Το Εθνικό Θέατρο σε όλη την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο"

Ολοκληρώθηκε για 4η χρονιά το πρόγραμμα “Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο”, μεγαλώνοντας τον αριθμό των σχολείων και των μαθητών που έρχονται σε επαφή με την θεατρική τέχνη.

Το Εθνικό Θέατρο στο Νέο Σχολείο

Ογδόντα σχολεία της Αττικής και της Περιφέρειας έχουν λάβει μέχρι σήμερα μέρος στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου "Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο”, που αποτελεί μέρος της δράσης του Μικρού Εθνικού, της σκηνής δηλαδή που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, με υπεύθυνη την Σοφία Βγενοπούλου
Με στόχο την αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης από τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες νέων ανά την Ελλάδα, το Εθνικό Θέατρο βοηθά τις τοπικές κοινότητες αφενός να ενδυναμωθούν πολιτιστικά μέσα από τη σύνδεσή τους με έναν σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό και αφετέρου να μπορούν αυτόνομα να συνεχίζουν τη δραστηριοποίησή τους στο θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια. Παράλληλα, αναπτύσσεται κι ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συνδημιουργούν.

Το Εθνικό Θέατρο στο Νέο Σχολείο

Διαβάστε Επίσης

Η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Σοφία Βγενοπούλου, σημειώνει: "Τα 80 συνολικά σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέχρι τώρα, μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσουμε. Η δίψα των μαθητών για έκφραση, επικοινωνία, δημιουργία και  η ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στους τρόπους προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα, επιβεβαιώνουν την αξία της βιωματικής μάθησης μέσα από το θέατρο. Ένα εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ένα πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου. Ταξιδέψαμε παντού! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φτάσαμε σε προορισμούς μακρινούς και δυσπρόσιτους διανύοντας πολλά χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια. Από τη Σίκινο και τη Μύκονο μέχρι τη Λευκάδα, το Βαρθολομιό, την Καλαμάτα , την Τρίπολη, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Χαλκίδα και το Ναύπλιο! Γνωρίσαμε σχολεία  μεγάλα και σχολεία με μικρές ομάδες. Σχολεία που τόλμησαν να διεκδικήσουν το χώρο τους  για να ακουστούν. Σχολεία όπου μαθητές και καθηγητές από κοινού δούλεψαν για τον ίδιο στόχο: να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί. Φτιάξαμε παραστάσεις με καινούργια κείμενα από τους εφήβους για τους εφήβους. Στήσαμε διαδραστικές performances στις πλατείες των νησιών που συνομίλησαν με την τοπική κοινωνία και που ως παρακαταθήκη θα ετοιμάσουν το έδαφος ώστε να πάρουν τη σκυτάλη οι επόμενοι  για να συνεχίσουν το δικό τους ταξίδι!”

Το Εθνικό Θέατρο στο Νέο Σχολείο

Τα λόγια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με τις ομάδες τους:

 

"Ένα ΕΠΑΛ από το Ρέθυμνο τολμά να μιλήσει για όσα τα σχολεία μας και η τοπική κοινωνία κρύβουν κάτω από το χαλί, την βία, τον αποκλεισμό και την διαφορετικότητα. Πως το θέατρο μπορεί τελικά να φέρει την αλλαγή”.

"Το θέατρο που μας ενώνει: Όταν το Εθνικό Θέατρο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό του προγράμματος σπουδών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση”.

"Ποιο είναι το σχολείο που θέλουμε; Το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα λόγου στους μαθητές που παρουσιάζουν τα δικά τους θέλω κόντρα στα πρέπει που τους επιβάλλονται, φωνάζοντας:  Είμαστε εμείς!”.

"Παραμύθι χωρίς όνομα: Ένα θεατρικό εγχείρημα από το ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας που παρουσιάζει στη μεγάλη σκηνή του Μεγάρου Χορού ένα θεατρικό παραμύθι χωρίς τίτλο, χώρο, χρόνο. Θέατρο στην ειδική αγωγή με τη υποστήριξη του Εθνικού Θεάτρου. Μαθητές με αναπηρία και εκπαιδευτικοί δημιούργησαν μια παράσταση για τα όνειρα της ζωής και πως μπορούμε να αντιδράσουμε όταν μας τα στερούν”.

"Περί φύλου και άλλων δεινών: Μια παράσταση – κραυγή από τις μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου μας θυμίζει ότι η έμφυλη βία και τα έμφυλα στερεότυπα καλά κρατούν, μας εγκλωβίζουν και μας ματώνουν’’

"Οι 12 άθλοι του μαθητή/ ένα σχόλιο πάνω στο σχολείο: Σε αυτή τη συνάντηση του Εθνικού Θεάτρου με την εκπαίδευση οι έφηβοι μαθητές μπόρεσαν να μιλήσουν για τις ανάγκες τους, τα όνειρά τους, τις αγωνίες, τις πιέσεις και τον αγώνα που κάνουν να γίνουν πρωταγωνιστές των άκαμπτων και προσχεδιασμένων σεναρίων ζωής που καλούνται να υπηρετήσουν ενώ παράλληλα προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους. Μια παράσταση από μαθητές για μαθητές…”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νέες ημερομηνίες για το σουρεαλιστικό "Pomona" στο Θέατρο Πόρτα

Η "Pomona" είναι αρχαία ρωμαϊκή θεά των καρποφόρων δέντρων, αλλά και ένα πρωτότυπο έργο του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ που παρουσιάζεται σε μια θαυμάσια παράσταση στο θέατρο Πόρτα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/01/2023

Ο αντιπολεμικός "Κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στους Μοντέρνους Καιρούς

Το κλασικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία" ανεβαίνει στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Κώστα Νταλιάνη.

Θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Νότη Μαυρουδή

Ο Θίασος Αντάμα αφιερώνει την παράσταση "Χορεύετε;" στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Προεδρικό Διάταγμα 85: Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου ενόψει της διήμερης απεργίας του ΣΕΗ

Ποιες θεατρικές παραστάσεις αναβάλλονται και η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

"Το φιλί της γυναίκας αράχνης" σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης

Στην Αργεντινή του 1970, εν μέσω ενός βίαιου καθεστώτος, διαδραματίζεται το μυθιστόρημα που ανεβαίνει με τους Παντελή Καναράκη και Παναγιώτη Κατσίκη στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη.

Το "Elenit" δια χειρός Ευριπίδη Λασκαρίδη κάνει στάση στη Στέγη

Μια σκοτεινή κωμωδία με ανατρεπτικό χιούμορ έρχεται στην Αθήνα λίγο πριν περιοδεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ευρώπη.

Τρένο στο Ρουφ: Συνεχίζεται το μιούζικαλ τσέπης "Λαχτάρα για κεράσια" που έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία της θεατρικής αμαξοστοιχίας

Η Τατιάνα Λύγαρη γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια της επιτυχημένης καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ με την επαναφορά της θεατρικής παράστασης.