30 ταξίδια στη χώρα του... low budget

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, τα βουνά θα πάρουμε με τον τσαμπουκά!» Το ακούσαμε από μια παρέα «τρελών» γουικέντερ σε κάποια από τις εξορμήσεις μας και λέμε όχι μόνο να το υιοθετήσουμε αλλά και να το προωθήσουμε. Άλλωστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, το low budget είναι η… τάση της εποχής. Στο κείμενο που ακολουθεί κάνουμε μια κίνηση ματ στην ακρίβεια, με χιούμορ και έξυπνες κινήσεις, διαλέγοντας 30 προτάσεις για γουικέντ φιλικά… προς την τσέπη σας.

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, τα βουνά θα πάρουμε με τον τσαμπουκά!» Το ακούσαμε από μια παρέα «τρελών» γουικέντερ σε κάποια από τις εξορμήσεις μας και λέμε όχι μόνο να το υιοθετήσουμε αλλά και να το προωθήσουμε. Άλλωστε, είτε το θέλουμε είτε όχι, το low budget είναι η… τάση της εποχής. Στο κείμενο που ακολουθεί κάνουμε μια κίνηση ματ στην ακρίβεια, με χιούμορ και έξυπνες κινήσεις, διαλέγοντας 30 προτάσεις για

γουικέντ φιλικά… προς την τσέπη σας.

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget - εικόνα 1

Παρέα στα Τζίτζινα

Ο ξενώνας «Σχολαρχείο» στα Τζίτζινα είναι εδώ και χρόνια η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι ένας μικρός και όμορφος παραδοσιακός ξενώνας πρέπει να κοστίζει πάνω από 100 ευρώ. Κρατώντας τις τιμές του στα € 45-50, ανάλογα με τον τύπο δωματίου, ο παρεΐστικος αυτός ξενώνας που στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο, στο κέντρο του πνιγμένου στα έλατα χωριού του Πάρνωνα, είναι η πρώτη ιδέα που μας έρχεται στο μυαλό όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε στο βουνό χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία. (Τζίτζινα Λακωνίας, 27310/96276, 6974605167).

Γκουρμέ Στεμνίτσα

Μου έχουν λείψει οι βουτυράτες χυλοπίτες της Στεμνίτσας, αλλά πού λεφτά για τους κυριλέ ξενώνες της ορεινής Αρκαδίας… Δεν μου λες, πεταγόμαστε ημερήσια για gourmet shopping; Σε δυόμισι ωρίτσες από τον καινούργιο δρόμο θα πίνουμε τον ελληνικό μας στην όμορφη πλατεία του χωριού. Σειρά έχει ο σκοπός της επίσκεψής μας: προμήθειες σε χυλοπίτες από το «Αρκάδικο», και βάλτε μας και δυο καρυδόπιτες σε κουτάκι να τσιμπολογάμε στο γυρισμό... Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, έχουμε χρόνο για μια βόλτα στα καλντερίμια και μια μερίδα παϊδάκια-λουκούμι στην απλή ψησταριά του Σαρακινιώτη που δεν θα ξετινάξουν το budget μας.

Φωλιά για δύο

Ο ξενώνας «Ελαιών» στο Ελληνικό Αρκαδίας είναι ένας από τους πιο ατμοσφαιρικούς στην περιοχή και οι τιμές του φτάνουν στα € 150. Εμείς όμως σας έχουμε ένα μυστικό: Μένοντας στο φτηνότερο δωμάτιο Φιλοξένια μπορεί να μην έχετε τζάκι, έχετε όμως μια κουκλίστικη φωλιά και απολαμβάνετε και τις υπόλοιπες παροχές του ξενώνα: πρωινό με βιολογικά προϊόντα, ιππασία και mountain bike, ώρες χαλάρωσης στην cosy σάλα.

