«Όρνιθες»: Άνθρωποι-πουλιά προσγειώνονται στην Επίδαυρο

Επτά tips που πρέπει να γνωρίζετε για τους αριστοφανικούς «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου στην Επίδαυρο (19-20/8).

«Όρνιθες»: Άνθρωποι-πουλιά προσγειώνονται στην Επίδαυρο

Ο Νίκος Καραθάνος πιστεύει στις αιώνιες δυνάμεις της φύσης και με τους «Όρνιθες» τις επικαλείται, στήνοντας ένα «πανηγύρι στιγμών» στην καλοκαιρινή παραγωγή της Στέγης στην Επίδαυρο. Πού βρίσκεται η Νεφελοκοκκυγία; Με ποιον τρόπο συναντά ο σκηνοθέτης το αριστοφανικό πνεύμα και με ποιον ρόλο συμπρωταγωνιστεί δίπλα στον Χρήστο Λούλη η Νατάσσα Μποφίλιου; Διαβάστε 7 tips για την παράσταση που θα παιχτεί στις 19-20/8.

1. Κάτω από τη Στέγη. Πριν από έξι χρόνια η ίδρυση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης όχι μόνο γιατί φέρει τη… σφραγίδα του Ιδρύματος Ωνάση αλλά και γιατί –τόσο ως χώρος όσο και ως θεσμός– έχει αποτελέσει το… χειμερινό ισότιμο του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου. Φέτος μάλιστα συμμετέχει σε αυτό με μια δική της πολυπρόσωπη θεατρική παραγωγή, τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου.

«Όρνιθες»: Άνθρωποι-πουλιά προσγειώνονται στην Επίδαυρο - εικόνα 1

2. Μια ουτοπική κωμωδία. Οι «Όρνιθες» είναι ένα κείμενο πολιτικό και ταυτόχρονα μια ποιητική παραβολή. Πρωτοπαρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 414 π.Χ. και πήραν το δεύτερο βραβείο (πρώτος ήταν ο Αμειψίας με το «Κωμασταί» και τρίτος ο Φρύνιχος με το «Μονότροπος»). Ο οργισμένος ποιητής της αττικής κωμωδίας, ο Αριστοφάνης, εκφράζει την πικρία του λόγω της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Αθήνα μετά την αποτυχημένη σικελική εκστρατεία. Άραγε τι οραματίζονται οι Αθηναίοι στην αφιλόξενη πόλη τους; Μια νέα πολιτεία «μαλακιά και παχουλή σαν πουπουλένιο στρώμα ή σαν την κοιλίτσα του μωρού»…όπως λέει στο έργο ο Πεισθέταιρος (Νίκος Καραθάνος). Μαζί με τον φίλο του Ευελπίδη (Άρης Σερβετάλης) πηγαίνουν στο δάσος, όπου συναντούν τον Έποπα, έναν άνθρωπο-πουλί (Χρήστος Λούλης), και του ζητούν να χτίσουν μια νέα κοινωνία μαζί με τα πουλιά.

3. «Σε ποια κοινωνία ζω;» Να ένα από τα ερωτήματα που θέτει ο Αριστοφάνης σε αυτήν την ιστορία ανατροπής στην οποία έρχεται να διατυπώσει μια πρωτόγνωρη ιδέα: η φύση είναι ισχυρότερη από τη θνητότητα του ανθρώπου κι εκεί το πνεύμα εξυψώνεται και ζωντανεύει. Η Νεφελοκοκκυγία του δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόταση θέασης του κόσμου. Η κατοικία των κούκων στα σύννεφα, αυτή που αναζητούν ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, μπορεί να λειτουργεί με τους δικούς της νόμους, μακριά από την πεζή πραγματικότητα… Μάλιστα, πιστεύοντας στην προοπτική της, ο Πεισθέταιρος καλεί τους πάντες: «Ελάτε όλοι! Οι ψεύτες, οι άχρηστοι, τα λαμόγια, τα καθάρματα, οι χειρότεροι! Υπάρχει τόπος για όλους! Υπάρχουν φτερά για όλους! Υπάρχει μια άλλη κοινωνία που σας χωράει όλους!»

«Όρνιθες»: Άνθρωποι-πουλιά προσγειώνονται στην Επίδαυρο - εικόνα 2

4. Το big bang… Εκεί βρίσκεται η ουσία του έργου κατά τον Νίκο Καραθάνο, ο οποίος πρωταγωνιστεί, υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και τη διασκευή μαζί με τον Γιάννη Αστέρη. Μιλώντας στο «α» για την παράσταση, είπε χαρακτηριστικά: «Η έκρηξη από την οποία γεννιούνται τα πράγματα ζητείται από το έργο. Αυτή είναι η επανάσταση, η κοσμογονία, όλα. Από ένα μπουρλότο δεν βγήκε και το ελληνικό έθνος; Αυτό μας έμαθαν. Τα σπάμε όλα για να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτό που, ως πολιτισμένοι άνθρωποι, αν και σε κρίση, δεν μας επιτρέπεται. Κι όμως, ο άνθρωπος είναι προορισμένος να γίνει ήρωας. Μαζεύτηκαν οι κότες να κάνουν μια επανάσταση. Εμείς τι κάνουμε;»

