Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Θέατρο, Μουσική, Εικαστικά, Εκπαίδευση… Υπάρχει χώρος για όλα στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτο, το οποίο προσκαλεί και φέτος, στην Αθήνα, σύγχρονους «Διαφωτιστές» από τον Alain Badiou μέχρι τον Salah Stétié και ανανεώνεται εγκαινιάζοντας νέες δράσεις.

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Θέατρο, Μουσική, Εικαστικά, Εκπαίδευση… Υπάρχει χώρος για όλα στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτο, το οποίο προσκαλεί και φέτος, στην Αθήνα, σύγχρονους «Διαφωτιστές» από τον Alain Badiou μέχρι τον Salah Stétié και ανανεώνεται εγκαινιάζοντας νέες δράσεις.

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου - εικόνα 1

Για το Γαλλικό Ινστιτούτο ο πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας προσδιορισμού της ταυτότητάς μας και πάντοτε φροντίζει να συνδέει την εκπαίδευση με τις καλλιτεχνικές δράσεις που διοργανώνει ή υποστηρίζει. Η κρίση δεν βάζει φρένο στη μόρφωση, τον πολιτισμό και τη διανόηση, αντίθετα δυναμιτίζει την ανάγκη ύπαρξης τους και για το λόγο αυτό ο Mikael Hautchamp, ο νέος Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο Ελλάδος και το επιτελείο του προτείνουν φέτος μαζί με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις όπως είναι το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η Γιορτή Γαλλοφωνίας, η Νύχτα της Φιλοσοφίας- φέτος θα είναι μια Νύχτα της Ηθικής- νέες διοργανώσεις στα πλαίσια κύκλων που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα Theo Angelopoulos ή την αίθουσα Octave Merlier αλλά και σε χώρους συνεργατών τους.

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου - εικόνα 2

Τέσσερις είναι οι θεμελιώδης αρχές γύρω από τις οποίες διαρθρώνεται το φετινό πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου:

- Καθιερώνεται μια πραγματική πολιτική για τις διάφορες κατηγορίες κοινού
και για το λόγο αυτό το Γαλλικό Ινστιτούτο υπέγραψε τριετή συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
- Δίνεται έμφαση στη νεολαία. Το κινηματογραφικό μας πρόγραμμα θα στοχεύει στο νεανικό κοινό και θα εστιάζει, μαζί με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Συνεργασίας, στις επισκέψεις σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Ινστιτούτο ενώ στο πλαίσιο των λογοτεχνικών συναντήσεων, θα διοργανωθεί μια συνάντηση με έναν συγγραφέα βιβλίων για νέους, με καλεσμένους από την ευρύτερη σφαίρα των μπλόγκερ αλλά και με εξειδικευμένα βιβλιοπωλεία.

Το Ινστιτούτο θα οργανώσει συνάντηση του σημαντικού γάλλου ποιητή Salah Stétié, με τα παιδιά και θα υποδεχτεί το φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Επίσης, θα στηθεί ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, που θα χρησιμεύσει ως παιδαγωγικό υποστηρικτικό υλικό για τους νέους και για τους καθηγητές της γαλλικής γλώσσας και θα υπάρξει ένας κύκλος αφιερωμένος στη νεολαία που καινοτομεί, με μια εντελώς σύγχρονη παρουσίαση (ομιλίεςTedXκαι συναντήσεις «Hackathon»).

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου - εικόνα 3

- Επεκτείνει τις δράσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια. Γαλλικές ταινίες υποτιτλισμένες στα ελληνικά μπορούν να προβάλλονται παντού στην Ελλάδα χάρη στην πλατφόρμα «IF cinéma». Διάφορες εκδηλώσεις θα προγραμματιστούν στην ελληνική επαρχία. Ο σπουδαίος γάλλος συγγραφέας Andreï Makine θα δώσει διαλέξεις στην Αθήνα και στα Χανιά, το πιανιστικό δίδυμο Duchoud και Νούλης θα κάνει μια περιοδεία στη Βέροια, στην Ηγουμενίτσα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, μια συναυλία της Αγγελικής Ιωαννάτου θα διοργανωθεί στην Πάτρα και το ελληνογαλλικό τζαζ ντουέτο Christine Corvisier και Σπύρος Μάνεσης θα περιοδεύσει τον Ιούλιο του 2016 στην Πάρο, στη Νάξο και την Τήνο. Η έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Παρατηρώντας το κλίμα από το παράθυρό μας» με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2016 και οι δράσεις γύρω από τον διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας θα αποκεντρωθούν κι έτσι βραβεία θα απονεμηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