(27910/ 31400, 6976704706, www.innelaion.gr)

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget - εικόνα 2

Ευρώπη μέσω Αγγλίας

Η υπόθεση εισιτήριο μέσω ίντερνετ μπορεί να αποφέρει θησαυρούς, αρκεί να έχετε ώρα για ψάξιμο και σχετικά ελεύθερο πρόγραμμα. Εκτός από την κλασική Easyjet που δυστυχώς από Ελλάδα πετάει μόνο για Λονδίνο και Βερολίνο, μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς με άλλες εταιρείες, όπως η Rynair (ryanair.com) που από Αγγλία πετάει για ένα σωρό κουφούς προορισμούς που λόγω των εταιρειών χαμηλού κόστους αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. Πάμε Wroclaw στην Πολωνία;

Βρετανία by bus

Αν έχετε βαρεθεί το Λονδίνο,συνδυάστε την Easyjet με την αγγλική εταιρεία Megabus (www.megabus.com) που προσφέρει εισιτήρια λεωφορείου για διάφορες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας (Bristol, Manchester κ.λπ.) σε τιμές που ξεκινούν από μισή λίρα! Επίσης δημοφιλή ψαχτήρια είναι τα www.cheapseats.com, www.flights4less.net, www.lastminute.com, τα οποία κατά καιρούς αποδίδουν, αν σκεφτείς ότι ο ξάδελφός μου πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο με τη Malev!

E-tickets

Ακόμη πάντως κι αν δεν είστε διατεθειμένοι να πάτε στο Λονδίνο μέσω Βαρσοβίας (λέμε τώρα) προκειμένου να εξοικονομήσετε 100 ευρώ, ήρθε η ώρα να καθιερώσετε το e-ticket ως φιλοσοφία, αφού όλο και περισσότερες από τις «κυριλέ» αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν αρκετά οικονομικότερες τιμές αν κλείσετε μέσω ίντερνετ αρκετά νωρίτερα. Και μη φοβάστε το ηλεκτρονικό check-in. Θα σας γλιτώσει από πολύ χρόνο και κόπο. Πειραματιστείτε λίγο στην αρχή και, πιστέψτε μας, δεν θα ξανακάτσετε στην ουρά!

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget - εικόνα 3

Low budget Λονδίνο

Ένα low budget ταξίδι στο Λονδίνο είναι απολύτως εφικτό – σίγουρα πιο εύκολο από ένα αντίστοιχο στην Αθήνα! Ξεκινάτε προφανώς με Easyjet, κλείνετε δωμάτιο επίσης μέσω της Easyjet στο www.roomauction.com ή σε κάποιο από τα δύο κεντρικότατα και σούπερ youthhostel «Ashlee House» (www.ashleehouse.co.uk) και «Generator» (www.generator hostels.com). Για να μην αρχίσουμε με τα πάμφθηνα και αρωματικότατα βιετναμέζικα εστιατόρια του ανατολικού Λονδίνου (π.χ. Song Que 0044/76133222) ή το beigel shop-θεσμό της Brick Lane (0044/77290616), η αλυσίδα των Wagamama είναι η πιο προφανής απόδειξη ότι στο Λονδίνο μπορείς να φας νουντλς επιπέδου καλού αθηναϊκού εστιατορίου με λιγότερο από € 10! H fast food λογική που ισχύει από πλευράς εξυπηρέτησης (όχι όμως και από πλευράς ποιότητας του φαγητού) εγγυάται ότι μέχρι ν’ αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις από το μενού που φτάνει στα χέρια σου πριν ακόμη μπεις απ’ την πόρτα, θα βρίσκεσαι μπροστά σε μια αρωματικότατη σούπα από vermicelli noudles με φρέσκο σολομό και ένα φρέσκο χυμό καρότο ξοδεύοντας λίγο παραπάνω απ’ ό,τι θα έδινες για ένα μενού σε φαστ φουντ. Η πι ο low budget εκδοχή του κινέζικου φαγητού στο Λονδίνο, κοινό μυστικό των κατοίκων της πόλης είναι τα dim sum, τα καντονέζικα μεζεδάκια που σερβίρονται ως ιεροτελεστία από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα το αργότερο (κάθε πιάτο κοστίζει από 2 έως 5 λίρες, οπότε αν πάτε μεγάλη παρέα μπορείτε να φάτε μια χαρά και από πολλά διαφορετικά είδη με μόλις 10 λίρες το άτομο). Οι μόνιμες συλλογές των μεγάλων μουσείων (Tate, V&A, Βρετανικό κ.λπ.) είναι δωρεάν, free μουσικά, θεατρικά και άλλα events τρέχουν καθημερινά στην πόλη, ενώ το κλασικό περίπτερο για εισιτήρια μισοτιμής στα θεάματα του West End στη Leicester Square είναι μία μόνο από τις έξυπνες λύσεις για να απολαύσετε ακόμα και τα

πιο ακριβά του Λονδίνου σε φθηνότερες τιμές.

