Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Αναζητώντας την καινοτομία με βάσεις στη παράδοση

Πέντε χρόνια, χωρίς τον σπουδαίο θεατράνθρωπο, οι συνεργάτες του παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο που εμπνέεται από το έργο του Λευτέρη Βογιατζή δίνοντας παράλληλα βήμα και στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Αναζητώντας την καινοτομία με βάσεις στη παράδοση

Ανήμερα των γενεθλίων του Λευτέρη Βογιατζή και τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη, που άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων παρουσίασε το πρόγραμμά του για την νέα θεατρική σεζόν 2017-18 με κεντρικό άξονα το έργο του ιδρυτή του.
Πιστοί του συνεργάτες, όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Γιώργος Σκεύας, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Κουρής και η Χλόη Ομπολένσκι θα αναλάβουν, όχι μόνο να παρουσιάσουν παραστάσεις, αλλά και να εκπαιδεύσουν τις νέες γενιές ηθοποιών στη μέθοδό του στο σεμινάριο με τίτλο «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή»
(31 Οκτωβρίου – 31 Ιανουαρίου).
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη «μέθοδο» ή «μη μέθοδο» του σκηνοθέτη παρακολουθήσαμε στη Διημερίδα που διοργανώθηκε προς τιμήν του, τον Μάιο του 2016 σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το σεμινάριο «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή» θα διαρκέσει 200 ώρες, χορηγείται από το Ίδρυμα Ωνάση και θα στεγαστεί στο κτίριο της οδού Κυκλάδων 6, ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Εκεί θα παρουσιαστεί και το αφιέρωμα «Λευτέρης Βογιατζής – Γιώργος Διαλεγμένος: Μια θυελλώδης σχέση 30 χρόνων».

Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Αναζητώντας την καινοτομία με βάσεις στη παράδοση - εικόνα 1
Η Λένα Παπαληγούρα θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση ο «Γάμος της Μαρίας Μπράουν»

Στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων θα ανέβουν συνολικά έξι παραγωγές και μια σειρά μουσικών παραστάσεων.

Η σεζόν θα ξεκινήσει με τον Γιάννη Σκουρλέτη που μαζί με την Γλυκερία Μπασδέκη, παρουσιάζουν σε αναθεωρημένη επανάληψη από το Φεστιβάλ Αθηνών, τις πολυπρισματικές «Κόρες» της bijoux de kant. (Για 8 μόνο παραστάσεις 12, 13, 14, 15,19, 20, 21, 22 Οκτωβρίου).

Στη συνέχεια τη σκηνή αναλαμβάνει ο Γιώργος Σκεύας με τον «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» του Ρέινερ - Μαρία Φασμπίντερ και ένα δυνατό καστ επί σκηνής : Λένα Παπαληγούρα, Γιάννης Νταλιάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μάξιμος Μουμούρης, Γιώργος Σιμεωνίδης, Νίκος Γεωργάκης (πρεμιέρα 18/11) .

Το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων προγραμματίζει για φέτος και του χρόνου, ένα τριπλό αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, συμμετέχοντας έτσι στο έτος Μπέργκμαν, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Φέτος θα δούμε το «Μετά την πρόβα» σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, τον Οκτώβριο του 2018 το «Από τη ζωή της μαριονέτας» σε σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος και το Δεκέμβριο του 2018 το «Μπροστά σ’ έναν κλόουν» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Η πρεμιέρα του Περικλή Μουστάκη αναμένεται τον Απρίλιο και ο ίδιος θα συμπρωταγωνιστεί με τη Μαρία Ναυπλιώτου και την Πηνελόπη Τσιλίκα.

Θέατρο Οδού Κυκλάδων: Αναζητώντας την καινοτομία με βάσεις στη παράδοση - εικόνα 2
Πλάνο από τη site specific παράσταση ΗΟΜΜΑGE του Σπύρου Αλιδάκη

Ο Μιλτιάδης Φιορέντζης θα δοκιμαστεί πρώτη φορά ως σκηνοθέτης, επιλέγοντας να αναβάσει το βίο της «Κλάρα Σούμαν» (πρεμιέρα 5 Φεβρουαρίου).Ο Αργύρης Πανταζάρας μετά το εξαιρετικό περσινό «AmorS» που παρουσίασε μαζί με την Στεφανία Γουλιώτη επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Αυτή τη φορά θα είναι μόνος στη σκηνή με το έργο «Ενας καλός λόγος» της Ελίνας Μαντίδη. (πρεμιέρα Απρίλιος).

Στις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η site specific παράσταση ΗΟΜΜΑGE του Σπύρου Αλιδάκη, που θα διεξάγεται σε όλο τον χώρο του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. Πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία όπου οι θεατές θα ανακαλύπτουν τα ίχνη και την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή μέσα στον χώρο του Θεάτρου, μέσα από ένα θέαμα που θα συνδυάζει θέατρο, κινηματογράφο και πολυμέσα, με τη συμμετοχή πολλών συνεργατών του. Με την site specific αυτή παράσταση, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ανοίγεται στις νέες τεχνολογίες επιδιώκοντας να μυήσει και τις νεότερες γενιές στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή.

Τέλος,τη φετινή σεζόν και μετά την επιτυχία της Αλτσίνα του Χέντελ, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων ξεκινά ένα νέο θεσμό τον Μουσικό Ιούνιο . Εκεί θα δούμε τη Μελίνα Τανάγρη να τραγουδάει έργα της Γαλλίδας Μπαρμπαρά αλλά και ένα αφιέρωμα στον Κλοντ Ντεμπισί και το Μάνο Χατζιδάκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.