Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

«Αντιγόνη»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 1
© Βλαδίμηρος Νικολούζος

Μια ερευνητική προσέγγιση πάνω στην τραγωδία του Σοφοκλή, σύμβολο της αντίστασης στην εξουσία προτείνει ο Χάρης Φραγκούλης. Δεκαεννιά ηθοποιοί φέρνουν επί σκηνής τις ποικίλες, παράλληλες με το θέατρο ιδιότητές τους (π.χ. φαρμακοποιός, δικηγόρος), ερχόμενοι ο καθένας αντιμέτωπος με το κείμενο μέσα στο σύνολο (Θησείον, από 6/12).

«Λάθος χώρα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 2
© Nastasia Arapoglou

Οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών Έλιο Φοίβου Μπέικο, Ντέμπορα Οντόνγκ και Θωμά Σιέκα, οι οποίοι είναι μετανάστες δεύτερης γενιάς, μπλέκονται με τις αφηγήσεις του Αλβανού συγγραφέα Γκαζμέτ Καπλάνι. Την παράσταση με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντο και θέμα τη μετανάστευση σκηνοθετεί ο ταλαντούχος Παντελής Φλατσούσης (Πόρτα, από 2/12).

«Ματαρόα, Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 3

Η παράσταση της ομάδας RMS MATAROA είναι εμπνευσμένη από την ιστορία ου θρυλικού καραβιού, που ναύλωσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιος Μερλιέ, το 1945, για να φυγαδευτεί η νεότερη πνευματική ελίτ της Ελλάδας στο Παρίσι. Παίζουν οι Μ. Βαβαδάκης, Κατ. Ζησούδη, Κατ. Παπανδρέου (Κάμιρος, από 6/12).

«Μαθήματα κωμωδίας»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 4

Είναι η κωμωδία ένα θεατρικό είδος που διδάσκεται; Ο Θοδωρής Αθερίδης δίνει την απάντηση στο νέο του έργο που μας βάζει στα ενδότερα της θεατρικής δημιουργίας μέσα από την εκπαίδευση μιας ομάδας ηθοποιών. Ο Αθερίδης σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνη Κρόμπα, Δημήτρη Σαμόλη και Αναστασία Τσιλιμπίου (Αλίκη, από 3/12).

«Τρωίλος & Χρυσηίδα»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 5

Ο Αλέξανδρος Κοέν σκηνοθετεί το έργο του Σαίξπηρ για τον έρωτα στα χρόνια του Τρωικού Πολέμου. Με έναν κατά βάση γυναικείο θίασο (Αιμ. Υψηλάντη, Ν. Γιαννουδάκη, Ρ. Σαουίς, Αγγ. Καρυστινού, Ι. Αγγελίδη, Χ. Αδαμίδου, Κ. Μοίρα, Μ. Αλή Κεχαγιά) μελετά ζητήματα όπως η εκθήλυνση της κοινωνίας, η κρίση των αξιών και η κατάρρευση των ιδανικών. Δείτε την παράσταση σε avant premiere με το «α» στις 7/12.

«Η ζωή μου στην τέχνη»

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας που ξεχωρίζουν (2/12-8/12) - εικόνα 6

Ο Άντριου Κόουι σατιρίζει εκ των έσω το θέατρο, τα παρασκήνια, τις σχέσεις των ηθοποιών, αλλά και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές τους ζωές. Η παράσταση επιστρέφει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά με ανανεωμένο καστ: Γιώργος Ημέρης, Στεφανή Καπετανίδης και Γιάννης Σίντος (Θέατρο 104, από 4/12).

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση-αποτέλεσμα της πολύμηνης δουλειάς της 19μελούς υποκριτικής ομάδας τοποθετεί το σοφόκλειο δράμα σε κλειστό χώρο μέσα από την ετερόκλητη αφήγηση.

Ματαρόα, πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Η ιστορία του ταξιδιού 140 νέων καλλιτεχνών και επιστημόνων με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα», τα Χριστούγεννα του 1945, προκειμένου να ξεφύγουν από τον Εμφύλιο Πόλεμο ζωντανεύει μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών του.

Η ζωή μου στην τέχνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Με αφορμή τον μικρόκοσμο του θεάτρου, το έργο βάζει στο μικροσκόπιο τις ανθρώπινες σχέσεις, αποκαλύπτοντας όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των προβών μιας παράστασης.

Μαθήματα κωμωδίας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που εμπνέεται από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, αποτελεί ένα μάθημα γελοιοποίησης όλων όσα μας βασανίζουν. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Τρωίλος και Χρυσηίδα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μια ιστορία αγάπης που καταλήγει σε προδοσία με φόντο τον έβδομο χρόνο του Τρωικού Πολέμου διαδραματίζεται στο έργο που μιλά για τον έρωτα, την εξουσία και την απομυθοποίησή τους.

Λάθος χώρα

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 80 '

Το ομότιτλο μυθιστόρημα αντιπαραβάλλεται με τις προσωπικές ιστορίες των ηθοποιών σε μια παράσταση για το φαινόμενο της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Αλίκη

Αμερικής 4

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Αργώ

Ελευσινίων 15

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.