7 αρχαιολογικές μονοήμερες

Αυτή την εποχή οι αρχαιολογικοί χώροι είναι στα καλύτερά τους και προσφέρονται για εύκολες αποδράσεις που θα ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι. Ακολουθήστε μας!

7 αρχαιολογικές μονοήμερες

Αυτή την εποχή οι αρχαιολογικοί χώροι είναι στα καλύτερά τους και προσφέρονται για εύκολες αποδράσεις που θα ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι. Ακολουθήστε μας!

Τεγέα με ανανεωμένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον

7 αρχαιολογικές μονοήμερες - εικόνα 1
Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, στο χωριό Αλέα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας άνοιξε ξανά πρόσφατα τις πύλες του προς το κοινό. Πλήρως ανακαινισμένο και εφοδιασμένο με τα πιο σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, αφηγείται την μακραίωνη ιστορία της σημαντικής πόλης-κράτους της αρχαίας Αρκαδίας με τρόπο ανάγλυφο και διαδραστικό. Ξεχωρίζουν τα έργα του σπουδαίου γλύπτη και αρχιτέκτονα της αρχαιότητας Σκόπα, με επίκεντρο το Ιερό της Αθηνάς Αλαίας, η ιστορία του οποίου «ζωντανεύει» στην Αίθουσα 4. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την υπαίθρια έκθεση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, η οποία χωρίζεται στις ενότητες «Δημόσιος Βίος» και «Το Επέκεινα» με ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες. Στην κοντινή Τρίπολη, επιστρέφοντας, θα βρείτε τη ζεστή παλιά καλή ταβέρνα «Κληματαριά Πιτερού» με παραδοσιακούς μεζέδες, μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ. Οι ταβέρνες Ωριά (2710557408) και Στάδιο (2710556860) είναι επίσης στις επιλογές σας στην Τεγέα και τον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης-Άστρους.

All time classic κοντινή Αίγινα για περιηγήσεις όλο το χρόνο

7 αρχαιολογικές μονοήμερες - εικόνα 2

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, το πρώτο του νέου ελληνικού κράτους, που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια στο χώρο του Κυβερνείου και το 1981 μεταφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας όπου το συναντάμε σήμερα. Τα εκθέματα μας μεταφέρουν ανάμεσα στην προϊστορική και τη ρωμαϊκή εποχή με σημαντικότερα πολλά μέρη των αετωμάτων του ναού της Αφαίας και το άγαλμα της Σφίγγας, αφιέρωμα στο ναό του Απόλλωνα. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, μέσα σ’ένα πευκόφυτο καταπράσινο τοπίο, συναντάμε τον καλοδιατηρημένο δωρικό ναό της Αφαίας Αθηνάς. Πολλοί λένε ότι ο ναός αυτός σχηματίζει ένα «μυστικιστικό» τρίγωνο με το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Παρθενώνα στην Αθήνα. Λίγο παραπάνω στον ίδιο λόφο είναι επισκέψιμα τα ερείπια του ναού του Ελλάνιου Δία.
Κοντά στην Αφαία, στην ταβέρνα «Θολός» στην Αγία Μαρίνα και στον «Αργύρη» στο Μεσαγρό θα γευτείτε ψητά κρέατα και σπιτικά μαγειρευτά. Στο κέντρο της Αίγινας επιλέξτε την ταβέρνα του «Σκοτάδη» για ουζομεζέδες και παραδοσιακά γλυκά ή το «Δρομάκι» για ιδιαίτερα μαγειρευτά.

Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες» έχουν πάντα κάτι να μας μάθουν

7 αρχαιολογικές μονοήμερες - εικόνα 3

Υμνήθηκαν από τον Όμηρο στα έπη του ως «πολύχρυσες Μυκήνες» και συνδέουν την προϊστορία με το παρόν μέσω των κλασικών αρχαιοελληνικών τραγωδιών που μας αφορούν μέχρι σήμερα. Ο μύθος λέει ότι πήραν το όνομά τους από την πτώση της «μύκης»-θήκης του σπαθιού του Περσέα ή από την ανακάλυψη πηγής κάτω από τις ρίζες ενός «μύκητα»-μανιταριού. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ορόσημο τέχνης της αρχαιότητας που ακόμα προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Ξεχωρίζουν η Πύλη των Λεόντων, οι βασιλικοί τάφοι, το ανάκτορο, ο ναός και τα ερείπια της ακρόπολης. Με υποδομές που βελτιώνονται συνεχώς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών παρουσιάζει την αίγλη της αρχαιότητας μέσα από φωτογραφίες του χρονικού των ανασκαφών, μακέτες, μικρογραφίες, χάρτες, τμήματα του θησαυρού του Ατρέα, ευρήματα των τάφων και των αποθηκών της ευρύτερης περιοχής.
Πρίν ή μετά την επίσκεψή σας στις Μυκήνες γεμίστε τις μπαταρίες σας τρώγοντας φρέσκο ψαράκι στο γειτονικό Ναύπλιο σε εστιατόρια όπως του «Σαβούρα» ή του «Αραπάκου» , και καλοφτιαγμένα σπιτικά μαγειρευτά στο μαγέρικο του «Νούλη». Στο Άργος, εναλλακτικά, προτιμήστε νόστιμα μαγειρευτά και ψητά στου «Πανταζή» ή στην «Σπηλιά».

