Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής ως τα Χριστούγεννα

Με μια αίσθηση ότι είναι έτοιμο να μπει στη «Ζώνη του Λυκόφωτος», το Μέγαρο Μουσικής έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του μόνο για το πρώτο τρίμηνο της σεζόν. Από εκεί και μετά, θα δείξει…

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής ως τα Χριστούγεννα

Με μια αίσθηση ότι είναι έτοιμο να μπει στη «Ζώνη του Λυκόφωτος», το Μέγαρο Μουσικής έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του μόνο για το πρώτο τρίμηνο της σεζόν. Από εκεί και μετά, θα δείξει…

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής ως τα Χριστούγεννα - εικόνα 1

Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος ήταν σαφής: αν δεν δοθεί μια οριστική λύση από την πλευρά της πολιτείας στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση που περνάει εδώ και καιρό το κορυφαίο αυτό πολιτισμικό μας ίδρυμα μάλλον πάει για κλείσιμο! Αλλά η όποια λύση είναι κάτι που θα δοθεί μετά τις εκλογές, με τη νέα κυβέρνηση και τη νέα βουλή, οπότε περιμένουμε τις εξελίξεις! Όμως, γι’ αυτό το τρίμηνο, το Μέγαρο Μουσικής δίνει όπως πάντα προτεραιότητα στον πολιτισμό και κυρίως την κοινωνία του πολιτισμού, με θέματα και εκδηλώσεις που περνούν στον κόσμο. Μουσική, όπερα, χορός, θέατρο κ.ά. Αυτό το τρίμηνο, οι λάτρεις της συμφωνικής μουσικής θα απολαύσουν δύο μεγάλες ορχήστρες, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ με τον Ζούμπιν Μέτα, με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη, καθώς και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με τον Ιβάν Φίσερ στο πόντιουμ, τον Δημήτρη Σγούρο στο πιάνο και τον Τόμας Τσέετμαϊρ στο βιολί (15 & 16/11). Τον Νοέμβριο αρχίζει επίσης ο Κύκλος Σούμπερτ (24/11), που θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά, με τη συναυλία-αφιέρωμα της Καμεράτας στον εμβληματικό συνθέτη του Ρομαντισμού. Ακολουθεί το ρεσιτάλ του κοντρατενόρου Νίκου Σπανού με λίντερ του Σούμπερτ (10/12). Ακόμη, τον Νοέμβριο (4/11), η Καμεράτα θα παρουσιάσει ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεότερης μουσικής μας ιστορίας, το Άξιον εστί του Μίκη Θεοδωράκη. Διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Ερμηνεύουν: Μάριος Φραγκούλης, Μαίρη-Έλεν Νέζη. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου επετειακού Κύκλου εκδηλώσεων «Μίκης 90», με αφορμή τα ενενηντάχρονα του συνθέτη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων σε συνεργασία με τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Μet Live).

Θεάματα για όλη την οικογένεια είναι τόσο η μουσικοθεατρική οικογενειακή παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν στη σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, η οποία επαναλαμβάνεται, όσο και το υπερθέαμα που αναμένεται να φέρει τα Χριστούγεννα το διάσημο ανθρώπινο τσίρκο από τον Καναδά, Cirque Eloize, σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ, συνδυάζοντας τη σκηνική μαγεία και τα ακροβατικά με το break dance, το hip hop και το urban dance. Τα Χριστουγέννα, ως είθισται, κορυφώνονται οι οικογενειακές εκδηλώσεις του Μεγάρου, με τα μπαλέτα «Δον Κιχώτης» και «Ζιζέλ» από τα Μπαλέτα της Μόσχας, πάλι σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ, όσο και με Καραγκιόζη από το θίασο του Ηλία Καρελλά.

Όσον αφορά το αμιγώς θεατρικό σκέλος του προγράμματος, επαναλαμβάνεται μια πολύ δημοφιλής παραγωγή: η περίφημη κωμωδία «Ο γάμος του Φίγκαρο» του Πιερ Μπομαρσέ στη σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Δύο σπουδαίες, όμως, παραγωγές που θα προβληθούν σε ζωντανή αναμετάδοση από το εξωτερικό σίγουρα ενδιαφέρουν τους θεατρόφιλους: «Άμλετ» του Σαίξπηρ από το Barbican Centre του Λονδίνου με τον Μπενεντίκτ Κάμπερμπατς στον πρώτο ρόλο (15/10) και «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ δια χειρός Ουίλιαμ Κέντριτζ από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης με την Μαρλίς Πέτερσον στον ομώνυμο ρόλο (21/11).


Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής ως τα Χριστούγεννα - εικόνα 2
Budapest Festival Orchestra

ΜΕΤ Live - Tροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι
Σάββατο 3 Οκτωβρίου
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τον ΑΝΤΕΝΝΑ, συνεχίζει και φέτος τις απευθείας μεταδόσεις μεγάλων αριστουργημάτων του λυρικού θεάτρου από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Νέες παραγωγές της κεντρικής σκηνής της ΜΕΤ, όπερες ποικίλου ύφους και εποχής και λαμπεροί συντελεστές ζωντανεύουν στην οθόνη του Μεγάρου. Φέτος από το MΕΤ Live μεταδίδονται για πρώτη φορά τα έργα: Ταγχόυζερ του Βάγκνερ, Λούλου του Μπεργκ, Αλιείς μαργαριταριών του Μπιζέ, Ρομπέρτο Ντεβερέ του Ντονιτσέττι και Ηλέκτρα του Στράους. Μαζί, Τροβατόρε και Οθέλλος του Βέρντι, Τουραντότ, Μανόν Λεσκό και Μαντάμα Μπατερφλάυ του Πουτσίνι. Η αυλαία των φετινών μεταδόσεων από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανοίγει με τον Τροβατόρε του Τζουζέππε Βέρντι. Πρωταγωνιστεί η Άννα Νετρέμπκο, στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ ως Λεονόρα. Η διάσημη σοπράνο ξανασυναντά στη σκηνή τον φημισμένο βαρύτονο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι, μετά την πρώτη κοινή εμφάνισή τους στη Μητροπολιτική Όπερα το 2002. Διευθυντής Ορχήστρας: Marco Armiliato Σκηνοθεσία: Sir David McVicar Σκηνικά: Charles Edwards Κουστούμια: Brigitte Reiffenstuel Φωτισμοί: Jennifer Tipton Χορογραφίες: Leah Hausman Διανομή: Anna Nebtrenko (Λεονόρα), Dolora Zajick (Αζουτσένα), Yonghoon Lee (Μανρίκο), Dmitri Hvorostovsky (Κόμης ντι Λούνα), Štefan Kocán (Φερράντο). Διάρκεια: 2 ώρες και 45 λεπτά.

Swing for Hope
Σάββατο 3 Οκτωβρίου Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
Ένα ταξίδι στη χρυσή εποχή του σουίνγκ προτείνουν στο κοινό οι Athens Swing Cats και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνοντας το ετήσιο φιλανθρωπικό μουσικoχορευτικό φεστιβάλ Swing for Hope 2015 για την ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού. Σε μια μεγάλη συναυλία με δέκα μουσικά συγκροτήματα επί σκηνής, οι πάντα αεικίνητοι Athens Swing Cats χορεύουν σαν να μην υπάρχει βαρύτητα και μας καλούν να τους συνοδεύσουμε μέχρι τελικής πτώσεως!

Κρατική Χορωδία Δωματίου της Αρμενίας
Σάββατο 3 Οκτωβρίου Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αρμενίας
Ένα σπουδαίο φωνητικό σύνολο από την καρδιά της ανατολικο-ευρωπαϊκής χορωδιακής παράδοσης, με τον διευθυντή της Ρόμπερτ Μιλκεγιάν, επιλέγει το Μέγαρο ως αρχή της φετινής διεθνούς περιοδείας του. Τριάντα πέντε χορωδοί της Kρατικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας, σε έργα του Κομιτάς, πατριάρχη της αρμενικής μουσικής, και των ευρωπαίων Σούμπερτ, Μπραμς και Σνίτκε. Στις 3 Οκτωβρίου, μια γιορτή φιλίας του αρμενικού και του ελληνικού λαού.

