Μαρία Παπαφωτίου: Αυτό είναι το κορίτσι που υποδύεται την "Κυβέλη" σε νεαρή ηλικία στη σειρά "Φλόγα και Άνεμος"

Το ευρύ κοινό γνώρισε τη Μαρία Παπαφωτίου στην τηλεοπτική σειρά «Φλόγα και Άνεμος», όμως έχει διαγράψει μια πορεία στο θέατρο και ετοιμάζεται για μια νέα παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής. Γνωρίστε την.

Μαρία Παπαφωτίου

Με πρωτοείδες στην παράσταση "Από την Αντιγόνη στη Μήδεια" που εμπνεύστηκε, ενορχήστρωσε και σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης. Ουσιαστικά ήταν η δουλειά που μου φανέρωσε τον τρόπο να ασκώ την τέχνη μου έκτοτε. Έβαλε τον θεμέλιο λίθο της αισθητικής μου πάνω στο αντικείμενο και γέμισε τη φαρέτρα μου με όπλα πολύτιμα.

Θα μπορούσα να ζήσω ξανά μια μέρα από την παιδική μου ηλικία την οποία νοσταλγώ μετά μανίας. Ιδανικά : 10 χρονών, καλοκαίρι στο χωριό.

Πρότυπο μου υπήρξε κάθε άνθρωπος που δεν προσποιείται την ύπαρξή του. Κάθε πλάσμα ατελές, γεμάτο ρωγμές και ελαττώματα που προχωρά τη ζωή του με δύναμη και αλήθεια.

Το μικρόβιο της υποκριτικής μπήκε από πολύ νωρίς μιας και συμμετείχα σε σχολικές παραστάσεις. Ήταν αυτή η αίσθηση του χασίματος εαυτού τόσο ανακουφιστική, ανέμελη και ελαφριά. Πασχίζω να την κρατήσω καθαρή και ανεπηρέαστη στη βαρβαρότητα του σημερινού μου ''επαγγελματισμού'' και όταν συμβαίνει είναι το ίδιο μαγικά.

Στην τέχνη μου αποτυπώνω…..Δεν έχω ιδέα στ' αλήθεια! Ούτε και μπορώ να αποτιμήσω τι πρεσβεύω ή τι ακολουθώ. Σίγουρα το πιο γλυκό και συνάμα καθοριστικό αίσθημα για μένα είναι αυτό το αδιόρατο μαγνητικό πεδίο μεταξύ της καρδιάς των ερμηνευτών και της ψυχής των θεατών.

Η παράσταση στην οποία θα παίξω είναι η "Πανσέληνος" σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή στο Μέγαρο Μουσικής, από 16-21 Δεκέμβρη. Θα ενσάρκωση τη Μαρίνα . Μια αντί- ηρωίδα που με συγκινεί πολύ και με προκαλεί άλλο τόσο μιας και για πρώτη φορά θα ακουμπήσω λίγο αυτό που στο θέατρο ονομάζουμε "ρεαλισμός". Παίζουν ακόμα οι Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Μακρής, Χρήστος Σπανός, Δημήτρης Μαύρος, Αποστόλης Τότσικας.

Θα ήθελα ο κόσμος να προσέξει τους ήρωες της καθημερινότητας και το δυνητικό ''θαύμα'' που μας περιβάλλει, που κρύβουμε στον πυρήνα μας.
 

Η επιθυμία μου παλιότερα ήταν απλώς να βρεθώ στον θεραπευτικό, κατά τη γνώμη μου, χώρο της σκηνής ανεξαρτήτως ρόλου, έργου κλπ. Τελευταία μου γεννάται η ανάγκη να συναντηθώ με κάποιους συγγραφείς που με έχουν γοητεύσει πριν ακόμα γίνω ηθοποιός. Είναι ο Σαίξπηρ ένας απ' αυτούς. Θα ήθελα όμως κάποτε να καταφέρω να διασκευάσω και να μεταφέρω στο θέατρο το αριστουργηματικό μυθιστόρημα ''Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα'' του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αυτό θα ήταν η καλπάζουσα τάση για τελειότητα, για καταναγκαστική θετικότητα, για χρυσά επίπλαστα περιτυλίγματα, για γιγαντωμένα φαίνεσθαι και την τεμπελιά. Και προπάντων τους δικούς μου δαίμονες που είναι αναρίθμητοι.

Η φιλοσοφία μου είναι….το δεν έχεις κανέναν ανάγκη. Δε σε έχει κανένας ανάγκη. Γι’ αυτό δούλευε σκληρά και όσο μπορείς αδιαμαρτύρητα.

Μαρία Παπαφωτίου

Σύντομο βιογραφικό

Η Μαρία Παπαφωτίου είναι μια ακόμα περίπτωση που απαρνήθηκε την επιστήμης της για το θέατρο. Διπλωματούχος μηχανικός του Ε.Μ.Π. έμαθε υποκριτική στη σχολή Studio Υπό το Μηδέν Νίκου Καραγέωργου και στο εργαστήριο υποκριτικής Studio ΝΑΜΑ της Ελένης Σκότη. Θεατρικά έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Νίκο Καραγέωργο, Πάνο Αγγελόπουλο, Ρέινα Εσκενάζυ, Ισμήνη Πρωίου, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, Δημήτρη Λάλο, Κώστα Γάκη, στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, όπως: "Αθώος Κόσμος (2015)” σε σκηνοθεσία Γιώργου Καμαρινού, "Bam Boom Bang vol.2 (2014)”, σε σκηνοθεσία Φανούριο Καζάκη, "Broken Eptagon (2013)”, σε σκηνοθεσία Τάσου Ζουγανέλη, κ.ά. και το τηλεοπτικό της ντεμπούτο έγινε το 2013, όταν συμμετείχε στην σατιρική σειρά του ALPHA "Ελληνοφρένεια”. Φέτος ερμήνευσε το ρόλο της νεαρής Κυβέλης στην τηλεοπτική σειρά "Φλόγα και Άνεμος" και κέρδισε τις εντυπώσεις.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.