"Ραμαγιάνα": Η ομάδα Ρόδα ανεβάζει το ινδικό έπος στη σκηνή

Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του Θεάτρου Ρόδα, η νέα της παράσταση ανεβάζει στη σκηνή το «ευαγγέλιο της λατρείας του Ράμα», σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή.

Ραμαγιάνα

Η πολυμελής ομάδα του Θεάτρου Ρόδα, που μετρά περισσότερα από είκοσι χρόνια πορείας, εστιάζει σε διαχρονικά κείμενα, μεγάλους μύθους και έπη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως τα "Γκιλγκαμές" και "Αμφιάραος", ενώ η τελευταία της παράσταση ήταν πάνω στην "Τρικυμία” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα και καθορίζει την καλλιτεχνική της ταυτότητα είναι η καθολικότητα της συμμετοχής των μελών της σε κάθε βήμα της θεατρικής διαδικασίας -από τη μουσική επένδυση, τα σκηνικά μέχρι τα εντυπωσιακά κοστούμια. Την Παρασκευή 8 Ιουλίου η Μαρία Περετζή κατευθύνει σκηνοθετικά την ομάδα Ρόδα στη "Ραμαγιάνα”. Οι περιπέτειες του μυθικού πρίγκηπα πολεμιστή, του Ράμα, που περιπλανιέται στα δάση της Ινδίας μέχρι να ξαναβρεί το χαμένο του βασίλειο, ζωντανεύει σαν άλλη Οδύσσεια στο Θέατρο Βράχων, ενώ σαν άλλη Ιλιάδα περιγράφει τις μάχες στο όνομα της βασίλισσας Σίτα που την είχαν απαγάγει.

Ραμαγιάνα

Η μάχη του καλού ενάντια στο κακό βρίσκεται στο επίκεντρο του ινδικού έπους, το οποίο περιγράφει έναν διαταραγμένο κόσμο όπου κυριαρχούν οι δαίμονες. Η λυρικότητα των στίχων ντύνει τις ιστορίες των ηρώων και δείχνει το δρόμο προς το ιερό. H Ραμαγιάνα προβάλλει τον Ράμα σαν ενσάρκωση του Βισνού, του προεξάρχοντος Θεού τού Ινδικού πανθέου, ο οποίος υπερασπίζεται το "Ντάρμα", την ίδια την τάξη του κόσμου. Έτσι, το έπος αυτό έχει χαρακτηριστεί ως "ευαγγέλιο της λατρείας του Ράμα", και παρέχει μεγάλο μέρος των μύθων και του θρησκευτικού υλικού που σχετίζεται με τον Ινδουισμό. Παράλληλα, πέρα από τα μυθολογικά του στοιχεία, το έργο σκιαγραφεί και την Ιστορία της Ινδίας, καθώς αφηγείται την επέκταση των αρειανών φυλών του Βορρά μέχρι την Κεϋλάνη, όταν αυτές επέβαλαν τον πολιτισμό στις πρωτόγονες φυλές του Νότου της Ινδικής χερσονήσου.  

Ραμαγιάνα

Οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους βασικούς χαρακτήρες του έργου

Ράμα: Θωμάς Γκότσης, Σίτα: Ίρις Μπαγλανέα, Λαξμάνα: Χρήστος Βελαώρας, Βισβαμίτρα/ Βιμπεσάνα: Σταμάτης Λόγος, Ντασαράτα: Σταύρος Κάππας, Καϊκέγι: Άννα Κυπραίου, Ραβάνα: Νίκος Τσιουμπλεκτσής, Σουρπανάκα / Μαντάρα: Ιουλία Βεντίκου, Μπαράτα / Σουγκρίβα: Γιάννης Αγγέλης, Χανουμάν: Γιώργος Κωστογιάννης

Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά πιάνο, κρουστά και φωνητικά.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ramayana

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 135 '

Το ινδικό έπος αφηγείται τις περιπέτειες του πρίγκιπα πολεμιστή Ράμα και την αέναη μάχη του καλού με το κακό που ξετυλίγονται σε μια παράσταση με έντονο λυρισμό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.