Kiss me, Kate του Cole Porter
Κυριακή 4 έως Σάββατο 10 Οκτωβρίου
Συμπαραγωγή με την Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Το αριστουργηματικό μιούζικαλ του Κόουλ Πόρτερ Kiss me, Kate, που καταχειροκροτήθηκε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, αυτό το φθινόπωρο. Ένας τολμηρός μαέστρος, ο Γιώργος Πέτρου και η πολυδιάστατη Καμεράτα προσεγγίζουν ευφάνταστα το αμερικάνικο μουσικό θέατρο αλλά και την αιώνια σύγκρουση του αρσενικού με το θηλυκό, με σημείο αναφοράς την περίφημη Στρίγγλα που έγινε αρνάκι του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ο αμερικανός χορογράφος Τζον Τοντ (John Todd) απογειώνει κινησιολογικά την παράσταση, ενώ ο Πάρις Μέξης και ο Γιώργος Πέτρου καθοδηγούν σκηνοθετικά το καστ, με χιούμορ και ευαισθησία. Τα κοστούμια σχεδίασε η Αλεξία Θεοδωράκη.

The Bolshoi Ballet Live from Moscow Ζιζέλ σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Κυριακή 11 Οκτωβρίου
Μια νέα λαμπερή συνεργασία για τους φίλους του χορού εγκαινιάζεται στις 11 Οκτωβρίου. Σε απευθείας μετάδοση από τη Μόσχα, τα Μπαλέτα Μπολσόι θα παρουσιάσουν την ιστορία της Ζιζέλ σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς. Θα ακολουθήσουν στις 8 Νοεμβρίου τα περίφημα Jewels σε χορογραφία Ζωρζ Μπαλανσίν –όπου κάθε πράξη-κόσμημα έχει τον δικό της μεγάλο συνθέτη: Φωρέ, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι– και η Κυρία με τις καμέλιες σε χορογραφία Τζον Νοϋμάγερ στις 6 Δεκεμβρίου.

National Theatre Live Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
Το Μέγαρο συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Οι φετινές ζωντανές μεταδόσεις αρχίζουν με τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Μπάρμπικαν Σέντερ του Λονδίνου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολυσυζητημένη αυτή παράσταση ενσαρκώνει ο άγγλος ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Benedict Cumberbatch), υποψήφιος για όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου στην ταινία Το παιχνίδι της μίμησης.

ΜΕΤ Live Οθέλλος του Τζουζέππε Βέρντι
Σάββατο 17 Οκτωβρίου
Μια νέα παραγωγή του Οθέλλου του Βέρντι από τη Μετροπόλιταν Όπερα, με πρωταγωνιστή τον Αλεξάντρτς Αντονένκο (Aleksandrs Antonenko), ο οποίος ερμηνεύει για πρώτη φορά στη ΜΕΤ τον ρόλο του βασανισμένου Μαυριτανού, ενώ η Σόνια Γιόντσεβα (Sonya Yoncheva) κάνει το ντεμπούτο της στο ρόλο της Δυσδαιμόνας. Κάσσιος, ο ελληνικής καταγωγής τενόρος Δημήτρης Πίττας. Στην παράσταση αυτή κάνει το ντεμπούτο της στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης η σκηνογράφος Es Devlin (γνωστή από τις συμμετοχές της σε επιτυχημένες παραγωγές στο Μπρόντγουεϋ, στο Κόβεν Γκάρντεν, τη Σκάλα και σε άλλα κορυφαία θέατρα). Διεύθυνση ορχήστρας: Υannick Nézet-Séguin Σκηνοθεσία: Bartlett Sher Σκηνικά: Es Devlin Κουστούμια: Catherine Zuber Φωτισμοί: Donald Holder Σχεδιασμός προβολής: Luke Halls Διανομή: Aleksandrs Antonenko (Οθέλλος), Sonya Yoncheva (Δυσδαιμόνα), Dimitri Pittas (Κάσσιος), Željko Lučić (Ιάγος), Günther Gröissbock (Λοντοβίκο)

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ Ζούμπιν Μέτα Λεωνίδας Καβάκος – Άρης Αργύρης
Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Οκτωβρίου
Η συναυλία πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη. Στην πρώτη της εμφάνιση τη διηύθυνε ο θρυλικός Τοσκανίνι. Σήμερα, η διεθνώς καταξιωμένη Φιλαρμονική του Ισραήλ, με τον σταρ του πόντιουμ Ζούμπιν Μέτα, επιστρέφει στο Μέγαρο: στις 18 Οκτωβρίου, βραδιά Μπετόβεν με Έγκμοντ, Ηρωική και το Κοντσέρτο για βιολί, με τον μοναδικό Λεωνίδα Καβάκο. Και στις 19 Οκτωβρίου παρουσιάζει τη Συμφωνία Δωματίου του Σαίνμπεργκ, τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ και τα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Μάλερ, από έναν ακόμα διεθνή έλληνα, τον βαρύτονο Άρη Αργύρη.