- Το Ινστιτούτο προτείνει νέα θέματα σε νέα σχήματα. Το πρόγραμμα θα αφιερώσει μεγάλο μέρος του στη λογοτεχνία και την ποίηση, στον κινηματογράφο, στην καινοτομία σε όλες της τις μορφές, στα ζητήματα που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία, στην προώθηση του επιστημονικού πολιτισμού, στον πολιτικό στοχασμό και οι βραδιές «Λέξεις επί σκηνής» θα περιλαμβάνουν αναγνώσεις, στοχασμούς, ποίηση, μουσική, προβολές ταινιών, εικόνων κτλ., ενώ καλλιτέχνες και διανοούμενοι θα συμμετέχουν σε συζητήσεις για την πολιτική και οικονομική κρίση

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΛΥΤΙΚΑ:

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου - εικόνα 4

Ο πρώτος κύκλος, το «Ciné-club» είναι αφιερωμένος στον κινηματογράφο. Κάθε μήνα θα διοργανώνεται μια κινηματογραφική προβολή στο Auditorium Theo Angelopoulos, με κλασικές ή και πιο πρόσφατες ταινίες, πάντοτε σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του μήνα. Θα παρουσιάζονται από δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να τοποθετούμε την ταινία σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Στην πρώτη προβολή, με την παρουσίαση των Κυριών του Ροσφόρ από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, η αίθουσα γέμισε με ένα κοινό ποικίλο και νεανικό, κι αυτό δείχνει ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο ανταποκρίνεται σε μια πραγματική επιθυμία. Οι επόμενες συναντήσεις είναι το φιλμ τουTony Richardson Mademoiselle, που θα παρουσιάσει ο Ηλίας Φραγκούλης, καθώς και Το σκάφανδρο και η πεταλούδα του Julian Schnabel, απόηχος της Άνοιξης των Ποιητών, σε παρουσίαση του Γιάννη Ζουμπουλάκη.

Ο δεύτερος κύκλος, «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο», προτείνει μια σειρά συναντήσεων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι συναντήσεις αυτές, στις οποίες θα συμμετάσχουν φιλόσοφοι, πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές, θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη του παιδιού, με το σχολείο, με τις οικογενειακές σχέσεις και με τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης και αφύπνισης καθώς και με την παρεμπόδισή τους ενώ θα αναδείξουν μεταξύ άλλων τη φυσιογνωμία του σπουδαίου γάλλου παιδαγωγού Célestin Freinet. Έτσι θα διοργανωθούν τρεις συναντήσεις τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ στις δύο απ’ αυτές θα προβληθεί και μία ταινία, όπως υπαγορεύει o πολυδιάστατος χαρακτήρας του προγράμματος του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου - εικόνα 5

Ο τρίτος κύκλος, «Η λογοτεχνία πέρα μακριά», μας προτείνει κάθε δύο μήνες να συναντήσουμε το μακρινό και το αλλού στη λογοτεχνία με ομιλίες που διοργανώνονται στη βιβλιοθήκη για βιβλία με μια ιδιαίτερη ματιά που προέρχεται από διάφορους ορίζοντες. Τον Ιανουάριο θα διοργανωθεί μια λογοτεχνική συνάντηση για το βιβλίο HhHH του Laurent Binet και τον Μάρτιο, μήνα της ποίησης, θα παρουσιαστεί μια ανθολογία γαλλόφωνων ποιημάτων.

Ο τέταρτος κύκλος, «Campus France», προτείνει συναντήσεις κάθε δύο μήνες στις οποίες θα παρουσιάζονται διαφορετικά κάθε φορά θέματα: οι προπτυχιακές σπουδές τον Ιανουάριο, οι διδακτορικές σπουδές τον Μάρτιο και η προετοιμασία για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία τον Ιούνιο.

Ο πέμπτος κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών και ανοιχτών συζητήσεων γύρω από τη «Σύγχρονη σκέψη», τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από τα οποία στρέφονται οι προβληματισμοί στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Το φετινό θέμα θα είναι «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική» αφού πρόκειται για ένα ερώτημα που διατρέχει τις κοινωνίες μας, προκαλώντας αμφιβολίες για το τι μπορεί να κάνει η πολιτική σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση μπροστά στα προστάγματα της οικονομίας.

