Τρίπολη

Αν και η πρωτεύουσα της Αρκαδίας δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό, ο επισκέπτης που θα έρθει εδώ για μια σύντομη επίσκεψη δεν θα βιαστεί να φύγει. Οι όμορφες, ζωντανές πλατείες της, με κορυφαία την πλατεία Άρεως, τα νεοκλασικά μέγαρα, τα πράσινα άλση, τα γραφικά μαγειρεία γύρω από τη λαϊκή αγορά με τις πυραμίδες από μήλα και τις πλεξούδες με τα σκόρδα (αυτά είναι και τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα της περιοχής), ο πεζόδρομος της Δεληγιάννη με τα μπαράκια και τη μόνιμη κίνηση είναι μερικές από τις πιο tourist friendly όψεις της Τρίπολης. Δεδομένου ότι η πόλη φιλοξενεί σε μόνιμη βάση φοιτητές, εμπορικούς αντιπροσώπους και φυσικά φαντάρους (εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων στη χώρα), θα τη βρείτε ζωντανή όλο το χρόνο. Αρχίστε τη βόλτα σας από την πλατεία Άρεως, μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες στην Ελλάδα, με τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, γύρω από την οποία είναι μαζεμένα όμορφα νεοκλασικά, όπως το δικαστικό μέγαρο αλλά και κτίρια-μνημεία της πάλαι ποτέ μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η πλατεία Πετρινού με το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο του 1910, η Παλιά Φιλαρμονική και το Αρχαιολογικό Μουσείο (έργα και τα δύο του Τσίλερ), το σπίτι του Καρυωτάκη και η πλατεία του Αγίου Βασιλείου (τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται εδώ ο άτυπος διαγωνισμός του καλύτερου Επιταφίου) με την υπερυψωμένη εκκλησία, στο ισόγειο της οποίας στεγάζονται εμπορικά καταστήματα, είναι οι πιο κλασικές στάσεις μιας πρώτης βόλτας στην πόλη, ενώ αν βγείτε από το κέντρο με το αυτοκίνητο, μπορείτε να ανηφορίσετε προς έναν από τους πευκόφυτους λοφίσκους που περιτριγυρίζουν την πόλη και όπου υπάρχουν cafes και ταβέρνες με πανοραμική θέα.

Πότε να πάτε : Από το φθινόπωρο ως την άνοιξη που έχει λιγότερη ζέστη και μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή με εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία.

Αρκαδία

«Πέλαγος μέσα σε δρυμό; Στου ονείρου μου το στέκι στη Βλαχέρνα; Ψαρόσουπα στη Βυτίνα; Στρούντελ με μήλα Πιλαφά»; Αυτό ήταν το αινιγματικό κείμενο που συνόδευε το «Save the date», ένα τριήμερο στην Αρκαδία που οργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης. Όταν βρέθηκα εκεί, κατάλαβα ότι το αίνιγμα ήταν σκέτη απόλαυση.

Ξενοδοχεία Πόλης

Μετά τα ορεινά resorts και τους ξενώνες ήρθε η σειρά των επαρχιακών πόλεων να διεκδικήσουν την προσοχή μας με πανέμορφα ξενοδοχεία πόλης, τα οποία αποτελούν ιδανικές βάσεις για city breaks αλλά και για εκδρομές σε δημοφιλείς προορισμούς. Επιλέγουμε μερικά από τα αγαπημένα μας.

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, τα βουνά θα πάρουμε με τον τσαμπουκά!» Το ακούσαμε από μια παρέα «τρελών» γουικέντερ σε κάποια από τις εξορμήσεις μας και λέμε όχι μόνο να το υιοθετήσουμε αλλά και να το προωθήσουμε. Άλλωστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, το low budget είναι η… τάση της εποχής. Στο κείμενο που ακολουθεί κάνουμε μια κίνηση ματ στην ακρίβεια, με χιούμορ και έξυπνες κινήσεις, διαλέγοντας 30 προτάσεις για γουικέντ φιλικά… προς την τσέπη σας.

χιονοδρομικο Μαίναλου

Το πιο κοντινό στην Αθήνα χιονοδρομικό κέντρο επιστρέφει φέτος φρεσκαρισμένο και με νέες υπηρεσίες, έχοντας περάσει στα χέρια του Κλαουδάτου. Πήγαμε, είδαμε, σολάραμε (λέμε τώρα...) και σας μεταφέρουμε τις τελευταίες εντυπώσεις από τις πίστες.

ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ

Μέχρι πρότινος κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το πετρόχτιστο χωριό στις παρυφές του Πάρνωνα έπεφτε σε χειμέρια νάρκη και οι κάτοικοί του μετακόμιζαν στα πεδινά. Από φέτος όμως, τα Άνω Δολιανά μπαίνουν δυναμικά στην ατζέντα των χειμωνιάτικων γουικέντ, με έναν πολύ όμορφο ξενώνα, ένα δασικό χωριό, ταβέρνες με τοπικές γεύσεις και δυνατότητες για εναλλακτικές δραστηριότητες.