Σειρά Γέφυρες: «200 κιθάρες για τον Μάνο» «Οι Κιθαριστές» – Βαγγέλης Μπουντούνης
Σάββατο 24 Οκτωβρίου
Ένα γιγαντιαίο μουσικό σχήμα από διακόσιες κιθάρες, υπό τη διεύθυνση του κιθαριστή, συνθέτη και δάσκαλου Βαγγέλη Μπουντούνη, έρχεται ξανά στο Μέγαρο για να γιορτάσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του αλησμόνητου Μάνου Χατζιδάκι. Στις 24 Οκτωβρίου, έργα Χατζιδάκι όπως δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ, διασκευασμένα από τον Β. Μπουντούνη. Μια συναυλία, αντίδοτο στην απουσία…

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής ως τα Χριστούγεννα - εικόνα 3
The Bolshoi Ballet Live from Moscow, Ζιζέλ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
Ο γάμος του Φίγκαρο του Πιερ Μπωμαρσαί

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου Συμπαραγωγή με την POLYPLANITY Productions
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία του περσινού χειμώνα, το ανατρεπτικό αριστούργημα του Πιερ Μπωμαρσαί, ανεβαίνει και πάλι στο Μέγαρο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμμετοχή της πολυβραβευμένης ομάδας του. Το έργο, πέρα από την πολιτική του διάσταση που συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού, εξελίσσεται ως μια φρενήρης κωμωδία βασισμένη στον αυτοσχεδιαστικό οίστρο των ηθοποιών. Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού & Στάθης Λιβαθινός Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας και Αντιγόνη Φρυδά.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΜΑ
Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες Ο συναρπαστικός Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες του Ιουλίου Βερν επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου. Το φετινό μαγικό ταξίδι ξαναρχίζει τον Οκτώβριο του 2015 και θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Απριλίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Τατιάνα Λύγαρη. Μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και βιντεοπροβολές, από έναν πολυπρόσωπο θίασο. Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη (αφιλοκερδής συμμετοχή) Διασκευή: Γιώργος Γαλίτης Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ Μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης Μουσική διδασκαλία: Άλκηστις Ραυτοπούλου Χορογραφία: Πέπη Ζαχαροπούλου Video design: Σπύρος Ρασιδάκης-Αλέξανδρος Τσερέπας Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Πέπη Ζαχαροπούλου Τους ρόλους ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Διακοσάββας, Παναγιώτης Κλίνης, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Νίκος Παπαδομιχελάκης, Κώστας Πέτρου, Στέφη Πουλοπούλου και Σαμψών Φύτρος. Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα Vice Versa με τους Άλκηστη Ραυτοπούλου (πιάνο-πλήκτρα), Φώτη Μυλωνά (μπάσο, φλάουτο, κλαρινέτο, νέι, μπανσούρι, μεταλλόφωνο), Σωκράτη Γανιάρη (τύμπανα, κρουστά) και Απόστολο Θεοδοσίου (κιθάρες-ηχητικά εφέ). Επιμέλεια ινδικής κινησιολογίας: Άννα Δημητράτου-Artistic Studio Oriental Expression. Στο πλαίσιο των παραστάσεων πραγματοποιείται έκθεση με αντίγραφα από 25 γκραβούρες του Μουσείου «Ιουλίου Βερν» που εδρεύει στη Νάντη της Γαλλίας.