Για το θέμα αυτό το πρώτο τρίμηνο ο λόγος θα δοθεί στη Myriam Revaut d’Allonnes με μια διάλεξη με θέμα «Έχει ακόμα κάποιο νόημα η πολιτική;» και στον Dominique Wolton, που θα παρέμβει στο ίδιο ζήτημα της πολιτικής με τη ματιά του μεγάλου στοχαστή της επικοινωνίας, καθώς και τον Alain Badiou, ο οποίος δυστυχώς αναγκάστηκε να αλλάξει την ημερομηνία της παρουσίας του που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, και να μεταφέρει τον ερχομό του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Περνώντας στα σημαντικά καινούργια πράγματα για φέτος και για τις επόμενες χρονιές, ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» θα φέρει μια νέα πρόταση εκδηλώσεων στο Ινστιτούτο: 7 με 8 φορές τον χρόνο θα διοργανώνονται λογοτεχνικές βραδιές που θα αναδεικνύουν την ποίηση μέσα από απαγγελίες και παρεμβάσεις ποιητών και ηθοποιών, με τη συνοδεία μουσικής και προβολών ταινιών. Βραδιές με πλούσιο και ευχάριστο περιεχόμενο, μια γιορτή για τη λογοτεχνία, την ποίηση και το θέατρο, πάντοτε με τη συμμετοχή γάλλων και ελλήνων καλλιτεχνών.

Ο κύκλος θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο με μια βραδιά αφιερωμένης τονJean Genet, που διοργανώνεται με τις εκδόσειςΆγρα, θα συνεχιστεί την 1ηΜαρτίου με μια διάλεξη-απαγγελία του Salah Stétié, τον οποίο θα συνοδεύσουν έλληνες ποιητές και ηθοποιοί. Στα τέλη Μαρτίου θα παρουσιαστεί μια βραδιά αφιερωμένη στον Henri Dutilleux με τον Στέφανο Τσιαλή, διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και την εξαιρετική γαλλίδα βιολοντσελίστρια Emmanuelle Bertrand, που θα ερμηνεύσουν έργα του Dutilleux, μαζί με απαγγελίες ποιημάτων του Baudelaire από τη Mαρία Καλλιμάνη και τον Δημήτρη Ντάσκα, ενώ τον Ιούνιο θα υποδεχτούμε την Aγγελική Ιωαννάτου στην ταράτσα του Ινστιτούτου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει τον λόγο σε νέους Έλληνες και Γάλλους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Με την οικονομική κρίση η επινόηση ενός νέου μοντέλου, περισσότερο συνεργατικού, αλληλέγγυου, με σεβασμό προς το περιβάλλον, αποτελεί μια πρόκληση. Όλο και πιο πολλοί νέοι στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα επιθυμώντας να προτείνουν λύσεις για να επανεφεύρουμε την κοινωνία μας.

Το Ινστιτούτο προωθεί αυτή τη θετική δυναμική που «δίνει ξανά μαγεία στον κόσμο» στον τριετή κύκλο του «Η νεολαία που καινοτομεί», διοργανώνοντας συναντήσεις με νέους Έλληνες, Γάλλους και Ευρωπαίους που φέρνουν πραγματικές καινοτομίες, τολμηρές ιδέες και συνεργατικά σχήματα. Ο κύκλος αυτός θέλει να αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας των δύο χωρών μας, μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτών των νέων επιχειρηματιών της αλλαγής.

Στόχος αυτού του κύκλου είναι η δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής δεξιοτήτων και ορθών πρακτικών, που θα στρέφεται γύρω από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την κινητοποίησή τους για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, προκειμένου να ξανασκεφτούμε την Ελλάδα. Ο κύκλος του 2016 θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με ένα hackathon στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Στην εκδήλωση αυτή θα συγκεντρωθούν όλα τα άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν τις ιδέες τους προκειμένου να εφεύρουμε ένα επιθυμητό μέλλον για την Ελλάδα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προγραμματίζει και έναν τριετή κύκλο αφιερωμένο στην αειφόρο ανάπτυξη. Το 2016 θα εστιάσει στην πράσινη ανάπτυξη, που προβάλλει ως απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση αλλά και ως εξαιρετικός μοχλός δυνητικής ανάπτυξης. Η πρωτοτυπία αυτού του κύκλου έγκειται στην καθιέρωση ενός διαλόγου μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών κοινοτήτων αλλά και μεταξύ κοινοτήτων που δεν επικοινωνούν απαραίτητα μεταξύ τους: των επιστημόνων, των πολιτικών, των οικονομικών παραγόντων, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών.

