Ποιοι ανεβάζουν άπαιχτο Ρακίνα στον Πειραιά;

Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί

Το αμετάφραστο και άπαιχτο στην Ελλάδα ως τώρα έργο "Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί" του Ρακίνα παρουσιάζουν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαμπίλης και η ομάδα ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ σε μετάφραση του Ανδρέα Στάικου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από 13/10).  Ο κορυφαίος Γάλλος δραματουργός, συνδυάζοντας τις τραγωδίες "Φοίνισσες" του Ευριπίδη και "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, τοποθετεί στον πυρήνα της σύγκρουσης του έργου του τα δύο αδέρφια, Ετεοκλή και Πολυνείκη, ως εκφραστές των δύο άκρων σε μια βίαιη μάχη κατάκτησης της εξουσίας. Το έργο βρέθηκε στον δρόμο του σκηνοθέτη μέσα από μία υποσημείωση του βιβλίο του δασκάλου του Δημήτρη Τσατσούλη "Μεσαιωνική φάρσα, Ρακίνας, Καστελλούτσι, Κείμενα για τον ευρωπαϊκό θέατρο και την πρόσληψή του" (Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2018) και όπως μας είπε θέλοντας να συνεχίσει την έρευνά του πάνω στην φόρμα και τη δομή της τραγωδίας, επέλεξε αυτό το νεότερο κείμενο στο οποίο απουσιάζει μάλιστα ο Χορός. "Η Θηβαΐδα είναι μία αρχαιόθεμη τραγωδία, όπου συνδυάζονται, σύμφωνα με τους μελετητές του Ρακίνα, τόσο η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή όσο και οι "Φοίνισσες" του Αισχύλου.

Διαβάστε Επίσης

Η ιδέα για το ανέβασμα του έργου έχει όμως έναν ακόμα άξονα. Το μίσος και η έχθρα των δύο αδελφών, Πολυνείκη και Ετεοκλή, προσφέρεται ως καμβάς για να συλλογιστούμε πάνω σε αυτό που ονομάζουμε "χαμηλό εμφύλιο", όπως τον βιώνουμε τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Βέβαια στην περίπτωσή της Θηβαΐδας πρόκειται για δύο πρίγκιπες που πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου, ενώ ο χαμηλός μας εμφύλιος δεν αφορά δύο ισοδύναμους πόλους που ανταγωνίζονται για την κατάληψη της εξουσίας. Περιγράφεται ως χαμηλός γιατί, προς το παρόν δεν έχει πάρει γενικευμένες διαστάσεις ενόπλων συγκρούσεων, παραμένει όμως ένας εμφύλιος, δηλαδή ενδοκοινωνικός, πόλεμος με δεκάδες νεκρούς (βλ. κρατικές δολοφονίες, εργατικά ατυχήματα, γυναικοκτονίες κ.ο.κ), και δύο αντιμαχόμενους κόσμους, δύο διαφορετικές και συγκρουσιακές πραγματικότητες. Όσους φέρουν και ασκούν εξουσία και όσους αντιστέκονται". 
 

Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί

Πολιτική θέαση του θεάτρου

Ο Δημήτρης Μπαμπίλης ανήκει στους πολιτικούς σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς, πιστεύει στον διάλογο και την αντιπαράθεση που μπορεί να προκαλέσει το θέατρο στη δημόσια σφαίρα. Στις παραστάσεις της ομάδας του ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ τέμνονται η performance, το θέατρο της τεκμηρίωσης (documentary theatre) ή όποια άλλη υβριδική σκηνική φόρμα που έχει για πρώτη ύλη όχι την φαντασία ή τον μύθο αλλά την υλική πραγματικότητα. Στη σκηνοθεσία της παράστασης "Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί" επικεντρώνεται στην έχθρα των αδελφών και στη σωματική διάσταση της σύγκρουσης και σύμφωνα με τον ίδιο επιδίωξή του ήταν "η λεκτική σύγκρουση ανάμεσα στα δύο αδέρφια να πάρει πραγματικές σωματικές διαστάσεις για αυτό και ζητήσαμε την συνδρομή του Ηλία Μπατσινίλα από την Σχολή Βραζιλιάνικου Ζιουζιτσου "PS brotherhood Brazilian jiu-jitsu & more”. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την γενναιοδωρία των ηθοποιών, να εξερευνήσουν τα σωματικά τους όρια, πάντα με τους ίδιους στην θέση του οδηγού. Η δουλειά μου είναι να φροντίζω τις ασφαλείς συνθήκες και το δημιουργικό πλαίσιο, όσο είμαι ο αυτόπτης μάρτυρας της διαδρομής τους προς την υπέρβαση των σωματικών τους ορίων, όπως και όταν εκείνοι το αποφασίζουν". 

Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί

Η ομάδα και οι νέοι συνεργάτες

Η συνεργασία και η πολυφωνία κρατά ενωμένη τη δημιουργική ομάδα ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ. Υπάρχει ένας σταθερός πυρήνας συνδημιουργών, στον οποίο συχνά προστίθενται νέες συνεργασίες. Στην παράσταση αυτή μεταξύ άλλων ο Δημήτρης  Μπαμπίλης συνεργάζεται με την Βασιλική Δέλιου και τον Φαίδωνα Καστρή. Δύο ηθοποιούς, "που προέρχονται από διαδρομές διαφορετικές από την δική μου, επομένως μεταξύ άλλων έπρεπε να προσαρμόσουμε αμφότεροι τα εργαλεία μας, ώστε να συναντηθούμε δημιουργικά. Θα έλεγα ότι και οι δύο, έκαστος με ξεχωριστό τρόπο, ήταν το μεγαλύτερο δώρο αυτής της δουλειάς, καθώς στις πρόβες χάρη στην ουσιαστική τους εμπλοκή και συμμετοχή, βρέθηκα μπροστά σε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και προκλήσεις, ανακαλύπτοντας τα όρια της γλώσσας μου, αλλά και των προκαταλήψεων που μπορεί να έφερα ως νεότερος δημιουργός. Αυτός ο διαγενεακός διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών, νομίζω ότι μόνο κερδισμένους μπορεί να μας βγάλει, αρκεί να γίνεται από επιλογή, ισότιμα και με σεβασμό. Όταν πρόσφατα κάποιοι καταχρώμενοι τον σεισμό του metoo, εξαπέλυσαν αδιάκριτα πόλεμο στην παλιότερη γενιά στο όνομα της δικής μας, κάποιοι βλέπαμε τα νέα τέρατα ήδη να γεννιούνται ανάμεσά μας. Η Θηβαΐδα δίνει σε όλους αυτούς ένα πολύ καλό μάθημα. Στο τέλος αλληλοσκοτώνονται".

 

Δημήτρης Μπαμπίλης
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπαμπίλης

Ποια είναι η χρησιμότητα του ερευνητικού θεάτρου Δημήτρη Μπαμπίλη;

"Το ερευνητικό θέατρο δεν είναι χρήσιμο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απαιτεί αφοσίωση, χρόνο, εμβάθυνση, βραδύτητα, υπομονή, σταθερούς συνοδοιπόρους και συνομιλητές, που οι συνήθεις ρυθμοί παραγωγής και πρόσληψης μιας παράστασης δεν επιτρέπουν, για να μην πω αποτρέπουν. Υπό αυτό το πρίσμα, το ερευνητικό θέατρο πρόκειται για κάτι το περιττό, το πλεονάζον. Εκεί όμως έγκειται η αναγκαιότητά του, γιατί αν δεν μοιάζει χρήσιμο είναι γιατί αποτελεί αναγκαίο, είναι γιατί εκφράζει την απαίτηση για ένα περιθώριο. Δηλαδή, για μια πέρα απ' τα όρια, δοσμένα ή κεκτημένα, διαπραγμάτευση της σκηνικής γλώσσας, της συνδημιουργίας, της ουσιαστικής σχέσης με τον μεγάλο αποδεκτή, το κοινό. Στο ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ δεν κάνουμε ερευνητικό θέατρο από μόδα ή από αδυναμία. Για να είμαστε ειλικρινείς, συχνά αμφιβάλλουμε για το αν κάνουμε ούτως ή άλλως. Δίνουμε απλά στους εαυτούς μας το περιθώριο να μην επαναλαμβανόμαστε επειδή ακούσαμε ένα μπράβο, αλλά να εξελισσόμαστε, ακόμα κι αν συχνά συναντάμε αδιέξοδα".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θηβαΐδα ή Τα αδέλφια εχθροί

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αντλώντας από τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο κορυφαίος δραματουργός τοποθετεί στον πυρήνα του έργου του τη σύγκρουση ανάμεσα στον Ετεοκλή και στον Πολυνείκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σύγχρονες τραγωδίες" θα παιχτούν στον Μικρό Κεραμεικό την επόμενη σεζόν

Το κοινωνικό έργο της Τατιάνας Κίρχοφ ακολουθεί την πορεία τριών αρχαίων τραγωδιών, εξερευνώντας το ερώτημα: "Οι σύγχρονες τραγωδίες πόσο τελικά διαφέρουν από τις αρχαίες;".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/07/2024

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η νέα παράσταση που ανεβάζει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Στη Ρωσία θα μας μεταφέρει από τον Οκτώβριο η παράσταση που σκηνοθετεί ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, με τον θίασο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Μιχάλη Οικονόμου, τον Παντελή Δεντάκη και τον Σταύρο Σβήγκο.

Updated | Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Φεστιβάλ Αθηνών | Αργυρώ Χιώτη τι μύθους κερνάς στο "Αναψυκτήριο";

Σε έναν κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας μάς καλεί η σκηνοθέτις, ηθοποιός και συνιδρύτρια της ομάδας Vasistas στο πλαίσιο του Grape - Greek Agora of Performance του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με τη νέα θεατρική της παράσταση μέσα από την οποία διερωτάται αν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε στους μύθους.

Τιάγκο Ροντρίγκες: "Η δική μου Εκάβη μιλά για την κακοποίηση των ευάλωτων ομάδων"

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε o σκηνοθέτης στη συνέντευξη τύπου για το έργο του "Hecuba, not Hecuba", λίγο πριν η Κομεντί Φρανσέζ το ζωντανέψει στην Επίδαυρο.

Μια μεγάλη επιτυχία σε επανάληψη αλλά κι ένα υπερρεαλιστικό "Μεμοράντουμ" κάνουν αίσθηση στο νέο πρόγραμμα του Θεάτρου Μπέλλος

Η ομάδα The Young quill μοιράζεται με το κοινό δύο από τις παραγωγές της για τη χειμερινή σεζόν, εκ των οποίων η μία είναι η επιτυχία "Η λέξη πρόοδος..." και η δεύτερη είναι νέα κι έχει στο καστ της τον Ορέστη Χαλκιά μεταξύ άλλων.

"Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή": Αυτό είναι το έργο που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τη νέα σεζόν

Μια σοβαρή κωμωδία για τη σεξουαλικότητα, την αγάπη και τον ηλεκτρισμό που δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα φέρνει ο καλλιτέχνης στο θέατρο Βρετάνια, με τον Άκη Σακελλαρίου και την Νάντια Κοντογεώργη μεταξύ άλλων.