ΜΕΤ Live Ταγχόυζερ του Ρίχαρντ Βάγκνερ
Σάββατο 31 Οκτωβρίου
Ο Τζέημς Λήβαϊν (James Levine) διευθύνει την πρώτη αναβίωση του Ταγχόυζερ μετά το 2004 στη ΜΕΤ, με τη σκηνοθεσία του Όττο Σενκ (Otto Schenk) από το 1977. Ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους της εποχής μας, ο Γιόχαν Μπότα (Johan Botha), ερμηνεύει έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους του οπερατικού ρεπερτορίου. Τον πλαισιώνουν ο Πέτερ Ματτέι (Peter Mattei) στο ρόλο του Βόλφραμ και η Μισέλ ντε Γιανγκ (Michelle DeYoung) στο ρόλο της Αφροδίτης. Διεύθυνση ορχήστρας: James Levine Σκηνοθεσία: Otto Schenk Σκηνικά: Günther Schneider-Siemssen Κουστούμια: Patricia Zipprodt Φωτισμοί: Gil Weschler Χορογραφίες: Norbert Vesak Διανομή: Johan Bothe (Ταγχόυζερ), Eva-Maria Westbroek (Ελισάβετ), Michelle DeYoung (Αφροδίτη), Peter Mattei (Βόλφραμ), Günther Groissböck (Λανγκράβιος Χέρμαν). Διάρκεια: 4 ώρες και 20 λεπτά.

Κύκλος «Μίκης 90» Καμεράτα Γιώργος Πέτρου Άξιον εστί
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου (Ο Κύκλος συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου) Μετά τη μεγάλη γιορτή στον Κήπο, στις 29 Ιουλίου, όπου 3.500 θεατές γιόρτασαν τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, η Καμεράτα αποδίδει τον δικό της μουσικό φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη παρουσιάζοντας, με τον Γιώργο Πέτρου στο πόντιουμ, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νεότερης ελληνικής μουσικής, το Άξιον εστί. Την ίδια βραδιά θα ακουστούν επίσης οι συνθέσεις Έρως και θάνατος και Οιδίπους Τύραννος. Συμμετέχουν η Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Άκης Σακελλαρίου.

Εργαστήρι Μουσικής και Εικαστικών για παιδιά
Κυριακή 8 και Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου Allegro (Το εργαστήριο συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου) Μουσική και εικαστικά συνεργάζονται για να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο τις Κυριακές του χειμώνα. Οι τέσσερις εποχές, ζώα και πουλιά, ποτάμια, θάλασσα, βροχή και λιακάδα ζωντανεύουν με χρώματα, πηλό και καθημερινά υλικά στο εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά 6-9 χρόνων. Μελωδικές εικόνες από τον Βιβάλντι, τον Σαιν-Σανς, τον Μπετόβεν και τον Τσαϊκόφσκι συναντούν την παιδική φαντασία στις εικαστικές δημιουργίες που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά. Το Εργαστήριο Μουσικής και Εικαστικών για παιδιά συντονίζουν η Σοφία Τοπούζη και ο Μάρκος Μπλάτσιος.

Budapest Festival Orchestra Ιβάν Φίσερ Δημήτρης Σγούρος-Τόμας Τσέετμαϊρ
Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Νοεμβρίου
Ορχήστρα και μαέστρος έγιναν το δυνατό χαρτί της κλασικής μουσικής για τον πρωτότυπο τρόπο που προσεγγίζουν το κοινό σε όλο τον κόσμο: κοντσέρτα για παιδιά, μεταμεσονύκτιες σειρές, κοντσέρτα-έκπληξη με επιλογές του κοινού, κοντσέρτα με ένα φιορίνι, συναυλίες σε αναπάντεχους χώρους… Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και ο ιδρυτής και μαέστρος της Ιβάν Φίσερ παρουσιάζουν στις 15 Νοεμβρίου την Ηρωική του Μπετόβεν και το Πρώτο Κοντσέρτο του Μπραμς με τον Δημήτρη Σγούρο, και στις 16 Νοεμβρίου το Δεύτερο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ με σολίστ τον Τόμας Τσέετμαϊρ, την Εισαγωγή πάνω σε εβραϊκά θέματα του ίδιου συνθέτη, καθώς και δύο έργα του Στραβίνσκι, το Jeu de cartes και το μαγευτικό Πουλί της φωτιάς.