Απέχοντας από κάθε τόνο κινδυνολογίας, θα δοθεί έμφαση στις σκέψεις και στις πρωτοβουλίες που προτείνουν ένα νέο κοινωνικό μοντέλο. Επίσης τον Μάιο θα διοργανωθεί μια στρογγυλή τράπεζα για τις προκλήσεις της αειφόρου ανάπτυξης και τα νέα οικονομικά μοντέλα, τον Ιούνιο ένα σεμινάριο για την κυκλική οικονομία και τον Νοέμβριο διαλέξεις σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων.

Πάντοτε στον επιστημονικό χώρο, ένας κύκλος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) θα ασχοληθεί με τα τελευταία σύνορα που απομένει να ξεπεράσουμε, τα σύνορα της γνώσης. Στα πλαίσια της ανάδειξης του επιστημονικού πολιτισμού, έχουν προσκληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που είναι συνεργάτης μας, σημαντικοί ερευνητές από το CNRS, μερικοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις, για να μας παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες έρευνές τους στους διάφορους επιστημονικούς τομείς –ανάμεσά τους και η Hélène Courtois.

Ο τελευταίος κύκλος που σας προτείνουμε, και αυτός σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, έχει τίτλο «Τα λογοτεχνικά βραβεία» και είναι αφιερωμένος στους σημαντικούς γάλλους μυθιστοριογράφους του καιρού μας. Σε τέσσερις συναντήσεις τον χρόνο θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική και την εκφραστική της δύναμη. Οι συναντήσεις αυτές θα ενισχύσουν την κεντρική θέση που έχει δώσει το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λογοτεχνία στις διάφορες μορφές της, ποιητική, θεατρική, μυθιστορηματική. Στα πλαίσια αυτού του κύκλου ο Andreï Makine και ο Dominique Fernandez θα έρθουν στην Αθήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Συμπληρωματικά προς αυτούς τους τριετείς κύκλους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των προτάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, υπάρχουν βεβαίως και οι συνήθεις σημαντικές συναντήσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο.

Έτσι, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στα πλαίσια του Grèce France Talents με μια στρογγυλή τράπεζα γύρω από τα «soft skills», τις κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες που σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική της κατάρτισης και της απασχόλησης, καθώς και η έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία.

TA ΣΤΑΘΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

GRÈCE FRANCE TALENTS

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον προσανατολισμό των νέων. Το Grèce France Talents 2016 είναι μια ευκαιρία για συναντήσεις και ανταλλαγές εμπειριών και απόψεων με εκπροσώπους των καλύτερων γαλλικών Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και με έλληνες πτυχιούχους γαλλικών πανεπιστημίων και οικονομικούς φορείς.

19.02.2016, 18.00΄-20.00΄ | ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΤΑ «SOFT SKILLS»
ΓΙΑ ΝΑ ΚAΝΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡA ΣΤΗΝ ΑΓΟΡA ΕΡΓΑΣIΑΣ
AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS - IFG
Εκτός από τα ακαδημαϊκά προσόντα που αναζητούν οι εργοδότες, το άλλο καθοριστικό στοιχείο που λαμβάνουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι αυτό που ονομάζουμε ήπιες ή μη ακαδημαϊκές δεξιότητες, τα «soft skills». Σε αντίθεση με τις θεωρητικές γνώσεις, οι δεξιότητες αυτές είναι ενδεικτικές για την προσωπικότητα του καθενός. Πώς να τις αναπτύξουμε και να τις αξιοποιήσουμε; Με ποιον τρόπο το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη των «soft skills»;

Ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες στην πρόσληψη προσωπικού και εκπρόσωποι επιχειρήσεων θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε και να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τις δεξιότητες αυτές, καθώς και να κατανοήσουμε τον αντίκτυπό τους στην επαγγελματική αποκατάσταση και σταδιοδρομία.

