Η Γιώτα Αργυροπούλου πιστεύει στη συζήτηση επί ίσοις όροις με τους εφήβους και η παράσταση "Youthquake" το επιβεβαιώνει

Η ηθοποιός και συν-ιδρύτρια της ομάδας Blindspot theatre group μας μιλά για την εμπειρία της συνεργασίας της με τους εφήβους - συνδημιουργούς της παράστασης που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών από τις 19 ως τις 21/07.

Youthquake Βάσια Αναγνωστοπούλου©
   

Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με το εφηβικό θέατρο; 
Στην αρχή ήρθε απρόσμενα. Ξεκίνησα το 2015 να δημιουργώ εφηβικές παραστάσεις και εργαστήρια μέσα από το κάλεσμα ιδρυμάτων ή καλλιτεχνικών διευθυντών, μόνη ή μαζί με τον συνεργάτη της ομάδας μας blindspot, τον Μιχάλη Κωνσταντάτο. Η επαφή μου όμως με την εφηβεία έγινε πιο προσωπική υπόθεση καλλιτεχνικά, σε ένα residency που συμμετείχα πριν 3 χρόνια στο Onassis Air. Εκεί σκέφτηκα πρώτη φορά ένα πρότζεκτ που αφορούσε στην τεχνολογία, στην τεχνητή νοημοσύνη και κάλεσα έναν έφηβο να συμμετάσχει. Τότε κατάλαβα ότι με ενδιέφερε και καλλιτεχνικά αυτή η ηλικία λόγω των προβληματισμών και της διαφορετικής τους οπτικής στα πράγματα. Αλλά και επειδή και η δική μου εφηβεία παραμένει ένα ανοιχτό κεφάλαιο μέσα μου, το οποίο φαίνεται να μην έχει κλείσει.

Ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες του;
Θεωρώ ότι πρέπει να ταιριάζεις μαζί τους, να τους σέβεσαι. Η σημερινή γενιά νέων έχει περισσότερο θάρρος από ότι είχαμε εμείς, νιώθω ότι έχουν μεγαλώσει πιο ελεύθερα. Αλλά πρέπει ωστόσο να σε εμπιστευτούν, πρέπει να σε νιώσουν ‘δικό τους’. Και μετά μπορείτε να κάνετε τα πάντα μαζί, καλλιτεχνικά και ανθρώπινα. Επίσης, πρέπει να θυμάσαι τον αντίκτυπο που έχουν πάνω τους όλα όσα ζουν, το μέγεθος τους των συναισθημάτων τους, την ευθραυστότητα αλλά και τη δύναμη τους.

Γιώτα Αργυροπούλου
Γιώτα Αργυροπούλου

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Youthquake και ποιά μέθοδο ακολουθήσατε για τη δημιουργία του;
Κάνοντας έρευνα για την εφηβική κουλτούρα και τη νέα τεχνολογία λόγω της τελευταίας performance μου, το Alex(a), για την οποία συνεργάστηκα καλλιτεχνικά με έναν έφηβο, μου έκαναν εντύπωση χαρακτηριστικά της σημερινής γενιάς που με απομάκρυναν από τις ταμπέλες που συνήθως τους αποδίδονται. Έτσι δημιούργησα θεματικές που ήθελα να διερευνήσω μαζί τους χρησιμοποιώντας performative εργαλεία. Οι θεματικές αφορούν στη δημοκρατία, στην τεχνολογία και στον κόσμο μας σήμερα μέσα από τα μάτια τους. Ανέπτυξα έπειτα ένα εκπαιδευτικό καλλιτεχνικό εργαστήριο το οποίο πραγματοποίησα με τα παιδιά και παράλληλα σχεδίαζα τη δραματουργία του έργου με το υλικό που γεννιόταν στο εργαστήριο και τα υλικά που είχα δημιουργήσει η ίδια για το έργο. Πολύτιμοι συνεργάτες μου σε αυτή την πορεία είναι η θεατροπαιδαγωγός Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση και ο δραματουργός Igor Dobricic.

