Η Ρένη Πιττακή σε μια μαρτυρία για την απομόνωση

Σε δύο παραστάσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά θα δούμε το «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού». Η σπουδαία Ρένη Πιττακή συμμετέχει στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα δράσεων «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός» με το μονόλογο του Γιώργου Βέλτσου.

Η Ρένη Πιττακή σε μια μαρτυρία για την απομόνωση

Λεπτοκαμωμένη σιλουέτα, αγέραστη ομορφιά και αμείωτη σκηνική ενέργεια. Η Ρένη Πιττακή έχει υπάρξει στυλοβάτης του Θεάτρου Τέχνης, όπου ο Κάρολος Κουν την έχρισε πρωταγωνίστρια ήδη από το 1967 στο «Γυρισμό» του Πίντερ (που κατέβηκε άρον άρον λόγω της δικτατορίας), ενώ στη συνέχεια αναμετρήθηκε με σπουδαία κείμενα και αλησμόνητους ρόλους τόσο στο αρχαίο δράμα (Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, Ιοκάστη) όσο και σε σύγχρονο ρεπερτόριο (Τιτάνια στο σαιξπηρικό «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» το 1972, όπου έλαβε το έπαθλο Κοτοπούλη, Μαρία Στιούαρτ στο ομώνυμο έργο του Φρίντριχ Σίλερ, Μάρθα στο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Έντουαρντ Άλμπι κ.ά.). Απλή, αυθεντική και γοητευτική, μεταμορφώνεται σε μοιραία ντίβα, σε δραματική ηρωίδα, ακόμα και σε πνεύμα (ήταν καθηλωτική ως πνεύμα της Γιαπωνέζας πριγκίπισσας Yo-κι-χι σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού), μεταπηδώντας με άνεση από είδος σε είδος.

Ανοιχτή σε ενδιαφέρουσες συναντήσεις και περιμένοντας πάντα «ν’ αποτύχει καλύτερα», όπως έχει δηλώσει η ίδια, η Ρένη Πιττακή ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στο μονόλογο του Γιώργου Βέλτσου «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού», που θα παιχτεί σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, στη Ρωμαϊκή Αγορά (30-31/7), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός». Σύνθετη προσωπικότητα, ένας homo universalis των καιρών μας, ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος καταθέτει μέσα από το έργο ένα προσωπικό βίωμα που σχετίζεται με την περίοδο της καραντίνας.

Η Ρένη Πιττακή σε μια μαρτυρία για την απομόνωση - εικόνα 1

Ο ίδιος στο σημείωμά του υπογραμμίζει: «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού –ο Ελύτης θα έλεγε Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου– γιατί όλοι μας, τις σκληρές μέρες του φετινού Απρίλη, σκεφτήκαμε έγκλειστοι τους στίχους του ποιητή από το ομώνυμο έργο του: “Ξημερώθηκα έχοντας διατρέξει την ιστορία του θανάτου της Ιστορίας, ή μάλλον την ιστορία της Ιστορίας του θανάτου (και αυτό δεν είναι λογοπαίγνιο)”. Όλοι διατρέξαμε τότε και την Ιστορία και το θάνατο σε έναν ημερολογιακά καταγεγραμμένο χρόνο που “έγραψε” τον υψηλό του κίνδυνο στη ζωή του καθενός ξεχωριστά. Κατέθεσα κι εγώ με τον τρόπο μου μια μαρτυρία, γνωρίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει μάρτυρας για το μάρτυρα παρά ένας τρίτος: η φωνή και ο ρυθμός της Ρένης Πιττακή που θα την ενσαρκώσει».

Στην παράσταση τη μουσική ερμηνεύουν ζωντανά ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο) και ο Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο).

Περισσότερες πληροφορίες

Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Συνδυασμός ποίησης και στοχασμών, με αφετηρία την ασθένεια και την καραντίνα: από τη μια η ευθύνη απέναντι στον άλλο και από την άλλη, το ζήτημα μιας ζωής που κινδυνεύει να χάσει το βίωμα της ίδιας της ζωής ως ζωής, και όχι ως επιβίωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.