ΜΕΤ Live Λούλου του Άλμπαν Μπεργκ Νέα παραγωγή
Σάββατο 21 Νοεμβρίου Ο διάσημος εικαστικός καλλιτέχνης Ουίλλιαμ Κέντριτζ (William Kentridge) επιστρέφει στη ΜΕΤ για την πρώτη νέα σκηνοθεσία του μετά την πρεμιέρα της Μύτης του Σοστακόβιτς, που προκάλεσε αίσθηση όταν ανέβηκε το 2010. Ο Τζέημς Λήβαϊν (James Levine) διευθύνει για 31η φορά μια από τις όπερες που τον έχουν χαρακτηρίσει∙ έχει διευθύνει 30 παραστάσεις του έργου στη ΜΕΤ, μεταξύ των οποίων και την πρώτη παρουσίασή της το 1977. Η Μαρλίς Πέτερσεν (Marlis Petersen), περίφημη ως Λούλου στο Μέγαρο το 2005, επανεμφανίζεται φέτος στον ομώνυμο ρόλο. Διεύθυνση ορχήστρας: James Levine Σκηνοθεσία: William Kentridge Συν-σκηνοθεσία: Luc De Wit Σχεδιασμός Προβολής: Catherine Meyburgh Σκηνικά: Sabine Theunissen Κουστούμια: Greta Goiris Φωτισμοί: Urs Schönebaum Διανομή: Marlis Petersen (Λούλου), Susan Graham (Κόμισσα Γκέσβιτς), Daniel Brenna (Άλβα), Paul Groves (Ζωγράφος/Νέγρος), Johan Reuter (Δρ. Σαιν/Τζακ ο Αντεροβγάλτης), Franz Grundheber (Σίγκολτς). Διάρκεια: 4 ώρες και 14 λεπτά.

Κύκλος Σούμπερτ «Μια Σουμπερτιάδα με την Καμεράτα» Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Τρίτη 24 Νοεμβρίου
(Ο Κύκλος συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου) Ένα μεγάλο αφιέρωμα ετοίμασε φέτος το Μέγαρο για να τιμήσει έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς συνθέτες του Ρομαντισμού, τον Φραντς Σούμπερτ. Τον κύκλο των εκδηλώσεων αυτών, ο οποίος αρχίζει τον Νοέμβριο και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, εγκαινιάζει η Σουμπερτιάδα, με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τα μέλη της ορχήστρας, σολίστ και τραγουδιστές, ένα πιάνο του 1820, και όργανα εποχής ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου τον «κλασικό των ρομαντικών»!

Το ρομαντικό εκκλησιαστικό όργανο με την Ουρανία Γκάσιου
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου
Η καταξιωμένη οργανίστα του Μεγάρου Ουρανία Γκάσιου επιστρέφει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με ένα ακόμη ρεσιτάλ που αποκαλύπτει την εκφραστική παλέτα του εκκλησιαστικού οργάνου. Μέσα από συνθέσεις του Λιστ, του Μπραμς, του Σούμαν, του Φρανκ, του Μέντελσον και του Σαιν-Σανς, γεμάτες συναίσθημα, φλογερό τόνο, προσδοκία και πάθος, η διεθνώς αναγνωρισμένη μουσικός θα αναδείξει την αθέατη, ρομαντική πλευρά του βασιλιά των μουσικών οργάνων.

Batsheva Υοung Ensemble
Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου
Το νεανικό συγκρότημα της περίφημης Ομάδας Χορού Μπατσέβα (Batsheva Young Ensemble), που εδρεύει στο Τελ Αβίβ και καθηλώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τη θεατρικότητα και τις δυνατές ερμηνείες της, επισκέπτεται την Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Ομάδα των νεαρών χορευτών της Μπατσέβα θα παρουσιάσει το έργο Decadance, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ισραηλινού χορευτικού συνόλου Οχάντ Ναχαρίν, ένας χορογράφος με όραμα και έντονο προσωπικό στίγμα.

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής ως τα Χριστούγεννα - εικόνα 4
Cirque Éloize

Αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γιάν Σιμπέλιους
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου Σε συνεργασία με τη Φιλανδική Πρεσβεία
Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Γιάν Σιμπέλιους (1865-1957), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τον σπουδαίο φιλανδό συνθέτη με μια συναυλία με έργα για πιάνο, φωνή και μουσική δωματίου. Τα έργα παρουσιάζουν προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από τη Φιλανδία, οι οποίοι θα αφήσουν τη δική τους σφραγίδα πάνω στις γεμάτες λυρικότητα δημιουργίες του εθνικού τους συνθέτη.