Διαβάστε Επίσης

Σε μια εποχή που πολλή συζήτηση, συχνά με προβληματικούς όρους, περιστρέφεται γύρω από το τι θέλουν, τι ακούν, τι πιστεύουν οι νέοι ποιά ήταν η εμπειρία σου από την επαφή μαζί τους; 
Πιστεύω ότι η συζήτηση γίνεται σε λανθασμένη βάση. Είτε αδιαφορούμε ως ενήλικοι κατά βάθος για το τι έχουν να πουν οι νέοι, μειώνοντας τη σημαντικότητα της γνώμης τους λόγω ηλικίας, είτε τους καλούμε σε δημόσια συζήτηση αντιμετωπίζοντας τους ως εξωτικό είδος, σαν κάτι διαφορετικό από μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί. Απλά βρισκόμαστε σε διαφορετικό στάδιο του ταξιδιού της ζωής μας. Πιστεύω πολύ στη συζήτηση επί ίσοις όροις. Οι έφηβοι καταλαβαίνουν και διαισθάνονται πράγματα της εποχής τους, που εμάς μας διαφεύγουν, και εμείς με τη σειρά μας έχουμε μία μεγαλύτερη προοπτική του κόσμου. Μία πραγματική ανταλλαγή θα βοηθούσε πραγματικά πολύ, θα άλλαζε την εξέλιξη των πραγμάτων και την ποιότητα των σχέσεων μας.  

Youthquake

Τι σε εξέπληξε από τα όσα έφεραν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Youthquake ; 
Έχουν πολύ λιγότερα ταμπού έχουν από μας. Είναι πολύ πιο ελεύθεροι, δεν φοβούνται να πειραματιστούν. Για αυτό και η σωματικότητα τους στην παράσταση είναι τόσο δυνατή. Επίσης, έχουν ξεπεράσει τα όρια του φύλου με τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε εμείς. Τα παιδιά/ηθοποιοί έκαναν ανταλλαγές ρόλων στην πρόβα ανεξαρτήτως φύλου χωρίς καμία αναστολή ή δεύτερη σκέψη. Και αυτό ήταν μία ελευθερία που βίωσα για πρώτη φορά ακόμη και στο θέατρο. 

Youthquake
Βάσια Αναγνωστοπούλου©

Τι πιστεύεις ότι κερδίζουν οι έφηβοι με την επαφή με αντίστοιχα προγράμματα; 
Η κοινωνικότητα και η αίσθηση της ομάδας είναι το αυτονόητο στοιχείο που κερδίζουν. Συναντιούνται παιδιά από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικές τάξεις και γίνονται μία παρέα. Στη συνέχεια, τα θεατρικά εργαλεία τους βοηθούν να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και να βρουν την φωνή τους. Να εκφράσουν αυτά που σκέφτονται και νιώθουν, που όπως βλέπω, δεν έχουν και πολλές πραγματικές ευκαιρίες να το κάνουν. Γίνονται απρόσμενα δημιουργικοί, αποκτούν φωνή και αυτοπεποίθηση και αλλάζουν πραγματικά πολύ σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Πολλά παιδιά που είναι outsiders στη ζωή ή το σχολείο, βρίσκουν χώρο. Είναι πολύ έντονη εμπειρία για αυτούς και πολλή θετική. 

Διαβάστε Επίσης

Ποιός θα ήθελες να έρθει στην παράσταση; Σε ποιόν απευθύνεται; 
Απευθύνεται εξίσου σε ενήλικες και εφήβους. Πρόκειται για ένα έργο που δημιουργήσαμε μαζί. Και έχει να πει κάτι πολύ ηχηρό σε όλους μας -έφηβους και ενήλικες-, για το παρόν και το μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες

Youthquake

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Δεκατέσσερις έφηβοι μιλούν για τις συνήθειες και τη δυσαρέσκειά τους για τον κόσμο που κληρονομούν, υπό το πρίσμα του Δεκέμβρη του 2008, τις οικολογικές πορείες, τα κινήματα #Blacklivesmatter και Occupy Wall Street.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.