει τους μικρούς και μεγάλους παραλογισμούς της ζωής (της).