Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

«Αντιγόνη»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 1
© Βλαδίμηρος Νικολούζος

Μια ερευνητική προσέγγιση πάνω στην τραγωδία του Σοφοκλή, σύμβολο της αντίστασης στην εξουσία προτείνει ο Χάρης Φραγκούλης. Δεκαεννιά ηθοποιοί φέρνουν επί σκηνής τις ποικίλες, παράλληλες με το θέατρο ιδιότητές τους (π.χ. φαρμακοποιός, δικηγόρος), ερχόμενοι ο καθένας αντιμέτωπος με το κείμενο μέσα στο σύνολο (Θησείον, από 6/12).

«Λάθος χώρα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 2
© Nastasia Arapoglou

Οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών Έλιο Φοίβου Μπέικο, Ντέμπορα Οντόνγκ και Θωμά Σιέκα, οι οποίοι είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς, μπλέκονται με τις αφηγήσεις του Αλβανού συγγραφέα Γκαζμέτ Καπλάνι. Την παράσταση με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντο και θέμα τη μετανάστευση σκηνοθετεί ο ταλαντούχος Παντελής Φλατσούσης (Πόρτα, από 2/12).

«Ματαρόα, Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 3

Η παράσταση της ομάδας RMS MATAROA είναι εμπνευσμένη από την ιστορία ου θρυλικού καραβιού, που ναύλωσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιος Μερλιέ, το 1945, για να φυγαδευτεί η νεότερη πνευματική ελίτ της Ελλάδας στο Παρίσι. Παίζουν οι Μ. Βαβαδάκης, Κατ. Ζησούδη, Κατ. Παπανδρέου (Κάμιρος, από 6/12).

«Μαθήματα κωμωδίας»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 4

Είναι η κωμωδία ένα θεατρικό είδος που διδάσκεται; Ο Θοδωρής Αθερίδης δίνει την απάντηση στο νέο του έργο που μας βάζει στα ενδότερα της θεατρικής δημιουργίας μέσα από την εκπαίδευση μιας ομάδας ηθοποιών. Ο Αθερίδης σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνη Κρόμπα, Δημήτρη Σαμόλη και Αναστασία Τσιλιμπίου (Αλίκη, από 3/12).

«Τρωίλος & Χρυσηίδα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 5

Ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί το έργο του Σαίξπηρ για τον έρωτα στα χρόνια του Τρωικού Πολέμου. Με έναν κατά βάση γυναικείο θίασο (Αιμ. Υψηλάντη, Ν. Γιαννουδάκη, Ρ. Σαουίς, Αγγ. Καρυστινού, Ι. Αγγελίδη, Χ. Αδαμίδου, Κ. Μοίρα, Μ. Αλή Κεχαγιά) μελετά ζητήματα όπως η εκθήλυνση της κοινωνίας, η κρίση των αξιών και η κατάρρευση των ιδανικών. Δείτε την παράσταση σε avant premiere με το «α» στις 7/12.

«Η ζωή μου στην τέχνη»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 6

Ο Άντριου Κόουι σατιρίζει εκ των έσω το θέατρο, τα παρασκήνια, τις σχέσεις των ηθοποιών, αλλά και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές τους ζωές. Η παράσταση επιστρέφει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά με ανανεωμένο καστ: Γιώργος Ημέρης, Στεφανή Καπετανίδης και Γιάννης Σίντος (Θέατρο 104, από 4/12).

Περισσότερες πληροφορίες

Η ζωή μου στην τέχνη

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 90 '

Με αφορμή τον μικρόκοσμο του θεάτρου, το έργο βάζει στο μικροσκόπιο τις ανθρώπινες σχέσεις, αποκαλύπτοντας όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών μιας παράστασης.

Τρωίλος και Χρυσηίδα

 • Δράμα
 • Διάρκεια: 75 '

Μια ιστορία αγάπης που καταλήγει σε προδοσία με φόντο τον έβδομο χρόνο του Τρωικού Πολέμου διαδραματίζεται στο έργο που μιλά για τον έρωτα, την εξουσία και την απομυθοποίησή τους.

Λάθος χώρα

 • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
 • Διάρκεια: 80 '

Το ομότιτλο μυθιστόρημα αντιπαραβάλλεται με τις προσωπικές ιστορίες των ηθοποιών σε μια παράσταση για το φαινόμενο της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Αντιγόνη

 • Τραγωδία
 • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση-αποτέλεσμα της πολύμηνης δουλειάς της 19μελούς υποκριτικής ομάδας τοποθετεί το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο μέσα από την ετερόκλητη αφήγηση.

Ματαρόα, πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;

 • Σκηνική Σύνθεση
 • Διάρκεια: 70 '

Η ιστορία του ταξιδιού 140 νέων καλλιτεχνών και επιστημόνων με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα», τα Χριστούγεννα του 1945, προκειμένου να ξεφύγουν από τον Εμφύλιο Πόλεμο ζωντανεύει μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών του.

Μαθήματα κωμωδίας

 • Κωμωδία
 • Διάρκεια: 90 '

Το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που εμπνέεται από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, αποτελεί ένα μάθημα γελoιοποίησης όλων όσα μας βασανίζουν.

Αλίκη

Αμερικής 4

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Αργώ

Ελευσινίων 15

Κάμιρος

Ιθάκης 32

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2023

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.