3 νέα μουσεία - αφορμή για ταξίδι

Με χρόνο ζωής από λίγους μήνες μέχρι ένα χρόνο και κάτι, τρία νέα μουσεία προσδίδουν θεματικό χαρακτήρα στις –ακόμα και μονοήμερες– εξορμήσεις μας στην κοντινή Πελοπόννησο και τις πλαγιές του Παρνασσού, αλλά και σε ένα γεμάτο σαββατοκύριακο με επίκεντρο την ανανεωμένη Καλαμπάκα και τις ομορφιές των Τρικάλων.

3 νέα μουσεία - αφορμή για ταξίδι

Με χρόνο ζωής από λίγους μήνες μέχρι ένα χρόνο και κάτι, τρία νέα μουσεία προσδίδουν θεματικό χαρακτήρα στις –ακόμα και μονοήμερες– εξορμήσεις μας στην κοντινή Πελοπόννησο και τις πλαγιές του Παρνασσού, αλλά και σε ένα γεμάτο σαββατοκύριακο με επίκεντρο την ανανεωμένη Καλαμπάκα και τις ομορφιές των Τρικάλων.

Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού

3 νέα μουσεία - αφορμή για ταξίδι - εικόνα 1
Οι παραδοσιακές ενδυμασίες έχουν την τιμητική τους στο Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού

Πες μου γρήγορα: Στα πόδια των Δελφών και με εκείνη τη συνταρακτική θέα στο δελφικό τοπίο, το γραφικό Χρισσό υποδέχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το σχολείο του χωριού. Σε μια κίνηση αβροφροσύνης προς τον τόπο καταγωγής του, το μουσείο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκής τέχνης του Ηλία Δαραδήμου, και δη στο χώρο όπου ο ίδιος έμαθε γράμματα.

Η συλλογή αποτελεί τον καρπό μιας σαραντάχρονης προσπάθειας, με έμβλημα τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, από την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο μέχρι την οθωνική και τις αρχές περίπου του 20ου αι. Ξεχωριστή θέση κατέχει, ασφαλώς, η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Φωκίδας, ενώ τη συλλογή συμπληρώνουν σπάνιες γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, φωτογραφίες, παραδοσιακά κεντήματα, όπλα του 1821 και άλλα αντικείμενα. Τρίτη-Κυριακή, 9 π.μ.-3 μ.μ., 2265083203, 6946681060, fb: Μουσείο Χρισσού

3 νέα μουσεία - αφορμή για ταξίδι - εικόνα 2
Ένα εύκολο μονοπάτι ενώνει τους Δελφούς με το χωριό Χρισσό

Τι κάνω τριγύρω; «Πόσο καιρό έχουμε να έρθουμε στους Δελφούς;» αναρωτιόμαστε καθώς ανηφορίζουμε ανάμεσα στα ελαιόδενδρα προς το σημείο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία συναντήθηκαν οι δύο αετοί που άφησε ελεύθερους ο Δίας προκειμένου να εντοπίσει το κέντρο του κόσμου. Η περιήγηση στον άκρως υποβλητικό αρχαιολογικό χώρο επιβάλλεται σε μια ανοιξιάτικη εξόρμηση στην περιοχή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί ανάλογα με τις ορέξεις μας.

Εμείς, ας πούμε, την τελευταία φορά απολαύσαμε το εύκολο λουλουδιασμένο μονοπάτι που ξεκινά από το σύγχρονο οικισμό των Δελφών και καταλήγει στο Χρισσό, μαζί με τα ωραία κρεατικά του Φούρλα στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Από κει και πέρα, στο παιχνίδι μπαίνουν από κοσμικές βόλτες στην Αράχοβα και αυτοκινητάδες στον Παρνασσό μέχρι ρομαντικά πηγαινέλα στο Γαλαξίδι.

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

3 νέα μουσεία - αφορμή για ταξίδι - εικόνα 3
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας είναι υποψήφιο για τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Μουσείου του 2016

Πες μου γρήγορα: Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, στο χωριό Αλέα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τεγέας άνοιξε ξανά τις πύλες του τον Οκτώβρη του 2014, ενώ φέτος είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό για την ανακήρυξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου στην Ισπανία. Από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους, πλήρως ανακαινισμένο σήμερα και εφοδιασμένο με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, αφηγείται τη μακραίωνη ιστορία της Τεγέας, της σημαντικής πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, με τρόπο άμεσο και διαδραστικό.

Ξεχωρίζουν τα έργα του σπουδαίου γλύπτη και αρχιτέκτονα της αρχαιότητας Σκόπα, με επίκεντρο το Ιερό της Αθηνάς Αλέας, η ιστορία του οποίου «ζωντανεύει» στην Αίθουσα 4. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την υπαίθρια έκθεση στον αύλειο χώρο του Μουσείου, η οποία χωρίζεται στις ενότητες «Δημόσιος Βίος» και «Το Επέκεινα» με ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες. Τρίτη-Κυριακή, 8.30 π.μ.-3 μ.μ., 2710556540, www.tegeamuseum.gr

Τι κάνω τριγύρω; Επιμένοντας στο ίδιο μοτίβο, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο Μαντίνειας, με την Αγορά, τους ναούς της Ήρας και του Σωτήρος Διός, το επιβλητικό Βουλευτήριο και το αρχαίο θέατρο, αλλά και προς την Αγία Φωτεινή, την περίφημη εκκλησία που συγκεντρώνει πάνω της τους ρυθμούς όλων των εκκλησιών του κόσμου!

