Το ευχαριστημένο

4

Το υπέροχο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση, ένα σχόλιο πάνω στην ελληνική οικογένεια και στο αναπόφευκτο της ύπαρξης/συνύπαρξης, παρουσιάζεται σε μια άρτια κι ευθύβολη παράσταση που συγκινεί.

Το ευχαριστημένο

Το υπέροχο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Μαρίνας Καραγάτση, ένα σχόλιο πάνω στην ελληνική οικογένεια και στο αναπόφευκτο της ύπαρξης/συνύπαρξης, παρουσιάζεται σε μια άρτια κι ευθύβολη παράσταση που συγκινεί.

Το ευχαριστημένο - εικόνα 1

Ο πατέρας ένας συγγραφέας, από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της Γενιάς του ’30, αφόρητα γοητευτικός, εγωκεντρικός, αυστηρός με τη γυναίκα­ του και απαξιωτικός με την κόρη του Μαρίνα. Η γιαγιά Μίνα, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, μνημονεύει τους ξεπεσμένους άρχοντες, γαιοκτήμονες και την επόμενη γενιά των αστών εφοπλιστών της Άνδρου. Η σύζυγος και μαμά Νίκη είναι μια ταλαντούχα ζωγράφος, που μόνο μετά το θάνατο του άντρα της θα μπορέσει να διακριθεί.

Η Λασκαρώ η υπηρέτρια με μια ιστορία όμοια με εκείνη εκατοντάδων Ελληνίδων, οι οποίες –παρότι αναγκάστηκαν να διασχίσουν θάλασσες για να αναζητήσουν μια καλύτερη­ ζωή ως «υπηρετριάκια», ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες των αφεντικών τους– έμαθαν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με ζηλευτή γενναιότητα. Αυτά είναι τα πρόσωπα που δραπέτευσαν από το ευπώλητο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίνας Καραγάτση (βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009). Στην πραγματικότητα όμως αυτοί υπήρξαν οι Καραγάτσηδες, η οικογένεια της συγγραφέα και μητέρας του σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου. Εκείνη είναι η μικρή Μαρίνα, η οποία εκθέτει με παρρησία την ιστορία της πατριαρχικής της οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφούνται (με αρκετά εμφανή τρόπο) η άνοδος και η πτώση της αστικής και της εφοπλιστικής τάξης στην Ελλάδα του 1950.

Το ευχαριστημένο - εικόνα 2

Ποιητικότητα, ρεαλισμός, οικογενειακές αξίες, υποταγή στην εξουσία του πατέρα και στις κοινωνικές επιταγές και μια σκηνοθεσία που καταθέτει πολύ προσεκτικά, δίχως μελοδραματισμούς, ένα πορτρέτο-ψυχογράφημα για κάθε χαρακτήρα του έργου, δίνοντάς μας τις απαραίτητες πληροφορίες για το παρελθόν του και για τη σχέση του με τα άλλα πρόσωπα. Με ιδιοφυή τρόπο, η δράση περιορίζεται στο σαλόνι μιας ευκατάστατης οικίας, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλά έργα του αστικού θεάτρου. Το σαλόνι γίνεται εδώ πεδίο αναμέτρησης του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου, του κατεστημένου και της εν δυνάμει ανατροπής. Είναι λάθος να εγκλωβιστεί κάποιος μόνο στην παρατήρηση της προσωπικότητας του Καραγάτση. Το έργο δείχνει πολλά περισσότερα και κυρίως καυτηριάζει τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα σε ένα αυστηρό, «συντηρητικό» πλαίσιο στο οποίο ο δυνατότερος επικρατεί.