Ναύπλιο για νέους

Κοντινό και ατμοσφαιρικό και όχι τόσο απλησίαστο όσο φαντάζεστε, το Ναύπλιο έχει επιλογές για όλα τα budgets. Τρεις από τις τσεκαρισμένα value for money προτάσεις χωρίς να στερηθείτε ατμόσφαιρα είναι ο «Παραδοσιακός Ξενώνας Μαριάννα» (€ 65 χωρίς πρωινό, € 75 με πρωινό, 27520/24256. www.pensionmarianna.gr) κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας, ο «Ξενών Ανθέμιον» έξω από την παλιά πόλη προς την παραλία της Καραθώνας (€ 60, δεν προσφέρεται πρωινό αλλά έχετε το προσωπικό σας ψυγειάκι, 27520/22912, 6944611492, www.anthemion.gr) και η «Amymone» (από € 60, 27520/99477, www.amymone.gr).

Βουνό και θάλασσα

Θέλετε να ανέβετε Καλάβρυτα αλλά σας τρομάζουν οι τιμές των ξενώνων; Γιατί δεν μένετε στα όμορφα διαμερίσματα (από € 65) του πετρόχτιστου «Harmony Hotel Apartments» στο Λόγγο Αιγίου; Θα έχετε την κουζίνα και το τζάκι σας, θέα στη θάλασσα, και το χιονοδρομικό σε απόσταση το πολύ μιας ώρας. (26910/23864, www.harmonyresort.com)

Εξοχικό στο Αίγιο

Με τιμές που κυμαίνονται από € 50 ως 80, ο παραδοσιακός ξενώνας «Το Αρχοντικό του Γεροφώτη» στη Λάκκα Συμπολιτείας, ένα χωριό λίγο έξω από το Αίγιο, είναι μια καλή πρόταση για κοντινές low budget αποδράσεις. Αν κλείσετε μάλιστα αρκετά νωρίτερα έχετε και 15% έκπτωση. Η μεγάλη βεράντα προσφέρει εκπληκτική θέα στους λόφους με τους αμπελώνες που καταλήγουν στον Κορινθιακό Κόλπο, ενώ το πρωινό με τα τοπικά προϊόντα είναι highlight. (26910/94333, 6977295847, www.gerofotis.com)

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget - εικόνα 4

Με θέα θάλασσα

Τα € 80 δεν είναι και εντελώς low budget, αν όμως δείτε τα διαμερίσματα του συγκροτήματος «Νότος» στην Καρδαμύλη θα καταλήξετε, όπως κι εμείς, ότι πρόκειται για μια από τις πιο value for money προτάσεις στην Ελλάδα. Το πρωί θα ξυπνάτε με τη θέα που έκανε τον Ντάρελ να θέλει να μείνει εκεί για πάντα, στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα μπορείτε ακόμη και να μαγειρέψετε εξοικονομώντας χρήματα, ενώ οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες και γνώστες της περιοχής θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τις εκδρομές σας στη Μεσσηνιακή Μάνη. (Καρδαμύλη Μεσσηνίας, 27210/73991, 27210/73730)

Το σπιτάκι στο δάσος

Μην περιμένετε τρελές ανέσεις. τα ξύλινα σπιτάκια του οικοτουριστικού συγκροτήματος «Η Χορευταρού» στα Άνω Δολιανά είναι εξοπλισμένα με τα απολύτως απαραίτητα. Είναι όμως ό,τι πρέπει για παρεΐστικες χύμα-στη-φλοκάτη καταστάσεις. Οι τιμές ξεκινούν από € 53, τα Άνω Δολιανά δεν απέχουν παρά ένα εικοσάλεπτο από την Τρίπολη και χωρίς πολλά-πολλά ανεβάσματα οπότε δεν πρόκειται να κάψετε και τόση πολλή βενζίνη. Από τη στιγμή που θα φτάσετε δε, δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε παρά μόνο για πεζοπορίες στο δάσος, αφού το συγκρότημα διαθέτει και ταβέρνα. (2710/222194, 6972283200)