Κατόπιν βολτάρουμε στην Τρίπολη, ιδίως αν έχουμε να βρεθούμε εδώ από κάποιο επισκεπτήριο σε φίλο φαντάρο. Καθόμαστε κλασικά στην Κληματαριά Πιτερού για μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ και σχεδιάζουμε τη συνέχεια. Τα σενάρια πολλά, βρισκόμαστε άλλωστε στην καρδιά της Πελοποννήσου, ωστόσο επικρατέστερο μας φαίνεται εκείνο για μια τζούρα ορεινής Αρκαδίας στο Λεβίδι και στο χωριό Κάψια, με το επισκέψιμο σπήλαιο και το ωραίο οινοποιείο του Καλόγρη.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών

3 νέα μουσεία - αφορμή για ταξίδι - εικόνα 4
Στο εσωτερικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Μετεώρων

Πες μου γρήγορα: Μη σας μπερδεύει το όνομα. Δεν πρόκειται για δύο μουσεία, αλλά για ένα και δραστήριο με διπλή κατεύθυνση, το οποίο άνοιξε πριν από έναν περίπου χρόνο στην Καλαμπάκα. Τόσο τα περισσότερα από 300 είδη πτηνών και θηλαστικών, κυρίως από την Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και τα κυριότερα είδη μανιταριών εκτίθενται ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον όπου αναπτύσσονται αλλά και κατανεμημένα στο οικοσύστημα στο οποίο ανήκουν. Εμπλουτίζοντας διαρκώς τα εκθέματά του, το μουσείο αποδεικνύεται ιδιαιτέρως εξωστρεφές.

Συχνές δράσεις, όπως οι Κυριακές στο Μουσείο ή ο Φωτογράφος του μήνα εμπλουτίζουν την εμπειρία, ενώ και το κεφάλαιο «μανιτάρι» είναι μια ολόκληρη ιστορία από μόνο του, με αποκορύφωμα τα συχνά-πυκνά μανιταροκυνήγια, την 3ήμερη Γιορτή του Μανιταριού τον Αύγουστο αλλά και τη δική του σειρά με πενήντα διαφορετικά προϊόντα, όπως σούπες και μείγματα, ζυμαρικά και γλυκά. Διατίθεται στο πωλητήριο του μουσείου, στο e-shop του και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης. Δευτέρα-Παρασκευή, 9 π.μ.-5 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή, 10 π.μ.-6 μ.μ., 2432024959, http://meteoramuseum.gr

3 νέα μουσεία - αφορμή για ταξίδι - εικόνα 5
«Grand Meteora Hotel», νέα άφιξη με ασυναγώνιστη θέα

Τι κάνω τριγύρω; Το μουσείο δεν είναι το μόνο νέο που μας έρχεται από την Καλαμπάκα. Το «Grand Meteora Hotel» (2432077707) μετρά ελάχιστους μήνες λειτουργίας στο Καστράκι, με τους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων να αιχμαλωτίζουν το μάτι, ενώ την ίδια θέα, αλλά από ψηλά, χαρίζουν και οι πτήσεις με αερόστατο της Μeteoraflights που ξεκίνησαν μετά το καλοκαίρι.

Τώρα, βέβαια, αν είστε περισσότερο των από εδάφους περιηγήσεων, οι αποστάσεις στο νομό Τρικάλων διανύονται εύκολα. Τέτοια εποχή, η φύση φορά τα ανοιξιάτικά της και μια βόλτα μέχρι την Ελάτη, το Περτούλι και τα περτουλιώτικα λιβάδια μας δελεάζει εξίσου με το γύρο της λίμνης Πλαστήρα, ο οποίος θα κλείσει στο –όνομα και πράγμα– Αγνάντι στο Νεοχώρι με πλαστούς, μπατζίνες και αγριογούρουνο στιφάδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Marine Day: Μια ημέρα αφιερωμένη στη ναυτιλία από την Air France και την KLM

Μέσα από τα πάνελ συζητήσεων και τις παρουσιάσεις των ομιλητών τονίστηκε η σημασία τόσο της βιομηχανίας της ναυτιλίας όσο και της αεροπορικής βιομηχανίας στην διεθνή οικονομία, καθώς και οι άρρηκτες σχέσεις μεταξύ τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/06/2023

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Το καλοκαιρινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πάρτε μια πρώτη γεύση και ετοιμαστείτε για τα πιο νόστιμα ταξίδια του καλοκαιριού!

10 υπέροχες παραλίες προσβάσιμες με αυτοκίνητο

Σας προτείνουμε δροσερές ιδέες για road trip σε παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας.

6 νησιά που συνδυάζουν διακοπές και sightseeing

Αν αγαπάτε τις αρχαιολογικές περιηγήσεις, τις συχνές εναλλαγές και τα χιλιόμετρα, πρέπει να μπουν στην bucket list σας.

6 νησιά ιδανικά για οικογενειακές διακοπές

Οι καλύτεροι καλοκαιρινοί προορισμοί για μικρούς και μεγάλους!

European Sleeper: Bρυξέλλες-Βερολίνο σε μια νύχτα

Μια νέα start-up ποντάρει σε γοητευτικά ολονύχτια ταξίδια στις ράγες μεταξύ κορυφαίων ευρωπαϊκών προορισμών. Τσεκάρουμε τη νέα τάση και ζητάμε απ’ του συν-ιδρυτές της European Sleeper Κρις Ένγκελσμαν και Έλμερ βαν Μπιούρεν tips από πρώτο χέρι για πράσινες αποδράσεις - με γερές δόσεις ρομαντισμού και νοσταλγίας.