20.02.2016, 10.00΄-18.00 | ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ CAMPUS FRANCE
ΑΘΗΝΑ - IFG
Δημόσια Πανεπιστήμια και Ανώτατες Σχολές της Γαλλίας θα παρουσιάσουν το ευρύ φάσμα των προγραμμάτων σπουδών τους, θα συμβουλεύσουν και θα κατευθύνουν τους μαθητές/φοιτητές. Ένα αφιέρωμα στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης θα αναδείξει πρωτοπόρα προγράμματα σπουδών στον τομέα αυτό.

Οι διαλέξεις, που διοργανώνονται σε συνεργασία με το δίκτυο Grèce France Alumni, θα καλύψουν όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές/φοιτητές σχετικά με τις σπουδές στη Γαλλία.

Πληροφορίες και εγγραφή (on line): www.grece.campusfrance.org

22.02.2016, 10.30΄-17.30΄ | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φιλοξενήσει την έκθεση.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
Η ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
Οι πέντε αισθήσεις γιορτάζουν με τη Γαλλοφωνία!
Η απόλαυση των αισθήσεων στη Γαλλοφωνία θα δώσει τον τόνο φέτος τον Μάρτιο, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα. Όλη αυτή την περίοδο θα βρεθούμε μαζί σε πολλές συναυλίες, συναντήσεις με συγγραφείς, εργαστήρια και εκθέσεις.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2016
«Από τις λέξεις στο στόμα», «Γεύσεις και ποίηση» και «Η κουζίνα των λέξεων»: αυτά είναι τα θέματα του φετινού εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας για το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο-πανεπιστήμιο αντίστοιχα.
Η ιδέα: να γευτούμε την απόλαυση των λέξεων, ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούνται στα διάφορα εδάφη της Γαλλοφωνίας. Από τις 19 Μαρτίου και σε όλη τη χώρα: σειρά γιορτών με απονομές βραβείων στους 1.000 αναμενόμενους νικητές.

08.03.2016 | ΣΥΝΑΥΛΙΑ ANGÈLE DUBEAU ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΜΠΕΚ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά

15.03.2016, 19.00΄ | ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS - IFG
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Anne Lataillade, food blogger (blog «Papilles et Pupilles») Κρίτων Πουλής, σεφ και συνιδρυτής του ελληνικού delicatessen «Kilikio» στο Παρίσι Συντονισμός: Pauline Xiradakis, διευθύντρια του εστιατορίου «Kuzina» στο Bordeaux

19.03.2016 | ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS - IFG

Απονομή βραβείων στους νικητές της Αθήνας, παρουσία των Πρέσβεων των γαλλόφωνων χωρών, ψυχαγωγικά και δημιουργικά εργαστήρια και λιβανέζικη γαστρονομία!

22.03.2016, 19.00΄ | ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΩΝΕΣ ΑΠΌ ΜΑΚΡΥΑ | ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ OCTAVE MERLIER - IFG
Αναγνώσεις και ερμηνείες από το θεατρικό εργαστήρι του Γαλλικού Ινστιτούτου αλλά και γευσιγνωσία τυνησιακών εδεσμάτων.

24.03.2016, 18.00΄ | ΕΚΘΕΣΗ SAX INSPIRATION ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS - IFG

Στις 24 Μαρτίου εγκαίνια της έκθεσης γελοιογράφων και σκιτσογράφων από τη Βαλλονία και τις Βρυξέλλες, υπό τους ήχους αυτοσχεδιασμών στο σαξόφωνο και στη συνέχεια θεατρική παράσταση του έργου του Matei Visniec, L’Histoire des ours Panda racontée par un saxophoniste qui a une petite amie à Francfort. Σκηνοθεσία: Monica Savulescu Voudouri