Easy Βερολίνο

Ταξιδεύοντας με Easyjet για Βερολίνο (εμείς μόλις κλείσαμε για ένα σαββατοκύριακο τον Ιανουάριο με € 71,98 πηγαινέλα), μένοντας σε ένα από τα άπειρα συμπαθέστατα youthhostels (www.backpacker.de, www.artist-hotels.de, www.circus-berlin.de) σε δικό σου δωμάτιο (από € 20 και… κάτω όσο μεγαλώνει η παρέα), ξεκινώντας τη μέρα με σούπερ χορταστικό γερμανικό πρωινό (€ 8 σε μπουφέ) σε κάποιο από τα cafes-θεσμούς (Vienna Art, Schwarzes Cafe και αντικαθιστώντας κάποιο από τα γεύματα (ή και όλα – πιστέψτε μας!) με χοτ ντογκ από τα σταντ της Potzdamer Platz –και τα cafe΄ -restaurants γύρω από το Mitte και το Prenzlauer Berg πάντως είναι εντελώς value for money–, τη βγάζετε άνετα με € 200 το σαββατοκύριακο all-included.

Μπαλκόνι στο Αιγαίο

Εσείς δεν αναζητάτε ποτέ τη θαλασσίτσα το καταχείμωνο; Αν μείνετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται πάνω από το εστιατόριο «Το Μπαλκόνι του Αιγαίου» (24940/51475, € 40 μέχρι 31/10 και € 50 μέχρι 30/4 με πρωινό) στο κατάφυτο Πολυδένδρι Αγιάς κοντά στη Λάρισα, θα έχετε πράγματι στα πόδια σας όλο το Αιγαίο και θα μπορείτε να απολαμβάνετε από ψηλά τις υπέροχες φωτοσκιάσεις που σχηματίζονται πάνω στο βαθύ μπλε. Αν η διάθεσή σας είναι ρομαντική, θα λατρέψετε τη βόλτα στην απέραντη παραλία της Βελίκας και το περπάτημα στο καταπράσινο δάσος του Πολυδενδρίου. Κι όταν νιώσετε το στομάχι σας να γουργουρίζει, το φρέσκο ψαράκι και οι ντόπιες κρεατολιχουδιές που σερβίρει το εστιατόριο μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα σας με τον πιο γευστικό τρόπο.

Το χωριό στο ποτάμι

Το χωριό έχει ντυθεί στα λευκά, οι κόκκινες στέγες ξεφυτρώνουν μέσα στην πράσινη κυριαρχία των ελάτων και η μυρωδιά του καμένου ξύλου μας καλεί στη ζεστασιά της ξυλόσομπας. Δεν είναι σκηνικό από ταινία, ούτε χειμερινή φαντασίωση. Είναι εικόνες από τη χειμωνιάτικη και καθόλου τουριστική Βωβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι, δίπλα στο δρυμό της Βάλια Κάλντα. Απομόνωση, χουχούλιασμα και τσιπουράκι με τους απαραίτητους μεζέδες στα καφενεία-ψησταριές του χωριού. Πριν πάτε τηλεφωνήστε στο ξενοδοχείο «Βωβούσα» (26560/22850), που παρέχει τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, στο καλά εξοπλισμένο καταφύγιο « Βάλια Κάλντα» (26560/22200) και καλού κακού και στην ψησταριά του Ράπτη (26560/22841) για να εξασφαλίσετε το φαγητό σας.