Φύση και ιστορία στο σεληνιακό τοπίο του Ακροκόρινθου

7 αρχαιολογικές μονοήμερες - εικόνα 4

Ένα κοντινό αλλά σχετικά άσημο αξιοθέατο της Κορινθίας, ο Ακροκόρινθος υψώνεται σε έναν ογκώδη βράχο από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως κάστρο που επόπτευε κάθε θαλάσσια ή επίγεια επιδρομή από την αρχαιότητα μέχρι την Τουρκοκρατία. Ξεκινάμε αντικρύζοντας την αρχαία Κόρινθο στους πρόποδες του λόφου με τις στοές, τον ναό του Απόλλωνα, τα λουτρά, τη ρωμαϊκή αγορά κι άλλα δημόσια κτίσματα σε καλή κατάσταση. Η αρχιτεκτονική του φρουρίου αγκαλιάζει επιβλητικά τις παρυφές των βράχων με αμυντικά τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες και πύργους. Η εξαίσια θέα φτάνει από τα Γεράνεια όρη του Λουτρακίου μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο κι από τον Πατραϊκό κόλπο μέχρι τις απέναντι ακτές της Βοιωτίας και της Φωκίδας αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Κατηφορίζουμε προς Κόρινθο για να γευτούμε καλή ελληνική κουζίνα στο «Αρχοντικό», στην παραλία της Αρχαίας Κορίνθου. Μια εγγυημένη πρόταση για μεζεδο-εκδρομή είναι το «Gargantua» στην παραλία του Βραχατίου, ενώ αν μας βγάλει ο δρόμος στο Λουτράκι, καθόμαστε στο «Ριγάνι» για μοντέρνες ελληνικές γεύσεις ή στο «Μαϊστράλι» για ψαράκι.

Ιστορία, διάσημα ελληνικά κρασιά και παραδοσιακές γεύσεις στη Νεμέα

7 αρχαιολογικές μονοήμερες - εικόνα 5

Άλλοι την προτιμούν για τις αρχαιότητες και την ιστορία της, άλλοι για τα περίφημα κρασιά της, ωστόσο εμείς... λέμε να τα συνδυάσουμε. Θα δούμε τον μεγαλόπρεπο ναό του Δία που κατασκευάστηκε από κίονες δωρικού, κορινθιακού και ιωνικού ρυθμού στο πέρασμα των αιώνων, αλλά και το μεγάλο στάδιο χωρητικότητας 40.000 θεατών που φιλοξενούσε τα Νέμεια προς τιμή του Δία. Περπατώντας το θυμίζει αεροδρόμιο, ενώ μας ταξιδεύουν στο χρόνο λίγοι κίονες από τα αποδυτήρια και τη στοά που οδηγούσε τους αθλητές στο στάδιο μαζί με χαράγματα γραμμένα από αρχαίους αθλητές σε πέτρες. Το Μουσείο της Νεμέας περιλαμβάνει πολλά από τα ευρήματα των αρχαιολογικών χώρων όπως συλλογές μυκηναϊκών κοσμημάτων, ειδωλίων, επιγραφών, εργαλείων, όπλων, κεραμεικών και πολλών κτερισμάτων από το νεκροταφείο των Αηδονιών. Στη σύγχρονη Νεμέα θα εντρυφήσουμε σε επισκέψιμα δημοφιλή οινοποιεία όπως το Κτήμα Παπαϊωάννου και το Semeli.
Ευχάριστη γευστική νότα στην περιοχή δίνει η ταβέρνα του Σοφού «κυρ Αθηνά» με ποιοτικά κρασιά και πιάτα ημέρας και άλλα συμπαθητικά μέρη όπως της Μάγδας (2746022371-6979693961) για μαγειρευτά, μεζέδες, τσιπουράκι και ψητά ή το εξοχικό κέντρο του Ασημακόπουλου (2746022168).

