Στον Πίτερ Μπρουκ αφιερώνει η ομάδα Ρόδα την "Ραμαγιάνα"

Η εβδομάδα κλείνει με την παράσταση της Μαρίας Περετζή στο Θέατρο Βράχων πάνω στο ινδικό έπος για τη μάχη του καλού με το κακό.

Ραμαγιάνα

Για μία και μοναδική παράσταση  στο Θέατρο Βράχων (8/7) η πολυμελής ομάδα Ρόδα ανεβάζει στη σκηνή τη "Ραμαγιάνα", σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή. Το ινδικό έπος, αντίστοιχα με τα Ομηρικά Έπη, περιγράφει το περιπετειώδες ταξίδι του πρίγκιπα πολεμιστή Ράμα στα δάση της Ινδίας σε αναζήτηση του χαμένου του βασιλείου και τις μάχες του στο όνομα της βασίλισσας Σίτα που έχει πέσει θύμα απαγωγής. Η μάχη του καλού ενάντια στο κακό βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται ένας διαταραγμένος κόσμος όπου κυριαρχούν οι δαίμονες. H Ραμαγιάνα προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση του Βισνού, του προεξάρχοντος Θεού του Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το "Ντάρμα", την ίδια την Τάξη του Κόσμου. Το έπος αυτό παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων που σχετίζονται με τις παραδόσεις του Ινδουισμού. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα δουλειάς της ομάδας Ρόδα, η οποία συχνά αξιοποιεί μεγάλους μύθους και έπη, ενώ αυτό που καθορίζει την καλλιτεχνική της ταυτότητα είναι η καθολικότητα της συμμετοχής των μελών της σε κάθε βήμα της δημιουργικής διαδικασίας. Την θεατρική διασκευή του κειμένου υπογράφουν η σκηνοθέτιδα Μαρία Περετζή από κοινού με τον Δημήτρη Περετζή. Στην παράσταση, που μας μεταφέρει ένα κομμάτι του ινδικού πολιτισμού, κυριαρχεί έντονα ο λυρισμός, ενώ το πιάνο, τα κρουστά και τα φωνητικά ερμηνεύονται ζωντανά.
Με αφορμή το θάνατο του Πίτερ Μπρουκ σε ηλικία 97 ετών στο Παρίσι το Σάββατο 2 Ιουλίου, η ομάδα Ρόδα μνημονεύει την καλλιτεχνική της σύνδεση με τον μεγάλο σκηνοθέτη, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σύμπτωση της απώλειας του την εβδομάδα που κάνει πρεμιέρα η "Ραμαγιάνα”. Έργο το οποίο συνέδεσε την ομάδα μαζί του με πολλούς τρόπους. 

Διαβάστε Επίσης

Το 1985 έγινε η αρχή όταν ο Πίτερ Μπρουκ επισκέφθηκε την Ελλάδα για να παρουσιάσει στο Θέατρο Πέτρας το έργο του "Μαχαμπαράτα". Πολλά από τα βράδια του στην Αθήνα είχε επισκεφθεί τη Μαρία Περετζή και την Ομάδα των Ιερών Χορών του Γκουρτζίεφ που εκείνη δίδασκε. Συμμετέχοντας προσωπικά στους Ιερούς Χορούς, έδειξε στην ομάδα δικές του θεατρικές ασκήσεις, συζητώντας παράλληλα για το  "Θέατρο του Ιερού", το οποίο υπήρξε πηγή έμπνευσης για την συγκρότηση της θεατρικής ομάδας Ρόδα, όσο και για την μελέτη της "Μαχαμπαράτα" και έπειτα της "Ραμαγιάνα". Η ομάδα ανέβασε για πρώτη φορά τη "Ραμαγιάνα” το 1997, ενώ η επαφή της με τον Μπρουκ συνεχίστηκε τόσο στην Αθήνα, όταν την επισκεπτόταν, όσο και στο Παρίσι όπου ζούσε. "Αφιερώνουμε την παράστασή μας αυτή στη μνήμη του Πίτερ Μπρουκ, εκφράζοντας την ελπίδα για το πνεύμα του, που παρέμεινε νεανικό και ακούραστο μέχρι το τέλος, να φωτίζει και να εμπνέει το δρόμο του σύγχρονου θεάτρου σε όλο τον κόσμο”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ramayana

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 135 '

Το ινδικό έπος αφηγείται τις περιπέτειες του πρίγκιπα πολεμιστή Ράμα και την αέναη μάχη του καλού με το κακό που ξετυλίγονται σε μια παράσταση με έντονο λυρισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.