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget - εικόνα 5

Μηλιές Πηλίου

Η μυρωδιά του καφέ που ψήνεται στη χόβολη σου σπάει τη μύτη. Να δοκιμάσουμε κι ένα ραβανί ή να μείνουμε σταθεροί στην καρυδόπιτα και το cheese-cake της Ντίας; Κι αν μας πιάσει το μεσημέρι διαβάζοντας δίπλα στην ξυλόσομπα; Όλο και κάποια αλμυρή κρέπα ή κάποια πηλιορείτικη πίτα με χειροποίητο φύλλο θα μας κόψει την πείνα. Αυτά τα… τραγικά διλήμματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φορά που ξημεροβραδιαζόμαστε στο παραδοσιακό καφενείο «Άννα, να ένα μήλο» στις Μηλιές του Πηλίου (24230/86889). Αξιοπρεπής επιλογή για διαμονή είναι ο πέτρινος ξενώνας «Παλιός Σταθμός» (24230/86425, € 50), που μπορεί να έχει απλή διακόσμηση, βρίσκεται όμως χωμένος κυριολεκτικά στο πράσινο. Μη φύγετε αν δεν εφοδιαστείτε με κάστανα, μήλα και γλυκά του κουταλιού.

Ορεινή Ακράτα

Η εκδρομή στην περιοχή της ορεινής Ακράτας μπορεί να γίνει ακόμα και μονοήμερη αφού για να φτάσετε εδώ από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου χρειάζεστε μόλις δύο ώρες. Αν έχετε όρεξη για εξερεύνηση, οι ορεινές διαδρομές που ανοίγονται μπροστά σας είναι πάμπολλες. Λίγο πριν βγείτε στον κεντρικό δρόμο Ακράτας-Ζαρούχλας μετά το πέτρινο χωριό Χαλκιάνικα, κάνετε μια παράκαμψη δεξιά και μετά το τελευταίο σπίτι ακολουθήστε το χωματόδρομο δεξιά για να βγείτε στο ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου και να θαυμάσετε τη θέα στο Χελμό. Η φύση σίγουρα θα σας παρασύρει να κάνετε χιλιόμετρα και να περάσετε απ’ το δάσος του Φενεού, τη Ζαρούχλα, την Αγία Βαρβάρα, τα Ύδατα Στυγός και το χωριό Περιστέρα (πιείτε καφεδάκι στην πλατεία του χωριού με την καταπληκτική θέα). Αφήνοντας πίσω την Περιστέρα μετά το χωριό Σόλο σε 3 χλμ. βγείτε στο χωριό Τσιβλό (850 μ. υψόμετρο) κι από κει, ακολουθώντας το χωματόδρομο, στη γαλαζοπράσινη λίμνη Τσιβλού που είναι περιτριγυρισμένη από ελατόδασος. Αξίζει να την περπατήσετε περιμετρικά κι αν δεν σας ενοχλεί ο θόρυβος των βατράχων, να κατασκηνώσετε κιόλας. Για διαμονή βέβαια υπάρχει και η οικονομική επιλογή του ξενώνα «Πέτρινο» (26960/34190, 26960/35005, € 40) κοντά στη λίμνη. Η βενζίνη θα σας κοστίσει γύρω στα € 60, ενώ για το φαγητό υπολογίστε γύρω στα 8 με 11 ευρώ το άτομο.

Αρκαδία costa-costa

Συνδυασμός βουνού και θάλασσας σε απόσταση 220 χλμ. από την Αθήνα. Διαμονή στα Πούλιθρα σε μια από τις γκαρσονιέρες του Ανδρέα Στάγια (27570/51466, € 30) κι από κει βόλτες στο παραλιακό κομμάτι της ανατολικής Αρκαδίας, στο παράλιο Άστρος –περπατήσετε στα σοκάκια του λεγόμενου «νησιού», του κομματιού της πόλης που είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου– και στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Πιείτε ένα ουζάκι στην παραλία της Πλάκας και στη συνέχεια ανηφορίστε προς Πάρνωνα μέχρι το χωριό Κοσμάς (30 χλμ. από το Λεωνίδιο). Το κλίμα και η ατμόσφαιρα στην πλατεία με τα πλατάνια ευνοεί την κρεοφαγία. Μην παραλείψετε να κλείστε το γεύμα με καρυδόπιτα ή γιαούρτι με μέλι.