National Theatre Live Τζέην Έυρ της Σαρλότ Μπροντέ
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου
Η Τζέην Έυρ, το αριστούργημα της Σαρλότ Μπροντέ, σχεδόν 170 χρόνια μετά την έκδοσή του στο Λονδίνο, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές όσο ποτέ και να εμπνέει κινηματογραφιστές, θεατρικούς συγγραφείς και ηθοποιούς. Το διάσημο μυθιστόρημα μεταφέρεται φέτος στη σκηνή του Lyttelton Theatre του Λονδίνου, σε μια εξαιρετική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Κύκλος Σούμπερτ Lied – φωνή και πιάνο: Νίκος Σπανός, Νίκος Ζαφρανάς
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου (Ο Κύκλος συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου) Από τον Κύκλο Σούμπερτ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια συναυλία αφιερωμένη στη φωνητική μουσική δωματίου του λαμπρού αυστριακού συνθέτη. Αν και έφυγε νέος, άφησε πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη τραγουδιών (περί τα 650!) ανυπέρβλητης ομορφιάς, που συνταιριάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο την ποίηση με τη μουσική. Ερμηνεύει ο διεθνής έλληνας κοντρατενόρος Νίκος Σπανός. Στο πιάνο, ο Νίκος Ζαφρανάς. Κύκλος

«Μίκης 90» Μίκης Θεοδωράκης: 40 παιδικά τραγούδια
Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
Η πολυβραβευμένη χορωδία Rosarte, που έχει δρέψει δάφνες σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς για πολυφωνικά σύνολα, υπό τη μουσική καθοδήγηση και διδασκαλία της Ρόζης Μαστροσάββα, επιστρέφει στο Μέγαρο για να παρουσιάσει, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, τα πιο τρυφερά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για συνθέσεις της πρώτης του εφηβείας και νιότης, σε στίχους Σολωμού, Βαλαωρίτη και Παλαμά. Τραγούδια που γράφτηκαν κυρίως για τη δοκιμασία του 1940, τραγούδια στα οποία διακρίνεται ήδη ο εκρηκτικός πυρήνας της μουσικής προσωπικότητας του Θεοδωράκη. Μια διαφορετική συναυλία για τα ενενηντάχρονα του μεγάλου μας συνθέτη.

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Η εύθυμη χήρα οπερέτα
18-28 Δεκεμβρίου
Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης Σκηνογραφία: Γιάννης Μετζικώφ Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης Μουσική, χορός, τραγούδι και θεάματα για όλη την οικογένεια συνθέτουν το τοπίο των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου, οι οποίες αρχίζουν με την απολαυστική Εύθυμη χήρα του Φραντς Λέχαρ, μια οπερέτα που μετρά πάνω από έναν αιώνα παρουσίας στα λυρικά θέατρα όλου του κόσμου και έχει αγαπηθεί όσο καμιά άλλη. Η πιπεράτη ιστορία της πλούσιας χήρας, με την ανάλαφρη πρόζα, τα βιεννέζικα βαλς και τις γλυκές μελωδίες, στη σκηνή του Μεγάρου από τις 18 Δεκεμβρίου και για 10 μέρες. Σ’ αυτή τη νέα παραγωγή του Μεγάρου, ρομαντικές ραδιουργίες, ερωτοτροπίες, μεταμφιέσεις, κοινωνική σάτιρα μιας ολόκληρης εποχής και έντονοι χορευτικοί ρυθμοί παρασύρουν τον θεατή σε στιγμές μεγάλης ευθυμίας.

Καραγκιόζης στο Μέγαρο Με το θίασο του Ηλία Καρελλά
Ο αγαπημένος σκιοπαίχτης της νέας γενιάς, ο Ηλίας Καρελλάς, δίνει το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του και αυτά τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο. Το μαγικό χέρι του Καρελλά και ο θίασός του φέρνουν τον παραδοσιακό Καραγκιόζη στη σύγχρονη πραγματικότητα και απογειώνουν την παράσταση με ζωντανή μουσική, ξεσηκώνοντας το κοινό.

Cirque Éloize
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ Στο Μέγαρο και το περίφημο Cirque Éloize (Τσίρκο Ελoΐζ) από τον Καναδά. Η πολυβραβευμένη ομάδα που απαρτίζεται από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συνδυάζει την τέχνη του σύγχρονου τσίρκου με τη σκηνική δράση και το break dance, το hip hop και το urban dance. Κίνηση, μουσική και μαγεία από το Cirque Éloize!