Στο Άργος και στην Τίρυνθα

7 αρχαιολογικές μονοήμερες - εικόνα 6
(c) grandsarainafplio

Το Άργος και η γειτονική Τίρυνθα φτιάχνουν ένα αξιόλογο αρχαιολογικό «πακέτο». Στο Άργος δεν χάνουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου βλέπουμε μια μεγάλη συλλογή ευρημάτων από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Το κάστρο Λάρισα, η παλιά ακρόπολη του Άργους στο ψηλότερο σημείο του, έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών που φτάνει μέχρι την Ενετοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση. Το αρχαίο θέατρο παραμένει ανοικτό και τα καλοκαίρια φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι Στρατώνες του Καποδίστρια είναι ένα καλοδιατηρημένο επισκέψιμο κτίριο με πλούσια ιστορία.
Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, ξεκινάμε την περίηγησή μας στην Τίρυνθα από τα ξακουστά τείχη της. Αντικρίζοντας τους επιβλητικούς ογκόλιθους, αναρωτιόμαστε αν συμφωνούμε κι εμείς με τον μύθο που λέει ότι κατασκευάστηκαν από τους Κύκλωπες! Στην Κάτω Ακρόπολη ξεχωρίζουν τα δωμάτια των ευγενών μες στα τείχη, ενώ στην Άνω ακρόπολη ο δυτικός προμαχώνας απλώνεται στο διάβα μας σαν εξαιρετικό έργο της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Μακρόστενοι διάδρομοι οδηγούν από κάθε σημείο στο Ανάκτορο, το Μέγαρο, την περίστυλη Αυλή και τα αρχαία λουτρά.
Στο Άργος, η Σπηλιά είναι μια ποιοτική επιλογή παραδοσιακής αργίτικης κουζίνας. Στο Κεφαλάρι Άργους η μικρή εξοχική χασαποταβέρνα του Πανταζή μας περιμένει με ένα γεμάτο μενού από ελληνικά κρέατα, λαχανικά και πολυάριθμα κρασιά.

Στους Δελφούς, στα χνάρια της Πυθίας

7 αρχαιολογικές μονοήμερες - εικόνα 7
Φωτό: Δήμος Δελφών

Ανεβαίνοντας στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο για να τον περπατήσουμε, η Κασταλία πηγή μας περιμένει πρώτη. Χαρακτηριστικό μνημείο είναι επίσης ο θόλος του ιερού της Αθηνάς Προναίας. Στη συνέχεια περνάμε από το άλλο εντυπωσιακό οικοδόμημα, του Θησαυρού των Αθηναίων. Μέσω της Ιεράς Οδού, το αρχαίο θέατρο παρακάτω εντυπωσιάζει σε μέγεθος και μεγαλείο. Λίγο παραπέρα βρισκόμαστε στο στάδιο των Δελφών όπου διεξάγονταν τα Πύθια, οι σημαντικότεροι αθλητικοί αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς. Το σημαντικότερο οικοδόμημα είναι ο περίφημος δωρικός ναός του Απόλλωνα. Μέσα βρισκόταν ο «ομφαλός της γης», το σημείο συνάντησης δύο αετών που κατά το μύθο λέγεται ότι άφησε ο Δίας προς Ανατολή και Δύση μέχρι που συναντήθηκαν στους Δελφούς. Στο ιερό του, η Πυθία έδινε τους χρησμούς της μασώντας φύλλα δάφνης και μυρίζοντας θυμίαμα καμμένων βοτάνων. Το Μουσείο των Δελφών μας υποδέχεται με το κάθισμα της Πυθίας. Τα βλέμματα αιχμαλωτίζουν ο φημισμένος χάλκινος Ηνίοχος και το γλυπτό του «ομφαλού» με τα τεράστια γλυπτά του ναού του Απόλλωνα γύρω του. Η Σφίγγα των Ναξίων στέκεται «άγρυπνος φρουρός», ενώ παραπέρα θαυμάζουμε τμήματα των γλυπτών του θησαυρού των Σιφναίων και των Αθηναίων όπως και τους «κούρους του Άργους».
Στη σύγχρονη πόλη των Δελφών, καθίστε για μαγειρευτά στο «Πατρικό μας». Εκπληκτική θέα και ιδιαίτερες γεύσεις στην ταβέρνα «Επίκουρος». Η οικογενειακή ταβέρνα «Βάκχος» φημίζεται για σπιτικά μαγειρευτά και πιάτα με κυνήγι από τον Παρνασσό.

Μίλτος Αττάρτ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Low budget διακοπές στα ελληνικά νησιά

Πέντε εναλλακτικοί καλοκαιρινοί προορισμοί που, μακριά από τα πολύβουα, δημοφιλή ελληνικά νησιά, προσφέρουν πανέμορφες τοποθεσίες για εξερεύνηση, καλό φαγητό, κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένιες αμμουδιές, προκειμένου να κρατήσουμε χαμηλά το προφίλ, αλλά και το budget.

Όλα τα φώτα στο Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων: Τα προάστια και οι κρυμμένες γωνιές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα παρουσιάζουμε τον δικό μας, insider οδηγό για το Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανακαλύψτε την Κύθνο μέσα από ψηφιακά πολιτιστικά παιχνίδια

Οι διαδραστικές διαδρομές με τίτλο "Κύθνος: Παιχνίδι & Ξενάγηση" σχεδιάστηκαν ώστε να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, εμβαθύνοντας στην ιστορία των οικισμών Χώρας, Δρυοπίδας και Λουτρών.

Στο Amaronda Resort & Spa η νησιώτικη διαφυγή συναντά την αξέχαστη γαστρονομία

Επισκεφτήκαμε το πλήρως ανανεωμένο θέρετρο της Ερέτριας που προσφέρει εγγυημένη χαλάρωση μόλις μία ώρα και κάτι μακριά από την Αθήνα.