Πληροφορίες: francophonie2016@ifa.gr

17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
ΑΘΗΝΑ 07-13.04.2016 / IFG, ΔΑΝΑΟΣ, ODEON EMBASSY
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14-20.04.2016 / ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Στη 17η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος προσφέρει στο κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Το βασικό χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι η ποικιλομορφία, με τα διάφορα τμήματά του: Διαγωνιστικό, Πανόραμα, Λευκή κάρτα στο φεστιβάλ AnimaSyros, όπου οι ταινίες animation θα έχουν την τιμητική τους, αλλά και προβολές με τη συμμετοχή γαλλόφωνων πρεσβειών.
Στο Διαγωνιστικό τμήμα και στο Πανόραμα θα απονεμηθούν το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού. Πέρα από ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα προβολών, το φεστιβάλ δίνει στο κοινό την ευκαιρία να συναντήσει γάλλους και γαλλόφωνους καλλιτέχνες που έρχονται να παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε αβάν-πρεμιέρ. Πολλοί καλεσμένοι θα δώσουν ζωή στο φεστιβάλ μέσα από masterclass και συζητήσεις με το κοινό μετά τις προβολές.
Το φεστιβάλ θέλει για ακόμα μια χρονιά να δείξει με τον πληρέστερο τρόπο την ποικιλομορφία της γαλλικής και της γαλλόφωνης παραγωγής!

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
27 ΜΑΙΟΥ 2016 - IFG

Τον Μάιο του 2014 και του 2015 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργάνωσε τη Νύχτα της Φιλοσοφίας, προσελκύοντας πάνω από 3.500 επισκέπτες κάθε φορά. Αυτή η διπλή επιτυχία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι διάφορες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας για ανταλλαγές απόψεων πάνω σε θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα, όπως αποδείχτηκε με τις συζητήσεις για τον Λόγο και κατόπιν, σε συνεργασία με το Goethe Institut, με μια νέα θεματική σε σχέση με τον Βίο.

Το 2016 το Ινστιτούτο συνεχίζει αυτή την πρωτοβουλία με μια σημαντική ετήσια συνάντηση έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός κοινού ιδιαίτερα ανοιχτού στα μεγάλα ερωτήματα του καιρού μας: πώς να αντιδρούμε/απαντούμε στις επιταχυνόμενες μεταβολές του κόσμου μας, στις νέες μορφές βίας, στις περιβαλλοντικές απειλές, στις εκούσιες ή επιβεβλημένες μετακινήσεις πληθυσμών; Πώς αντιλαμβανόμαστε τις ανατροπές που φέρνουν οι πλέον εξελιγμένες τεχνικές από τον χώρο της γενετικής, της ιατρικής, της βιολογίας; Αυτά είναι μερικά από τα πιο επίκαιρα ερωτήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες κοινωνίες.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεργάζεται με την École normale supérieure για να διοργανώσει στις 27 Μαΐου μια Νύχτα της Ηθικής.

Πέρα από την όσο το δυνατόν ευρύτερη, ελεύθερη και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, ο στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τις ομάδες σκέψης που ασχολούνται με παρόμοια ερωτήματα στην Ελλάδα και στη Γαλλία και να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν έτσι ώστε να προβάλουν τα επείγοντα ζητήματα που συνδέονται με αυτά τα θέματα.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΕΙΧΩΝ

Σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία και την ποίηση, που βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεών το 2016, όπως φαίνεται και από τους κύκλους «Λέξεις επί σκηνής», «Λογοτεχνικά βραβεία» και «Η λογοτεχνία πέρα μακρυά», το Γαλλικό Ινστιτούτο θα διατηρήσει την εξαιρετική του συνεργασία με σημαντικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, κυρίως χάρη στο πρόγραμμά του για την υποστήριξη μεταφράσεων γαλλικών βιβλίων. Θα υποστηρίξει επίσης τη συνέχιση της έκδοσης των πιο μεγάλων ελλήνων ποιητών στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο του Michel Volkovitch ενώ θα συνεργαστεί και για την ειδική έκδοση του περιοδικού Riveneuve Continents που θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα.

Πάντοτε στον τομέα του βιβλίου, το Ινστιτούτο έχει προσκαλέσει τη Magali Le Ηuche στα πλαίσια των ημερών νεανικού βιβλίου και για πρώτη φορά θα υποδεχτεί το φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον συγγραφέα Ted Benoit. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η συνάντηση του Jean-François Collosimo με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης « Η ρωσική διασπορά και η École de Paris».

Στον τομέα του χορού, το Ινστιτούτο θα έχει στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μια όμορφη συνεργασία με το φεστιβάλ Αthens Video Danse Project.