Χορός στο Μέγαρο Δον Κιχώτης και Ζιζέλ
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ
Είναι δύο κοσμαγάπητα έργα που μαγεύουν το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα. Πρόκειται για τον Δον Κιχώτη και τη Ζιζέλ, το περίφημο έργο του Θερβάντες, που έγινε στα χέρια του συνθέτη Λούντβιχ Μίνκους και του χορογράφου Μαριούς Πετιπά ένα από τα διασημότερα κλασικά μπαλέτα. Μια ιστορία ιπποτισμού και ρομαντικής αγάπης, φαντασίας και λογικής, που περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων. Η Ζιζέλ σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ, η πιο ρομαντική ιστορία του κλασικού χορού, το αγαπημένο έργο κάθε μπαλαρίνας, ανεβαίνει στο Μέγαρο με ένα καστ εξαιρετικών ερμηνευτών. Την εύθραυστη χωριατοπούλα με την άδολη αγάπη, που ξεπερνά τα όρια του θανάτου, ερμηνεύει η «απόλυτη» μπαλαρίνα, η κορυφαία Σβετλάνα Ζαχάροβα. Με τα Μπαλέτα της Μόσχας.

Χορωδία αγοριών της Ακαδημίας Βίκτορ Ποπόφ της Μόσχας
Σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ Ένα νεανικό πολυφωνικό συγκρότημα που συνεχίζει τη μακρά παράδοση των ρωσικών χορωδιών, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, αυτά τα Χριστούγεννα το κοινό στο Μέγαρο. Οι αγγελικές φωνές της Χορωδίας αγοριών της Ακαδημίας Βίκτορ Ποπόφ της Μόσχας, του παλαιότερου συνόλου φωνητικής μουσικής της γνωστής Ακαδημίας, θα πλημμυρίσουν τη σκηνή του Μεγάρου με αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες που θα μαγέψουν μικρά και… μεγάλα παιδιά.

Εορταστική συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Γκαλά όπερας Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου
Μουσική διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς Συμπαραγωγή με την ΚΟΑ Λίγο πριν την παραμονή της καινούργιας χρονιάς, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δίνει στο Μέγαρο την καθιερωμένη εορταστική της συναυλία, αφιερωμένη στην όπερα. Αγαπημένες μελωδίες και γνωστές άριες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και ένα λαμπερό λυρικό καστ.

Χριστούγεννα για όλους… … εντός αλλά και εκτός συναυλιακών χώρων! Το Αίθριο των Μουσών μετατρέπεται, αυτές τις γιορτές, σε ολόφωτο παγοδρόμιο, όπου θα αντηχήσουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τα γέλια μικρών και μεγάλων! Συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μόνιμη πλέον ορχήστρα (resident orchestra) του Μεγάρου, θα δώσει οκτώ συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Η καλλιτεχνική συνεργασία με το πρώτο συμφωνικό σύνολο της χώρας μπαίνει σε νέα βάση, καθώς ορχήστρα και Μέγαρο ενώνουν πια τις δυνάμεις τους εγκαινιάζοντας μια καινούργια εποχή. Αναλυτικά, οι ημερομηνίες έχουν ως εξής: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου Παρασκευή 9 Οκτωβρίου Κυριακή 25 Οκτωβρίου Παρασκευή 30 Οκτωβρίου Παρασκευή 6 Νοεμβρίου Παρασκευή 20 Νοεμβρίου Κυριακή 29 Νοεμβρίου Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου

Συναυλίες του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Με δύο μουσικές θεματικές βραδιές συνεχίζεται φέτος η συνεργασία του Μεγάρου με το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, «Μουσική του Μεσοπολέμου», ενώ μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, αφιέρωμα στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική. Οι συνεργασίες του Μεγάρου Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 περιλαμβάνει επίσης συνεργασίες με τον Δήμο Αθηναίων και τους Αtenistas σε ποικίλες δράσεις όλο τον χρόνο, καθώς και με την Εθνική Λυρική Σκηνή που επέλεξε να παρουσιάσει, αυτό τον Νοέμβριο, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη την όπερα Καπουλέτοι και Μοντέκκοι του Μπελλίνι (13, 14, 15, 18, 20 & 21/11). Παράλληλα, το Μέγαρο συνεχίζει να συμπράττει με την Καμεράτα σε μια σειρά συναυλίες μέσα στη χρονιά, το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και με την ΕΡΤ, με ένα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.