Follow us

Μπακαλιάρος: o ξένος που αγαπήσαμε

Μπακαλιάρος: o ξένος που αγαπήσαμε

Όταν έφθασε ο παστός μπακαλιάρος στην Ελλάδα, γύρω στον 15ο αιώνα (Ενετοί), ήλθε μαζί του και εύκολη και προσιτή λύση για ευλαβική και νόστιμη τήρηση του εθίμου της κατανάλωσης ψαριού την 25η Μαρτίου -και όχι μόνο. Τηγανητός, πλακί, σούπα, είναι οι πιο συνηθισμένες ελληνικές συνταγές -συν καμιά… διακοσαριά από την αλλοδαπή, με πρώτη την Πορτογαλία που τον λατρεύει. Κάποιες από αυτές τις συνταγές, σας προτείνουμε παρακάτω να δοκιμάσετε.
Η 25η Μαρτίου, είναι η πρώτη από τις δύο ημέρες (ή άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων) που επιτρέπεται να «σπάει» (καταλύεται, είναι η σωστή λέξη) η αυστηρή, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες, νηστεία της Σαρακοστής, που προτρέπει τους πιστούς σε πλήρη αποχή από κάθε αιματηρό ζωικό προϊόν (ακόμα και από το ελαιόλαδο Τετάρτη και Παρασκευή). Ο λόγος βρίσκεται στον χαρμόσυνο χαρακτήρα της γιορτής του Ευαγγελισμού. Η 25η Μαρτίου έχει, βέβαια, διπλή πανηγυρική σημασία, αφού ταυτίζεται με την επέτειο της κήρυξης της επανάστασης του 1821, που οδήγησε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και κατ΄έθιμο, ακόμα και τώρα που μπορούμε να φάμε φρέσκο ψάρι σχεδόν παντού, ο παστός μπακαλιάρος με τη θρυλική σκορδαλιά έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα ως το θρησκευτικό –εθιμικό φαγητό της ημέρας .
Όσον αφορά το ερώτημα γιατί μπακαλιάρο –αφού ούτε καν την ελληνική ιθαγένεια δεν έχει, καθώς προέρχεται από τον παγωμένο Ατλαντικό ωκεανό, έχει γραφτεί και εξηγηθεί πολλές φορές. Πώς να φθάσει φρέσκο ψάρι στην ορεινή Ελλάδα για να τηρηθεί το έθιμο;

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;