Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Μαρίνα Καλογήρου είναι ο "Όσκαρ και η κυρία Ροζ"

Στη θεατρική μεταφορά της νουβέλας του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ πρωταγωνιστούν οι δύο γνωστοί ηθοποιοί από τα τέλη Φεβρουαρίου στο Αμφι-Θέατρο, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Όσκαρ και η κυρία Ροζ

Θανάσης Τσαλταμπάσης και Μαρίνα Καλογήρου υποδύονται το ομώνυμο πρωταγωνιστικό ντουέτο στη θεατρική μεταφορά της νουβέλας του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ "Ο Όσκαρ και η κυρία Ροζ". Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις αναλαμβάνει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του βαθιά ανθρώπινου αριστουργήματος που ανεβαίνει από 19 Φεβρουαρίου στο ιστορικό Αμφι-Θέατρο.

Ο Όσκαρ και η κυρία Ροζ
Νίκος Κουστένης

Πρωταγωνιστής είναι ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Όσκαρ, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο καθώς υποφέρει από μια βαριά μορφή λευχαιμίας. Όταν τυχαία μαθαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να θεραπευτεί και ότι του απομένουν μόνο λίγες μέρες ζωής, φτάνει στην απόλυτη απόγνωση. Μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία, γνωστή ως κυρία Ροζ, μια από τις εθελόντριες που κρατούν συντροφιά στα παιδιά του νοσοκομείου, του προτείνει ένα πρωτότυπο παιχνίδι που θα του αλλάξει τη ζωή και θα της δώσει νέο νόημα, ακόμη κι αν δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ ακόμη. Η Κυρία Ροζ παροτρύνει τον Όσκαρ να αντιμετωπίσει καθεμιά από τις μέρες που του απομένουν ως μια δεκαετία της ζωής του. Έτσι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έντεκα ημερών του, βιώνει μια πλήρη ζωή γεμάτη έρωτες, γάμο, προδοσίες, αποχαιρετισμούς, επιστροφές, αγκαλιές, τσακωμούς, δάκρυα, συγχώρεση. Με αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο ζει μέχρι την ηλικία των 110 ετών και φεύγει από τη ζωή γεμάτος και ικανοποιημένος που δεν χαράμισε τις τελευταίες του στιγμές. Μια ιστορία συγκινητική, τρυφερή αλλά και χιουμοριστική που δίνει μια νέα φιλοσοφική χροιά στο δίπολο ζωή-θάνατος, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της φαντασίας. Γιατί όπως λέει και ο συγγραφέας του έργου "όταν πια δεν μπορούν να μας σώσουν τα φάρμακα, αναλαμβάνει να το κάνει το χιούμορ και η φαντασία".

Ο Όσκαρ και η κυρία Ροζ
Νίκος Κουστένης

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις για την παράσταση: "Το κίνητρο για να την παρουσιάσουμε στο θεατρικό κοινό, είναι η ανάγκη μας να μιλήσουμε για τη χαρά να είσαι ζωντανός. Το να πιστέψεις και να βρεις αυτή τη χαρά, ακόμα και όντας σε απόγνωση λόγω δυστυχίας ή αρρώστιας, είναι το πιο σημαντικό αλλά και δύσκολο καθήκον για κάθε άνθρωπο. Χωρίς χαρά η ύπαρξή μας γίνεται μίζερη και ανούσια. Πιστεύω ότι το πιο ωραίο που μπορεί να κάνει το θέατρο είναι να μιλήσει γι' αυτό”.
Συμπρωταγωνιστούν οι Αγοραστή Αρβανίτη, Τάσος Θεοφιλάτος, Ελένη Νάτση, Edgen Lame. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλαν, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και τη μουσική ο Martynas Bialobzeskis. 

Ο Όσκαρ και η κυρία Ροζ
Νίκος Κουστένης

Όσα είπαν οι ηθοποιοί για το έργο και την παράσταση

 

Θανάσης Τσαλταμπάσης

Πάντα συμφωνούσα με την άποψη ότι η ζωή είναι μικρή και πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα σαν να ‘ναι η τελευταία. Όσο βουτάω όμως στον κόσμο του Όσκαρ αρχίζω να πιστεύω ότι η ζωή είναι μεγάλη και πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα με τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς.

Μαρίνα Καλογήρου

Νομίζω ότι στην εποχή που διανύουμε, το να μιλήσει κάποιος μέσα από την τέχνη του για την καλοσύνη, την ομορφιά και τη χαρά της ζωής, είναι επαναστατική πράξη. 

Αγοραστή Αρβανίτη

Ο Όσκαρ, αυτό το παιδί, μου έχει δώσει πολλά εφόδια στην ψυχή μου και είμαι σίγουρη ότι θα τα δώσει και στο κοινό. Αυτή μου η σκέψη επιβεβαιώνεται καθημερινά βλέποντας τον τρόπο που το αντιμετωπίζει ο σπουδαίος, κατά τη γνώμη μου, σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Τάσος Θεοφιλάτος

Ο μικρός μας Όσκαρ περνάει μια ολόκληρη ζωή μέσα σε λίγες μέρες! Τίποτα, μα τίποτα δεν είναι αδύνατο! Αρκεί να το πιστέψεις. Ευχαριστούμε Όσκαρ, οφείλουμε να ζήσουμε όπως εσύ, εφόσον ξέρουμε το τέλος, ας απολαύσουμε τη διαδρομή!

Ελένη Νάτση

Ο Όσκαρ ζει τις τελευταίες δώδεκα μέρες της ζωής του και μας εντυπωσιάζει όλους σαν μια πεταλούδα με τα πολύχρωμα φανταχτερά φτερά της που πετάει ευτυχισμένη από το ένα λουλούδι στο άλλο και ας έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Edgen Lame

Όνομα: Όσκαρ. Ηλικία: 10 ετών. Πάθηση: λευχαιμία. Πάθος: απεριόριστο. Ένα αγοράκι, αθώο, γεμάτο θάρρος και αυτοσαρκασμό, μας εκμυστηρεύεται την δειλία των ανθρώπων να ανοίξουν τα μάτια και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Μία ροζ ψυχή, φαντασία και με ελάχιστο χρόνο, καταφέρνει να δώσει νόημα στη ζωή του που οδεύει προς τον θάνατο με γοργούς ρυθμούς, όπως το πλοίο στην αγκαλιά του λιμανιού σπεύδει να φωλιάσει.

Ο Όσκαρ και η κυρία Ροζ
Νίκος Κουστένης

Περισσότερες πληροφορίες

Φιλιά, Όσκαρ...

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Λίγες ημέρες προτού χάσει τη μάχη με τη λευχαιμία, ένα δεκάχρονο αγόρι παίρνει ένα πολύτιμο μάθημα για τη ζωή.

Αμφι-Θέατρο

Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Αδριανού 111, Πλάκα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.