Στον Πίτερ Μπρουκ αφιερώνει η ομάδα Ρόδα την "Ραμαγιάνα"

Η εβδομάδα κλείνει με την παράσταση της Μαρίας Περετζή στο Θέατρο Βράχων πάνω στο ινδικό έπος για τη μάχη του καλού με το κακό.

Ραμαγιάνα

Για μία και μοναδική παράσταση  στο Θέατρο Βράχων (8/7) η πολυμελής ομάδα Ρόδα ανεβάζει στη σκηνή τη "Ραμαγιάνα", σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή. Το ινδικό έπος, αντίστοιχα με τα Ομηρικά Έπη, περιγράφει το περιπετειώδες ταξίδι του πρίγκιπα πολεμιστή Ράμα στα δάση της Ινδίας σε αναζήτηση του χαμένου του βασιλείου και τις μάχες του στο όνομα της βασίλισσας Σίτα που έχει πέσει θύμα απαγωγής. Η μάχη του καλού ενάντια στο κακό βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται ένας διαταραγμένος κόσμος όπου κυριαρχούν οι δαίμονες. H Ραμαγιάνα προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση του Βισνού, του προεξάρχοντος Θεού του Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το "Ντάρμα", την ίδια την Τάξη του Κόσμου. Το έπος αυτό παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων που σχετίζονται με τις παραδόσεις του Ινδουισμού. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς της ομάδας Ρόδα, η οποία συχνά αξιοποιεί μεγάλους μύθους και έπη, ενώ αυτό που καθορίζει την καλλιτεχνική της ταυτότητα είναι η καθολικότητα της συμμετοχής των μελών της σε κάθε βήμα της δημιουργικής διαδικασίας. Την θεατρική διασκευή του κειμένου υπογράφουν η σκηνοθέτιδα Μαρία Περετζή από κοινού με τον Δημήτρη Περετζή. Στην παράσταση, που μας μεταφέρει ένα κομμάτι του ινδικού πολιτισμού, κυριαρχεί έντονα ο λυρισμός, ενώ το πιάνο, τα κρουστά και τα φωνητικά ερμηνεύονται ζωντανά.
Με αφορμή το θάνατο του Πίτερ Μπρουκ σε ηλικία 97 ετών στο Παρίσι το Σάββατο 2 Ιουλίου, η ομάδα Ρόδα μνημονεύει την καλλιτεχνική της σύνδεση με τον μεγάλο σκηνοθέτη, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σύμπτωση της απώλειας του την εβδομάδα που κάνει πρεμιέρα η "Ραμαγιάνα”. Έργο το οποίο συνέδεσε την ομάδα μαζί του με πολλούς τρόπους. 

Διαβάστε Επίσης

Το 1985 έγινε η αρχή όταν ο Πίτερ Μπρουκ επισκέφθηκε την Ελλάδα για να παρουσιάσει στο Θέατρο Πέτρας το έργο του "Μαχαμπαράτα". Πολλά από τα βράδια του στην Αθήνα είχε επισκεφθεί τη Μαρία Περετζή και την Ομάδα των Ιερών Χορών του Γκουρτζίεφ που εκείνη δίδασκε. Συμμετέχοντας προσωπικά στους Ιερούς Χορούς, έδειξε στην ομάδα δικές του θεατρικές ασκήσεις, συζητώντας παράλληλα για το  "Θέατρο του Ιερού", το οποίο υπήρξε πηγή έμπνευσης για την συγκρότηση της θεατρικής ομάδας Ρόδα, όσο και για την μελέτη της "Μαχαμπαράτα" και έπειτα της "Ραμαγιάνα". Η ομάδα ανέβασε για πρώτη φορά τη "Ραμαγιάνα” το 1997, ενώ η επαφή της με τον Μπρουκ συνεχίστηκε τόσο στην Αθήνα, όταν την επισκεπτόταν, όσο και στο Παρίσι όπου ζούσε. "Αφιερώνουμε την παράστασή μας αυτή στη μνήμη του Πίτερ Μπρουκ, εκφράζοντας την ελπίδα για το πνεύμα του, που παρέμεινε νεανικό και ακούραστο μέχρι το τέλος, να φωτίζει και να εμπνέει το δρόμο του σύγχρονου θεάτρου σε όλο τον κόσμο”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ραμαγιάνα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 135 '

Το ινδικό έπος αφηγείται τις περιπέτειες του πρίγκιπα πολεμιστή Ράμα και την αέναη μάχη του καλού με το κακό που ξετυλίγονται σε μια παράσταση με έντονο λυρισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.