Στον κοινοτικό ξενώνα

Με μία μόνο επίσκεψη δεν χορταίνεις τον Πάρνωνα. Είναι τόσο φιλικό προς τον επισκέπτη βουνό που αξίζει να δοκιμάζετε μια νέα διαδρομή κάθε φορά που το επισκέπτεστε. Αυτή τη φορά χρησιμοποιήστε ως βάση του γουικέντ σας τον παραδοσιακό κοινοτικό ξενώνα του χωριού Βαμβακού (27310/27492, 27310/21116, 6944786798, € 36). Ένα παλιό αρχοντικό με 8 δωμάτια (δίκλινα και τρίκλινα) αυτόνομη θέρμανση, ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας και ένα απλής διακόσμησης καθιστικό που διαθέτει όμως τζάκι – ό,τι πρέπει για επιτραπέζια παιχνίδια τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια. Βρίσκεστε σε υψόμετρο 950 μέτρων, στην πλευρά της Λακωνίας, και μπορείτε να χαρείτε την ομορφιά του ορεινού τοπίου περπατώντας μέχρι το ναό της ιεράς μονής Αγίας Κυριακής, που είναι κυριολεκτικά χωμένη στο βράχο, ή κάνοντας διαδρομές σε κοντινά χωριά όπως είναι η Αράχοβα, η Βαρβίτσα, η Μεγάλη Βρύση, τα Βρέσθενα, ο Άγιος Πέτρος. Υπολογίστε το κόστος της βενζίνης περίπου στα € 40 και το φαγητό στα 8 με 10 ευρώ το άτομο.

Πάρνηθα, τώρα

Τόσο κοντά, τόσο όμορφα… Στην Πάρνηθα! Μην το σνομπάρετε καθόλου. Αν σας αρέσει η ιδέα να περάσετε τη νύχτα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας διανυκτερεύσετε στο καταφύγιο «Μπάφι». Προϋπόθεση βέβαια είναι να μη σας πειράζει να μοιραστείτε το δωμάτιο με άλλους. Στα δωμάτια χωρητικότητας 30 ατόμων το κόστος διαμονής είναι € 10, ενώ στα τετράκλινα € 13. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απίστευτα ωραία θέση με καταπληκτική θέα στη χαράδρα της Χούνης, διατηρείται σε άριστη κατάσταση, είναι καθαρό και διαθέτει πολύ καλή κουζίνα (υπέροχη η κρεατόσουπα με λαχανικά και η φασολάδα). Η Πάρνηθα παραμένει βέβαια και μια από τις πιο ιδανικές ημερήσιες εκδρομές, που μπορεί να συνδυάσει περπάτημα και ορειβατικό ποδήλατο, εμείς πάντως σας προτείνουμε τη διαμονή στο καταφύγιο ως ιδιαίτερη εμπειρία. Για κρατήσεις τηλεφωνήσετε στο 210/2469050.

30 ταξίδια στη χώρα του... low budget - εικόνα 6

Για αγροτουρίστες

Το δίκτυο παραδοσιακών καταλυμάτων Guest Inn μας προτείνει ξενώνες για low budget γουικέντ σε αυθεντικές και ήσυχες γωνιές της Ελλάδας: τον παραδοσιακό ξενώνα «Αγαμέμνων» στην Αργαλαστή στο Πήλιο (€ 48 το δίκλινο με πρωινό), το παραδοσιακό ξενοδοχείο «Αρχοντικό» στη Μύρινα της Λήμνου (€ 40 χωρίς πρωινό) που στεγάζεται σ’ ένα από τα πιο όμορφα κτίσματα του νησιού, την παραδοσιακή κατοικία «Αρχοντούλα» στις Αφέτες του Πηλίου που μπορεί να στεγάσει έως 8 άτομα (€ 120 χωρίς πρωινό), τον παραδοσιακό ξενώνα «Δημάτης» στον Άγιο Δημήτριο στον Όλυμπο (€ 50 το δίκλινο χωρίς πρωινό) για οικογενειακή ατμόσφαιρα, τα παραδοσιακά στούντιο «Βίλλα Φώτης» στο Παλαιοχώρι στα ορεινά Τρίκαλα (€ 60 το στούντιο για δύο άτομα με πρωινό), τον παραδοσιακό ξενώνα «Κοντοσώρος» στο Ξινό Νερό Φλώρινας (€ 53 το δίκλινο χωρίς πρωινό), την απλή και φιλόξενη πανσιόν «Χρισσός» στο Χρισσό Φωκίδας κοντά στους Δελφούς (€ 54 το δίκλινο χωρίς πρωινό). Πληροφορίες και on-line κρατήσεις www.guestinn.com, e-mail: info@guestinn.com. Κέντρο κρατήσεων: 210/9607100.

