Η κυρία της νύχτας

3

Με μια εξαιρετική σκηνοθεσία από τη Φρόσω Λύτρα σφραγίζεται η παράσταση, που βασίζεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα του 1962.

Η κυρία της νύχτας

Με μια εξαιρετική σκηνοθεσία από τη Φρόσω Λύτρα σφραγίζεται η παράσταση, που βασίζεται στο αστυνομικό μυθιστόρημα του 1962.

Από τον Σνίτσλερ και τον Ζιροντού μέχρι τον Πομερά και τον Μαρή, όλα τα έργα που επιλέγει η Φρόσω Λύτρα κρύβουν μια αγωνία για τον άνθρωπο και τη μοίρα του, καθώς οι πρωταγωνιστές τους καλούνται να υπερβούν τα όρια και να καθορίσουν οι ίδιοι την πορεία των πραγμάτων. Αυτήν τη φορά είναι πολύ εμφανής όμως η προσωπική εμπλοκή της με το κείμενο. Η Λύτρα μπήκε στον πυρήνα του έργου και κούρδισε μια διαυγή και λειτουργική παράσταση όπου, στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, τα πρόσωπα του έργου κινούνται μαζί με τα συναισθήματα, τις διακυμάνσεις και τις περιπλοκές τους.

Η κυρία της νύχτας - εικόνα 1

Μια μοιραία γυναίκα την οποία ερμηνεύει –όχι με τη σαγήνη που θα περιμέναμε– η Λίνα Σακκά κινεί τα νήματα για να εισβάλουν στη νουάρ ατμόσφαιρα της σκηνής θραύσματα ζωής, αναμνήσεις που θα κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς και θα αποκαλύψουν πληγές που δεν επουλώθηκαν. Με εξαίρεση τις ερμηνείες των Στάθη Ματζώρου, Αλέξανδρου Ρήγα και Αγησίλαου Αλεξίου, οι υπόλοιποι ηθοποιοί φαίνεται να μην έχουν βρει το ήθος αλλά και το βάρος του ρόλου τους. Δεν ισορρόπησαν στη ριψοκίνδυνη ισορροπία ανάμεσα στο «είναι» του ηθοποιού και το «φαίνεσθαι» του δραματικού προσώπου. Αντίθετα, σύμμαχοι στο σκηνοθετικό όραμα είναι η σκηνογραφία του Μανόλη Παντελιδάκη, οι μουσικές των Μιχάλη Νιβολιανίτη και Αλέξανδρου Χρηστάρα, τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη αλλά και η χορογραφία του Αλέξη Φουσέκη, που μεταφέρει μια βιωμένη σωματικότητα με την ερμηνεία του ίδιου και της παρτενέρ του, Αναστασίας Κελέση.

ΚΙΒΩΤΟΣ Πειραιώς 115, Γκάζι, 2103427426. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η κυρία της νύχτας

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 80 '

Νουάρ θεατρική μεταφορά του ανέκδοτου αστυνομικού μυθιστορήματος, με πρωταγωνίστρια μια μοιραία γυναίκα/εκδικήτρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/08/2022

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από 8 έως 14 Αυγούστου

Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα δούμε από σήμερα έως την Κυριακή 14/8.

Νάντια Δαλκυριάδου: Πού την έχουμε δει και τι σχεδιάζει για τη νέα θεατρική σεζόν;

Παίζει στο τηλεοπτικό "Κόκκινο ποτάμι", σκηνοθετεί Ρίτσο στο "Τζένη Καρέζη", έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άβατον και αναμένει με αγωνία τη νέα θεατρική σεζόν. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάντια Δαλκυριάδου.

"Θα γίνει Ανταλλαγή;": Μια παράσταση που θα θέλαμε να δούμε

Όσοι βρεθείτε στην Ολυμπία αυτές τις ημέρες έχετε την ευκαιρία να δείτε την αφιερωματική παράσταση στη Μικρασιατική Καταστροφή "Θα γίνει Ανταλλαγή;" της Ρούλας Πατεράκη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι κρατάμε από το φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Τι αποτύπωμα άφησαν οι δώδεκα ελληνικές και ξένες παραστάσεις στην Πειραιώς 260, που έριξε αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα; Καταγράφουμε μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα.

Τι ετοιμάζει ο Νίκος Διαμαντής για τον Σεπτέμβριο;

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σημείο θα παρουσιάσει μία θεατρική- εικαστική εγκατάσταση στο Ισλαχανέ στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός".

Τρεις extra παραστάσεις για τον "Συλλέκτη"

Ένα από τα σημαντικότερο θρίλερ της μεταπολεμικής λογοτεχνίας ο "Συλλέκτης" του Τζον Φόουλς παίρνει παράταση λόγω της θερμής υποδοχής του κοινού.