The humans

4

Ο Άρθουρ Μίλερ δείχνει να αγγίζει τον Τσέχοφ σε αυτό το σύγχρονο έργο που στρέφεται γύρω από την –οικουμενική εντέλει– ιστορία μιας αμερικανικής οικογένειας. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μας το συστήνει με μια παράσταση υψηλής σκηνικής θερμοκρασίας και ωραίων ερμηνειών.

Παράσταση The Humans του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο θέατρο Μουσούρη

Η οικογένεια Μπλέικ συγκεντρώνεται στη Νέα Υόρκη για τη γιορτή των Ευχαριστιών, στο νέο διαμέρισμα όπου συζεί με το φίλο της η Μπρίτζετ, μια μουσικός που εργάζεται ως σερβιτόρα. Μια ζεστή οικογενειακή συνάντηση, κι ας γκρινιάζει η θρησκευόμενη μητέρα, Ντίντρι, για τη συμβίωση χωρίς γάμο της Μπρίτζετ με τον Ρίτσαρντ, κι ας μην εγκρίνουν οι δύο γονείς την υποβαθμισμένη γειτονιά και το ημιυπόγειο διαμέρισμα – άλλωστε δεν συμπαθούν τη Νέα Υόρκη γι’ αυτό και δεν την επισκέπτονται κι ας μένουν δυο ώρες μακριά. Στην πορεία θα αποκαλυφθούν κι άλλα από τα βάρη του καθενός: τα οικονομικά προβλήματα, οι επαγγελματικές αγωνίες και το αβέβαιο μέλλον όλων, ο χωρισμός της δεύτερης κόρης, Έιμι, από τη σύντροφό της, αλλά και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που της στοίχισε την προαγωγή, ο λόγος πίσω από τους εφιάλτες που ταλαιπωρούν τον πατέρα Έρικ, η αδυναμία των γονιών να εξασφαλίσουν σωστή φροντίδα στην ανοϊκή γιαγιά, την οποία υπεραγαπούν, αλλά δεν παύει να τους ταλαιπωρεί.

the humans

Όλα αυτά μαζί ίσως ακούγονται υπερβολικά, αν και ο Στίβεν Κάραμ δεν κάνει κάτι άλλο από το να αποτυπώνει τις προκλήσεις της επιβίωσης στη σύγχρονη Αμερική του επαγγελματικού κυνισμού, του έντονου στρες, της απούσας κοινωνικής φροντίδας. Όμως ο συγγραφέας τα μεταγγίζει σε ένα έργο που κυλάει γάργαρα και αβίαστα, που έχει χιούμορ και τρυφερότητα, που το σκοτάδι του ξεθωριάζει χάρη στο φως της ανθρώπινης συνύπαρξης, που έχει για ήρωες ανθρώπους σαν κι εμάς και στήνει μια οικογενειακή συγκέντρωση που θα μπορούσε να συμβαίνει στο σπίτι μας, με τις εντάσεις και τις διαφωνίες της, αλλά και με γέλια και πολλή αγάπη. Η παρηγορητική, τρυφερή αίσθηση που τυλίγει τους θεατές οφείλεται σε αυτό που κατάφερε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: να συλλάβει και να αποδώσει, δηλαδή, τα ημιτόνια ενός έργου που έχει καταιγιστικές ομιλίες, αλλά όχι απαραίτητα καταιγιστική πλοκή (και εδώ θυμίζει έναν σύγχρονο Τσέχοφ), να σκύψει πάνω από τους ήρωες με αγάπη και βαθιά κατανόηση και τους αναδείξει σε όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ευθραυστότητάς τους, και να δουλέψει τόσο επιτυχημένα –κρίνοντας εκ του αποτελέσματος– με τους ηθοποιούς.

the humans

Έχοντας να αντιμετωπίσουν ισάξιους ρόλους και τη δυσκολία ενός έργου όπου κάθε ήρωας φέρει πολλές μικρές στιγμές που πλέκονται σε ένα πολυπρισματικό μωσαϊκό ψηφίων ζωής, οι ηθοποιοί συνθέτουν ένα έξοχο, απολαυστικότατο σύνολο. Εξαιρετική στιγμή για τη Θέμιδα Μπαζάκα (Ντίντρι), τη Μαρία Πετεβή (Μπρίτζετ) και την Ειρήνη Μακρή (Έιμι), ενώ δεν μπορεί να μη σημειωθεί πόσο ενεργητικά παρούσα είναι η Ξένια Καλογεροπούλου στον –σχεδόν βουβό αλλά τόσο σημαντικό– ρόλο της γιαγιάς. Οι άνδρες, Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Ρίτσαρντ) και Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Έρικ), εναρμονίζονται με το σύνολο, και μόνο ο δεύτερος έχει στιγμές εξωστρεφούς έντασης. Το σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή, παρά τη μικρή σκηνή, αποτυπώνει ωραία τη νεοϋορκέζικη μεζονέτα.

Περισσότερες πληροφορίες

The Humans

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η συναρπαστική, βραβευμένη με Τόνι τραγικωμωδία βουτά στην ανθρώπινη ψυχή, καθώς ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους τους. Το έργο του καταξιωμένου Αμερικανού συγγραφέα που γράφτηκε το 2014, αποτυπώνει την ουσία και τις ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης με ακρίβεια, συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα, διεισδύοντας στις σχέσεις και τα συναισθήματα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος την ημέρα των Ευχαριστιών. Οι γονείς, Έρικ και Ντίντρι, μαζί με τη μητέρα του πρώτου, Μόμο, που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και πάσχει από άνοια, και τη μεγάλη τους κόρη Έιμι, επισκέπτονται τη μικρότερη Μπρίτζετ και τον σύντροφό της Ρίτσαρντ στο διαμέρισμα τους στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης.

Μουσούρη

Πλ. Καρύτση

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.