Πίσια Λουτρακίου

Αν είστε απ’ αυτούς που το πάθος τους για rally τους κάνει να οργώνουν την άγνωστη ορεινή Ελλάδα είναι σίγουρο ότι θα έχετε περάσει από τα Πίσια, πάνω από το Λουτράκι. το χωριό πάνω από την Περαχώρα που πνίγεται κυριολεκτικά στο πράσινο. Αν δεν έχετε πάει ακόμα, προγραμματίστε το. Μέσα σε μιάμιση ώρα θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στον πιο απομακρυσμένο ορεινό παράδεισο. Μη φύγετε αν δεν φάτε στην ταβέρνα «Πλάτανος», όνομα και πράμα, που βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά πλατάνων και πεύκων. Σε περίπτωση που αποφασίσετε την τελευταία στιγμή να μετατρέψετε την ημερήσια εκδρομή προς Λουτράκι σε γουικέντ για να προλάβετε και μια βολτούλα στη λίμνη Βουλιαγμένη και στο Ηραίο, το ξενοδοχείο «Kontis» (27440/ 22481, € 45) στο Λουτράκι είναι μια αξιοπρεπέστατη και οικονομική επιλογή, που δίνει και τη δυνατότητα για nightlife στο δημοφιλές club του ξενοδοχείου «Studio 44».

Low-budget Άλπεις

Low budget σκι στις Άλπεις; Η Easyjet έχει λύσεις και για τους σκιέρ, αφού πετά σε αρκετούς χιονοδρομικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη (πάντα μέσω Μ. Βρετανίας) – πλέον και στη Γενεύη! Όσο πιο νωρίς κλείσετε εισιτήριο και ξενοδοχείο τόσο πιο καλά. Μπείτε λοιπόν στο www.easyjet.com και vamos a las pistas!

Κολωνία

Σουλάτσο στις ρομανικές εκκλησίες και στα σοκάκια της παλιάς πόλης, οικονομικές αγορές στα second hand της Ehrenstrasse και της Breite Strasse, κρουαζιέρες στο Ρήνο, γιορτινό feeling στις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές. Η Κολωνία είναι από τους πιο ελκυστικούς γερμανικούς προορισμούς. Αν κλείσετε θέση νωρίς στις πτήσεις της Germanwings, μπορεί να αποβιβαστείτε στο αεροδρόμιό της πληρώνοντας διψήφιο νούμερο για το εισιτήριό σας. Κάντε κλικ στο www.germanwings.com.

Τριζόνια

Αν επιμένετε νησιώτικα και το χειμώνα, πεταχτείτε στα Τριζόνια. Το λιλιπούτειο νησάκι στην καρδιά του Κορινθιακού, που απέχει μόλις 240 χλμ. από την Αθήνα, αναδίδει μια χειμωνιάτικη αίσθηση αφού αγναντεύει τις χιονοσκέπαστες κορυφές των Βαρδουσίων και του Παναχαϊκού. Περνάτε απέναντι από τα Χάνια Φωκίδας με πλοιαράκι (με € 1) και το γυρίζετε άνετα σε μια μέρα. Ακόμα κι αν αποφασίσετε να μείνετε, οι τιμές του συμπαθητικού ξενοδοχείου «Drymna» δεν ξεπερνούν τα € 40 το δίκλινο, € 50 το τρίκλινο και € 55 το τετράκλινο. Για κρατήσεις καλέστε 22660/71204, 6937071215.

Στην Κόρινθο με τον Προαστιακό

Στην Κόρινθο για καφέ ή στη Νέα Πέραμο για ψάρι; Με τον Προαστιακό η ημερήσια εκδρομή ξαναγίνεται της μόδας. Το αλέ ρετούρ για Κόρινθο κοστίζει μόλις € 10, ενώ η απλή μετάβαση € 6. Για τις δε ενδιάμεσες στάσεις (Νέα Πέραμο, Κινέτα, Άγ. Θεοδώρους, Μέγαρα) είναι ακόμα πιο οικονομικό.