Σε ό,τι αφορά το θέατρο, θα συνεχιστεί η συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στη σειρά «Το γαλλικό θέατρο à la grecque» όπου φέτος τον Οκτώβριο θα παιχτούν έργα των Valère Novarina, Enzo Cormann και Philippe Miniyana. Το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει τη διαμονή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γαλλία με σκοπό την παρουσίαση των έργων τους κατά την περίοδο 2016/2017: του Bruno Μeyssat, εξαιρετικού σκηνοθέτη στο θέατρο του Aubervilliers, του Mathieu Bauer από το νέο θέατρο του Montreuil και της Clémence Weil μαζί με τον δραματουργό Γιάννη Μαυριτσάκη τον Μάιο.

Ας σημειωθεί σε αυτό το σημείο μια πολλά υποσχόμενη ημερίδα στο Θέατρο Τέχνης, στα πλαίσια του project Kairos του Bruno Meyssat, με μια συνάντηση δραματουργών και σκηνοθετών γύρω από τις τάσεις του θεάτρου σήμερα : πολιτικό θέατρο ή θέατρο του ωραίου;–, έναν μονόλογο του πολύ μεγάλου σκηνοθέτη και ηθοποιού Βασίλη Παπαβασιλείου και ένα εργαστήριο που θα οργανώσει ο Bruno Μeyssat.

Χάρη στη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου με το θέατρο Πόρτα, θα παρουσιαστεί το έργο Ιδιοτροπίες της Μαριάννας, ένα αριστούργημα του κλασικού θεάτρου σε μετάφρασή της Ξένιας Καλογεροπούλου στις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος. Το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει επίσης την παρουσία του πολύ ταλαντούχου Philippe Quesne, σκηνοθέτη και καλλιτέχνη που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ της Avignon και έχει προσκληθεί από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να ανεβάσει τον Φεβρουάριο τη Μελαγχολία των δράκων ενώ θα συναντηθεί με το κοινό στο Ινστιτούτο στη διάρκεια μιας συζήτησης με την Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια για το θέατρο και τον χορό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τέλος, υποστηρίζει και την παρουσίαση σύγχρονων ελληνικών θεατρικών έργων στη Γαλλία, στην Comédie de Reims, υπό τη διεύθυνση του Ludovic Lagarde, όπου στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν δέκα θεάματα με ό,τι καλύτερο διαθέτει η σημερινή ελληνική σκηνή.

‘Όσον αφορά τις εικαστικές τέχνες ξεκινάμε με την αρχιτεκτονική και το αφιέρωμα στον Le Corbusier που οργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών και το Ίδρυμα Le Corbusier: Συναντήσεις, συναυλίες και εκθέσεις θα διανθίσουν το πολύ όμορφο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2015. Στον χώρο των εικαστικών τεχνών πάντα το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει πολλές εκδηλώσεις όπως στα τέλη Ιανουαρίου την έκθεση του ζωγράφου Nonda, ο οποίος εντάσσεται στην ομάδα της École de Paris, την έκθεση της Laure Ρrouvost στην γκαλερί State of Concept και, εν αναμονή του σημαντικότατου γεγονότος της παρουσίας στην Αθήνα της έκθεσης Documenta του Kassel, θα χρηματοδοτήσει την καλλιτεχνική διαμονή πολλών γάλλων δημιουργών που θα εκθέσουν τα έργα τους το 2017.

Στον τομέα της φωτογραφίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο θα είναι παρόν στο Athens Photo Festival στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα ικανοποιηθούν με το παραπάνω το 2016 αφού, εκτός από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και το μηνιαίο Ciné-club, το Γαλλικό Ινστιτούτο υποστηρίζει προγράμματα και φεστιβάλ που παρουσιάζουν γαλλικές δημιουργίες: μια ρετροσπεκτίβα Jean Cocteau στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στα πλαίσια της έκθεσης Picasso/Cocteau στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, γαλλικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το φεστιβάλ LGBT Outview Film Festival και τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Όσο για τη μουσική το 2016, το πρόγραμμά θα είναι εξίσου πλούσιο, κυρίως με το αφιέρωμα στον Henri Dutilleux από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Emmanuelle Bertrand στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια συναυλία του Quatuor Diotima στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με έργα Schöneberg, Dutilleux και Ligetti ενώ στον χώρο της παλαιάς μουσικής θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα αφιέρωμα στον Guillaume de Machaut από το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα και μουσικολόγου Δημήτρη Κούντουρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.