Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Παραστάσεις

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι

των Ολιβιέ Σαγιάρ, Τίλντα Σουΐντον
  • Performance
  • Διάρκεια: 100 '

Τελετουργική περφόρμανς-ντεφιλέ και, μαζί, ένας απόλυτα ιδιοσυγκρασιακός φόρος τιμής στον μεγάλο αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι που δολοφονήθηκε βάναυσα στα 53 του χρόνια είναι η πρωτότυπη παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση που εμπνεύστηκαν ο επιμελητής μόδας Ολιβιέ Σαγιάρ και η Βρετανίδα οσκαρική ηθοποιός Tilda Swinton, σταθεροί καλλιτεχνικοί συνεργάτες εδώ και χρόνια. Η υψηλή μόδα συναντά την υψηλή τέχνη έχοντας ως καμβά το ανδρόγυνο σώμα της Σουΐντον, που πάνω του παρελαύνει και εγγράφεται ως γεγονός μια συλλογή με περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι: από τις «Χίλιες και μία νύχτες» ως το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα».

Παραστάσεις: Δευτ. 11/12, 8 μ.μ., Τρ. 12, Πέμ. 14, Σάβ. 16/12, 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Παρ. 15/12, 8 μ.μ. Τιμές: € 40-5. Στις 15/12, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ερμηνευτές με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

  • Πρεμιέρα: 11/12
  • Εως: 16/12

Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες

του Τιάγκο Ροντρίγκες
  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 150 '
  • Σκηνοθ.: Τ. Ροντρίγκες

Είναι μια όμορφη βραδιά. Η οικογένεια έχει μαζευτεί στο εξοχικό της, κάπου στον πορτογαλικό Νότο. Κάτι όμως δεν πάει καλά. Γιατί τους λένε όλους Καταρίνα, άνδρες και γυναίκες; Και γιατί όλοι φορούν ποδιές και φούστες κλαρωτές; Τα πάντα είναι μέρος μιας παράδοξης τελετουργίας. Διότι αυτή η οικογένεια σκοτώνει φασίστες. Είναι μια παράδοση που όλα τα μέλη της ακολουθούν για πάνω από 70 χρόνια. Η αρχή έγινε το 1954, ως αντίποινα στον φόνο της 26χρονης εξεγερμένης αγρότισσας Catarina Eufémia, μιας τρόπον τινά «Αντιγόνης», που ήταν υπαρκτό πρόσωπο και σύμβολο του αγώνα των Πορτογάλων κατά της δικτατορίας. Έκτοτε, κάθε χρόνο, ένας φασίστας φονιάς γυναικών θανατώνεται στον βωμό της εκδίκησης για τον άδικο χαμό της. Βρισκόμαστε πλέον στο 2028 και, ενώ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς βρίσκεται και πάλι στην εξουσία, το νεαρότερο μέλος της οικογένειας, η Καταρίνα, πρόκειται να σκοτώσει τον πρώτο της φασίστα, ο οποίος έχει απαχθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ωστόσο, η νεαρή Καταρίνα αρνείται να προχωρήσει στη θανάτωση του ομήρου. Ξεσπάει τότε οικογενειακή έριδα.

Παραστάσεις: Δευτ. 4-Τετ. 6/12, Πέμ. 7, Παρ. 8/12, 8.30 μ.μ. Τιμές: € 38-5. Με υπέρτιτλους σε ελληνικά και αγγλικά.

  • Εως: 08/12