Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης

Mεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός, διανοούμενος ο Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης

Mεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός, διανοούμενος ο Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Ακαταπόνητος ερευνητής του λόγου, τα άρθρα και οι μεταφράσεις του αποτελούσαν πάντα ισχυρό πόλο έλξης. Ακόμα και κυνηγημένος από τη Χούντα δεν σταμάτησε να γράφει, ασχολήθηκε με αρκετούς νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους και εξέδωσε μελετήματα για το Σολωμό και τον Καβάφη μέχρι τον Σεφέρη, τον Γιάννη Ρίτσο και το Σαχτούρη. Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν τα αρχαία κείμενα. Σε ηλικία τριάντα ετών ξεκίνησε να μεταφράζει Ηρόδοτο, συνέχισε με Ησίοδο και τους αρχαίους τραγικούς. Οι μεταφράσεις του ερέθιζαν τις σκέψεις και ενεργοποιούσαν τη φαντασία των σκηνοθετών. Έργα ζωής ήταν για εκείνον η Οδύσσεια και η Ιλιάδα που παρουσιάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο.

Φέτος, αν και καταβεβλημένος από τον καρκίνο μετέφρασε για το Εθνικό Θέατρο την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που θα δούμε την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16/7 στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Τον ακούσαμε να λεει στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση: «Η “Αντιγόνη” είναι η πιο παρεξηγημένη τραγωδία του αρχαίου δράματος. Αυτό που θέλει να υπερασπιστεί η Αντιγόνη είναι τη μοναξιά της….Ο Σοφοκλής γουστάρει τις συγκρούσεις γι’ αυτό τη βάζει να συγκρουστεί με την Ισμήνη, τον Κρέοντα, μ’ έναν τρόπο, ακόμα και με τον Αίμονα. Με τον θάνατό της κλείνει τον κύκλο των Λαβδακιδών». Όπως μας ενημέρωσαν άνθρωποι του Εθνικού Θεάτρου, αυτονοήτως η παράσταση της «Αντιγόνης» αφιερώνεται στο σπουδαίο λόγιο-άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.