Δάσος Φολόης

Η παρέα θέλει μικρό σπίτι στο λιβάδι; Τα τέσσερα ανεξάρτητα σπιτάκια στο «Αγρόκτημα Κάμπος Νεράιδας» στην Ηλεία είναι η περίπτωσή σας. Κοστίζουν μόλις € 40 τη βραδιά και φιλοξενούν έως 3 άτομα το καθένα, έχουν τζάκι για να χουχουλιάζετε και κουζινάκι για να ετοιμάσετε το φαγητό σας οικονομικά. Απέχουν 350 χλμ. από την Αθήνα, 10 χλμ. από δάσος Φολόης και 20 από την Αρχαία Ολυμπία. Είναι δηλαδή ιδανικά και για ριλάξ και για εκδρομές. Πληροφορίες στο 6938226463.

Σπιτάκι στο λιβάδι

Ξεκινάτε Σάββατο απόγευμα και δύο ώρες μετά (178 χλμ.) χαλαρώνετε στο ξύλινο σπιτάκι σας μέσα στα έλατα μόλις με € 52-63 το δίκλινο με πρωινό. Ο ξενώνας «Τετράπολις» στο Παλαιοχώρι Φθιώτιδας έχει όμως κι άλλα ατού. Βρίσκεται στους πρόποδες του Καλλίδρομου, ανάμεσα στον Παρνασσό, την Οίτη και την Γκιώνα, είναι δηλαδή άψογη βάση για κοντινές εκδρομές, ενώ με € 15 την ώρα προσφέρει και βόλτες με άλογα! Αν πάλι θέλετε να βολτάρετε ακόμα πιο οικονομικά, ζητήστε τους ποδήλατο θα σας το παραχωρήσουν δωρεάν. Κρατήσεις: 22310/92592, 6977595988.

Στα Βαρδούσια

Έλατα, πλατάνια, χιονισμένες βουνοκορφές, πέτρινα σπίτια και καλντερίμια, τζάκια που καίνε. Μια κούκλα είναι η Πενταγιού –το χωριό της διάσημης Μαρίας Πενταγιώτισσας– και ο ξενώνας «Εν Πενταγιοίς» μας δελεάζει για ταξιδάκι. Με € 30 το δίκλινο, € 40 το τρίκλινο και € 50 το τετράκλινο (φυσικά με πρωινό) βάζεις ή δεν βάζεις το κλειδί στη μίζα; Υπολογίστε πόση βενζίνη καίει το ΙΧ σας για 280 χιλιόμετρα δρόμο ως την ορεινή Δωρίδα, κάντε το γύρο του Μόρνου και φτάσατε. Κρατήστε όμως δωμάτιο από πριν, γιατί έχει μόλις οκτώ. Κρατήσεις: 22660/52340, 6973213010.

Μικρό Πάπιγκο

Ετοιμαστήκατε για εξόρμηση στο Κεντρικό Ζαγόρι αλλά οι τιμές των ξενώνων σας έκοψαν την όρεξη; Σας έχουμε λύση. Τον παραδοσιακό «Ξενώνα Ιωαννίδη» στο Μικρό Πάπιγκο. Κι όταν λέμε παραδοσιακός ξενώνας το εννοούμε: πετρόχτιστος, με το τζάκι του, την ξύλινη οροφή του… Τα πέντε δωμάτιά του μπορούν να στεγάσουν εσάς και την παρέα σας (2-4 άτομα) με μόλις 45 ευρώ (€ 55 για γιορτές και τριήμερα) και μάλιστα σε περιβάλλον αυθεντικά ζαγορίτικο. Το κουζινάκι του δωματίου σας είναι πλήρως εξοπλισμένο, αλλά μια βόλτα μέχρι το γειτονικό «Δία» για άπαιχτη κρεατόσουπα και μαμαδίστικες πίτες δεν θα σας ρίξει κι έξω! (6944301344).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.