Μάμα Ρόζα

2,5

Ευφρόσυνη κωμωδία για την καπατσοσύνη της Σιτσιλιάνας μάνας, σε μια κλασική σκηνοθεσία που μπολιάζεται από τους κωμικούς αυτοσχεδιασμούς της Βίκυς Σταυροπούλου και του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη.

Μάμα Ρόζα

Το φως λούζει τον ανθισμένο κήπο του σπιτιού της μάμα Ρόζα σε μια επαρχιακή σικελική πόλη στο ωραίο σκηνικό του Μανόλη Παντελιδάκη, που έχει κάτι από την αισθητική των ’50s. Άλλωστε, το έργο «La Mama» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τo 1957 στο Théâtre de la Madeleine στο Παρίσι και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αντόνιο Μπρανκάτι «Il Bell Antonio». Ο Αντρέ Ρουσέν σε αυτήν την ευφρόσυνη φάρσα με στοιχεία ηθογραφίας μάς βάζει στο άδυτο μιας μητριαρχικού τύπου σιτσιλιάνικης οικογένειας: ο πατέρας έχει πεθάνει και η μάμα Ρόζα (Βίκυ Σταυροπούλου) ορίζει ως απόλυτος άρχων τις τύχες των δύο γιων της.

Περήφανη για τους κανακάρηδές της, απολαμβάνει ιδιαίτερα τη δόξα του πρωτότοκου (Μαρίνος Κόνσολος) ως καρδιοκατακτητή. Μέχρι τη στιγμή που εκείνος ερωτεύεται και παντρεύεται μια πανέμορφη κοπέλα (Κωνσταντίνα Κομμάτα), αλλά σύντομα αποκαλύπτεται πως αδυνατεί να εκπληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα. Την ώρα που ο πεθερός (Στράτος Χρήστου) απειλεί να διαλύσει το γάμο και να τον κάνει βούκινο, ο αδερφός της Ρόζας (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) αναλαμβάνει το συμβιβασμό και η πολυμήχανη Μάμα Ρόζα προτείνει την... ιδανική λύση.

Μάμα Ρόζα - εικόνα 1

Στην κλασική σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου οι ρόλοι που πλαισιώνουν τη Ρόζα, ένας παπάς, μια τσιγγάνα, μια υπηρέτρια κ.ά. (Μαρία Φιλίππου, Σωκράτης Πατσίκας, Γιάννης Ρούσσος, Δανάη Καλαχώρα, Κατερίνα Μαούτσου, Αλέξανδρος Ζουγανέλης), προσδίδουν στη δράση το στοιχείο του γέλιου αλλά και μια περιγραφικότητα που χαρακτηρίζει τις ερμηνείες. Η Βίκυ Σταυροπούλου, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της παθιασμένα, έχει τόσο μεγάλο μπρίο, που κάποιες φορές δεν αποφεύγει τις υπερβολικές πόζες. Με μέτρο και γλύκα αξιοποιεί το ταλέντο του στον αυτοσχεδιασμό ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

ΑΛΙΚΗ Αμερικής 4, κέντρο, 2103210021. Διάρκεια: 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μάμα Ρόζα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Αντόνιο Μπρανκάτι «Il bell’Antonio», μιλά για τη φήμη και την τιμή του γνωστού καρδιοκατακτητή γιου μιας Σιτσιλιάνας μάμα, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αλίκη

Αμερικής 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.