Πού θα φας τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

Μπακαλιάροι για κάθε γούστο, για να τιμήσεις το επίσημο πιάτο της εθνικής γιορτής.

Μπακαλιάρος στο Βασίλαινας © Βασίλαινας

Πιθανότατα δεν υπάρχει γιορτή στην Ελλάδα που να μην είναι συνδεδεμένη με το φαγητό. Το δίπολο 25η Μαρτίου/ μπακαλιάρος-σκορδαλιά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της αμέσως προηγούμενης πεποίθησης και ίσως το δεύτερο πιο δημοφιλές μετά το Πάσχα/ αρνί στη σούβλα. Ακολουθεί ένα guide με αρκετά από τα ψάρια που θα κολυμπήσουν στα πιάτα της αθηναϊκής εστιατορικής πιάτσας το προσεχές Σάββατο.

Οι μπακαλιάροι της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

> Ο Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Σείριος Κομιχείλης και ομάδα του χαλανδριώτικου "Μυστικού Κήπου", θα τιμήσουν απλά και παραδοσιακά την ημέρα, με πατροπαράδοτο μπακαλιάρο-σκορδαλιά, συντροφιά ούζου ή κρασιού.

> Στο "Ελαίας Γη" σε περιμένει ένα ολόκληρο μενού, ειδικά σχεδιασμένο για την εν λόγω ημέρα (€50/άτομο). Το δημοφιλές εστιατόρια των ΒΠ, πέρα από βακαλάο σε κουρκούτι μαζί με σκορδαλιά ή φάβα, προτείνει ακόμη -μεταξύ άλλων- γαριδόσουπα και αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, κριθαρότο με θαλασσινά και σουπιές με πέρλες, γαρίδες στη σχάρα και χταπόδι στα κάρβουνα.

> Ανάμεσα στις πολλές θαλασσινές εμπνεύσεις που όυτως ή άλλως βρίσκεις στο "Αιόλου 68", στα τραπέζια του αστικού ξέφωτου θα παρελάσει και κλασικός τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά.

> Μία πιο εναλλακτική πρόταση επιφυλάσσει για το κοινό το "Dal Professore", με ειδικές παρασκευές αποκλειστικά για την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, το ιταλιάνικο χιτ του Νίκου Δημητροκάλη θα σερβίρει αραντσίνι γεμιστά με μπακαλιάρο, κρέμα αρακά και τσιπς από γκουαντσιάλε, μιλφέιγ μπακαλιάρου με σάλτσα bagna càuda και γκρανέλα φιστικιού, μπακαλιάρο σε τεμπούρα με αλιάδα και γλυκόξινη σάλτσα από nduja Calabrese καθώς και μπακαλιάρο all'anconetana (με πατάτες, τοματίνια, ελιές και κάπαρη).

Διαβάστε Επίσης

> Στο "Dopios", ο Χριστόφορος Πέσκιας παίζει στην ασφάλεια της πιστής εκδοχής του μπακαλιάρου-σκορδαλιά, φυσικά με τη δική του προσοχή στη λεπτομέρεια, τη ζουμερότητα στο τελικό αποτέλεσμα και το λαμπρό χρώμα στην εμφάνιση. 

> Στο "Βασίλαινας", ο τηγανητός μπακαλιάρος έχει μόνιμη θέση στο μενού και μάλιστα είναι από τα best sellers. Και την 25η Μαρτίου λοιπόν, το άερινο κουρκούτι θα αγκαλιάσει την έξοχη σάρκα του ψαριού, πλαισιωμένα με αλιάδα με κρόκο Κοζάνης και πικάντικη πολίτικη σαλάτα, σε μία πιο δημιουργική προσέγγιση. Για να επεκτείνεις την εμπειρία, συνόδευσέ το με μία καλή ρετσίνα από την οινική λίστα του εμβληματικού εστιατορίου.

> Αφού η μοναδική πανοραμική θέα της πόλης αποτελέσει το ιδανικότερο ορεκτικό, ο κλασικός μπακαλιάρος με σκορδαλιά θα φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα στο ψαροφαγικό σουξέ του Καρέα, "Μπαλκόνι στις Κυκλάδες".  

> Στα κλασικά θα κινηθεί και το "Υπερωκεάνειον". Στο ατμοσφαιρικό πειραιώτικο στέκι με τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και τους μεζέδες με άποψη, κάτω από το νοσταλγικούς πλόες θρυλικών υπερωκεάνιων, ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά θα έχει την τιμητική του.

Δες περισσότερες επιλογές για μπακαλιάρο και γενικότερα ψάρι στην Αθήνα εδώ.


 

Διαβάστε Επίσης

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελαίας Γη

Δεξαμενής & Ολυμπιονικών 4, Πολιτεία
  • Εστιατόρια

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Υπερωκεάνειον (το)

Μ. Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μυστικός Κήπος

Καραολή & Δημητρίου 21, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Dal Professore

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Dopios

Σκουλενίου 1, πλ. Αγίων Θεοδώρων, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.