Με τη σκηνοθετική ανάγνωση του έργου από τον Δ. Τάρλοου, η νέα εποχή που ευαγγελίζεται η συγγραφέας σε αυτό –και φέρνει τη συμφιλίωση με το παρελθόν– έρχεται όταν τα πέπλα που καλύπτουν τη σκηνή σηκώνονται για να δούμε πια καθαρά τα πρόσωπα, τα οποία μοιάζει να δραπέτευσαν από τον καμβά της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση. την ερμηνεύει έξοχα η Ειρήνη Δράκου. Αξίζει να σημειώσουμε δε ότι ο σκηνοθέτης βρήκε τους κατάλληλους ερμηνευτές για κάθε ρόλο: ο Χρήστος Μαλάκης ως Καραγάτσης είναι σαν να συνάντησε ένα συναρπαστικό alter ego του επί σκηνής, σοφά στιλιζαρισμένη είναι η Σμαράγδα Σμυρναίου στον ρόλο της γιαγιάς Μίνας, η Σίσσυ Τουμάση δίνει μια ερμηνεία λεπτής ευαισθησίας και αραχνοΰφαντη, ενώ αποκάλυψη είναι και η Καίτη Μανωλιδάκη για τον τρόπο με τον οποίο αφέθηκε στο ταμπεραμέντο της Λασκαρώς.

Πορεία at Victoria Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, 2108210991. Διάρκεια 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Το ευχαριστημένο

  • Διασκευή Μυθιστορήματος
  • Διάρκεια: 90 '

Η ιστορία της οικογένειας του συγγραφέα Μ. Καραγάτση μέσα από τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της κόρης του (Βραβείο «Διαβάζω», 2009).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αλέξιος Κοτσώρης: "Η καταστροφή από έρωτα είναι αυτή που αξίζει να ζήσεις"

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την παράσταση "Υπόθεση Παραντάιν" του Ρόμπερτ Χίτσενς που σκηνοθετεί στο Αγγέλων βήμα. Το έργο μιλά για μια γυναίκα που κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον τυφλό σύζυγό της. Την υπεράσπισή της αναλαμβάνει ένας νεαρός δικηγόρος, που αν και παντρεμένος, την ερωτεύεται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
05/12/2023

"Όλοι εμείς πουλιά": Στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος το βραβευμένο έργο του Ουαζντί Μουαουάντ

Σε πανελλήνια πρώτη ανεβαίνει το έργο που πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού, αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού μέσα σε δύσκαμπτα πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί από την καταγωγή, τη θρησκεία, τις παραδόσεις, την οικογένεια και τον εαυτό μας.

Αναστασία Τσούτση, τι έχεις να πεις σε όσους ακόμη αναρωτιούνται "Γιατί τώρα";

Η σκηνοθέτρια και μέλος της ομάδας "Ανδρομέδα" μιλά, με αφορμή την παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο που ανεβαίνει στο 104, για το #metoo, τον λόγο που ασχολείται θεατρικά με ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και τον ρόλο του θεάτρου στην αλλαγή της κοινωνίας μας.

"Παραβάσεις" στο ΚΠΙΣΝ: Η Μαρία Σκουλά διαβάζει το διήγημα "Ο Ντέτεκτιβ" του Δημήτρη Χατζή

Φέτος, με τον γενικό τίτλο "Παραβάσεις/Αναγνώσεις", το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο "ιδανικές φωνές κι αγαπημένες".

Φεστιβάλ Brandhaarden: Η Στέγη επίτιμη καλεσμένη στο σπουδαίο φεστιβάλ του Άμστερνταμ

Η ραχοκοκαλιά του πρόσφατου θεατρικού προγραμματισμού της Στέγης συμμετέχει στο αφιέρωμα.

"Ψάρια στη γυάλα": Ένα φεμινιστικό έργο έρχεται με νέα ματιά στο Θέατρο "Μπέλλος"

Μέσα από τα μάτια τεσσάρων νέων ηθοποιών βλέπουμε μια εποχή́ που οι γυναίκες παρακολουθούν την ανδρική́ κούρσα ταχύτητας από́ τις κερκίδες.

Η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη παρουσιάζει δύο αριστουργηματικά έργα

Στο Studio New Star Art Cinema ο διακεκριμένος σκηνοθέτης ανεβάζει τη "Γυναίκα της Ζάκυνθος" του Διονυσίου Σολωμού και τα έργα "Όνειρο στο κύμα" και Έρως Ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.