5. «Πού είναι τα πουλιά;» Οι συκοφάγοι, οι κατσουλιέρες, τα κοτσύφια, οι τσουτσουλιάνοι και οι τσαλαπετεινοί, αναρωτιέται ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος στο ποίημά του που ακούγεται στην παράσταση. Κάποια κατοικούν στο μικρό δάσος, στη γειτονιά των πουλιών και των ανθρώπων που δημιούργησε η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου στο σκηνικό χώρο, δίπλα στο πευκοδάσος της Επιδαύρου. Στόχος είναι η φαντασία και η πραγματικότητα, οι άνθρωποι, οι θεοί και τα ζώα να μπλεχτούν αρμονικά σε ένα παιχνίδι εικόνων κι αισθήσεων. Ωστόσο, μην περιμένετε να δείτε πολλά πολύχρωμα φτερά και πούπουλα στην παράσταση, όπως βλέπετε στις εξαιρετικές promo φωτογραφίες (artwork: beetroot, φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας). Η ενδυματολογική πρόταση της παράστασης είναι φτιαγμένη με πιο απλά υλικά.

«Όρνιθες»: Άνθρωποι-πουλιά προσγειώνονται στην Επίδαυρο - εικόνα 3

6. Η δημιουργία της μουσικής της παράστασης ακολούθησε τις πρόβες, τον αυτοσχεδιασμό, την ατμόσφαιρα και την κινησιολογία της Αμάλια Μπένετ. Ο εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός και συνθέτης Άγγελος Τριανταφύλλου ανέλαβε τη σύνθεση. Η διάθεση να εκφράσει ηχητικά την επιθυμία για ζωή και ταυτόχρονα την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση τον έκανε να πειραματιστεί με ηλεκτρονικά και λυρικά στοιχεία. Τη μουσική θα ερμηνεύουν πέντε εκλεκτοί μουσικοί (Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας) στο κοντραμπάσο, το βιολί, το τσέλο, το τρομπόνι και το πιάνο.

7. Ένας θίασος που πετάει. Οι σπουδαίες παραστάσεις είναι αποτέλεσμα όχι μόνο έμπνευσης αλλά και μόχθου των συντελεστών. Ταλέντο και καλή χημεία διαθέτει ο 20μελής θίασος, στον οποίο, εκτός από τους Καραθάνο, Λούλη και Σερβετάλη, συμμετέχουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Γρηγορία Μεθενίτη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννη Σεβδικαλή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη αλλά κι ένας πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων και μια δημόσια υπάλληλος… Άσος στο μανίκι του σκηνοθέτη είναι όμως και η παρουσία της Νατάσσας Μποφίλιου. Ο Νίκος Καραθάνος την άκουσε το 2014 στη συναυλία του Άγγελου Τριανταφύλλου «Επικίνδυνη Ηλικία» στη Μικρή Επίδαυρο κι έτσι της ζήτησε να συμμετάσχει στους «Όρνιθες» παίζοντας αλλά και τραγουδώντας.

«Όρνιθες»: Άνθρωποι-πουλιά προσγειώνονται στην Επίδαυρο - εικόνα 4

Αξίζει να γνωρίζετε:

Υπάρχουν προνομιακές προσφορές στα ομαδικά εισιτήρια (με έκπτωση μέχρι και 20%) αλλά και μεταφορά με πούλμαν προς και από το αρχαίο θέατρο (με 9 ευρώ). Πληροφορίες, ομαδικές κρατήσεις και μετακίνηση: 2130178066 και ornithes@sgt.gr

Μεταφορά αυθημερόν προς και από την Επίδαυρο μόνο με 9 €. Εισιτήρια από τα ταμεία της Στέγης καθημερινά 9:00-21:00. Μπορείτε να προμηθευτείτε είτε σκέτη θέση στο πούλμαν με €9 είτε πακέτο «μειωμένο εισιτήριο – μεταφορά» με €24 για τη Β ζώνη και €14 για το άνω διάζωμα. Πληρωμή μόνο μετρητοίς. Διατίθενται 50 θέσεις μεταφοράς για ανέργους, δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Εισιτήρια μειωμένης τιμής δικαιούνται: φοιτητές, στρατιώτες, παιδιά 6-17 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, Φίλοι της Στέγης, Υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση (με την επίδειξη της σχετικής κατά περίπτωση κάρτας). Εισιτήρια από τα ταμεία της Στέγης καθημερινά 9:00-21:00. Προπώληση από το www.greekfestival.gr, www.sgt.gr και 2103272000.

Περισσότερες πληροφορίες

Όρνιθες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 130 '

Με τη Ν. Μποφίλιου σε ρόλο-έκπληξη κι έναν θίασο ολκής, παρουσιάζεται το έργο του μεγάλου σατιρικού ποιητή με κεντρικούς ήρωες δύο ηλικιωμένους και απογοητευμένους Αθηναίους που αναζητούν την ιδανική πολιτεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.