Πέντε audiobooks που πρέπει να ακούσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, προτείνουμε μερικά best sellers που έχουν ανέβει στο σανίδι κερδίζοντας τις καρδιές των θεατών.

Jukebooks

Αν και παγκοσμίως αναγνωρισμένα από το αναγνωστικό κοινό, υπάρχουν μερικά βιβλία που γνώρισαν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία όταν ανέβηκαν στη θεατρική σκηνή, κερδίζοντας την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού. Από κλασικά αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας μέχρι παιδικές ιστορίες που πυροδοτούν τη νοσταλγία μας, αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα audiobooks ιστοριών που ανέβηκαν στο σανίδι και αξίζει να ακούσετε μέσα από την πλατφόρμα του JukeBooks, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου).

Άννα Καρένινα

Άννα Καρένινα

Με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοιώνονται από τις κοινωνικές συμβάσεις, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία, ο Τολστόι χτίζει την ιστορία της εμβληματικής ηρωίδας του. Η Άννα Καρένινα θα πληρώσει ακριβά το τίμημα του μετεωρισμού της ανάμεσα στο καθήκον προς τον σύζυγό της, Καρένιν, και το πάθος της για τον εραστή της, κόμη Βρόνσκι. Κάθε επιλογή της, αντί να την οδηγεί σε λύση, φαίνεται να την σπρώχνει βαθύτερα στο αδιέξοδο, και το τραγικό της τέλος μοιάζει αναπόφευκτο. Ακούστε το στο JukeBooks με τη φωνή της Ανδρομάχης Μαρκοπούλου.

Το Εθνικό Θέατρο ανέβασε για πρώτη φορά το 2016 την "Αννα Καρένινα" του Λέοντος Τολστόι, ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με ένα θίασο πρωταγωνιστών και την Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο.

Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου

Το όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου

Στο "Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου", ο συγγραφέας αφηγείται τις εμπειρίες ενός ατόμου που θεωρεί ότι η ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει νόημα ούτε αξία και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του. Μια τυχαία συνάντηση με ένα νεαρό κορίτσι και ένα παράξενο ταξίδι θα ενσταλάξουν μέσα του την ελπίδα και την αγάπη για τον συνάνθρωπό του, δίνοντας νέο νόημα στη ζωή του. Μια ποιητική προσέγγιση στο ασυμφιλίωτο και παράδοξο με τη ζωή, στην έλλειψη αγάπης, τη μοναξιά, το φόβο, το μίσος, τον πόλεμο, το θάνατο. Μια φιλοσοφική συζήτηση γύρω από το νόημα της ύπαρξης, της ματαιότητας, της γνώσης, της φιλοδοξίας. Βρείτε το στο JukeBooks με την εξαιρετική φωνή του Ανδρέα Ανδρέου.

Ο 'Άρης Σερβετάλης υπό την καθοδήγηση της 'Έφης Μπίρμπα μας ξεναγεί στον κόσμο του Γελοίου του Ντοστογέφσκι - του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας - οδηγώντας μας στα μύχια των σκέψεών του, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, αλήθειας και ψευδαίσθησης, ορατού και αόρατου, κωμικού και τραγικού, γελοιότητας και σαλότητας. Δείτε την παράσταση μέχρι τις 5 Απριλίου στο Θέατρο Κιβωτός.

Το καπλάνι της βιτρίνας

Το καπλάνι της βιτρίνας

Η παιδική αφέλεια, η αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν, για να μας πουν ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες. Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι το πρώτο μυθιστόρημα της 'Άλκης Ζέη, και αποτελεί έργο - σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό. Το audiobook, που μπορείτε να βρείτε στο JukeBooks, αφηγείται αριστουργηματικά η 'Έλενα Πίττα.

Η παράσταση "Το καπλάνι της βιτρίνας” σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη ανέβηκε το 2020 στο Βεάκειο. Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι "συνωμοτούν" για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.

Ο μικρός πρίγκιπας

Ο μικρός πρίγκιπας

Αν κάποιος αγαπάει ένα λουλούδι μοναδικό ανάμεσα στα εκατομμύρια αστέρια, αυτό αρκεί για να νιώθει ευτυχισμένος κάθε φορά που τα κοιτάζει. Αν όμως το πρόβατο φάει το λουλούδι του, θα νιώσει σαν να σβήνουν ξαφνικά όλα τα αστέρια! Όταν το αεροπλάνο του συγγραφέα έπαθε βλάβη και προσγειώθηκε στην έρημο της Σαχάρας, ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα ξεκινούσε ένα λογοτεχνικό ταξίδι σε μαγικούς πλανήτες με λουλούδια όπου θα συναντούσε ένα ασυνήθιστο αγόρι, έναν γεωγράφο, έναν βασιλιά, ένα φίδι, ακόμα και μια αλεπού εξημερωμένη... Αναζητήστε τους ανθρώπους μαζί με τον Μικρό Πρίγκιπα και ζήστε την πιο μαγευτική ιστορία που έχει γραφτεί ποτέ… μέσα από την αφήγηση του Βαλάντη Γαούτση.

Η παιδική σκηνή "Κάρμεν Ρουγγέρη" ανέβασε το 2021 στο 'Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση "Ο μικρός πρίγκιπας".

Η φάρμα των ζώων

Η φάρμα των ζώων

Το κλασικό έργο του Τζωρτζ 'Όργουελ εξακολουθεί να είναι επίκαιρη πολλές δεκαετίες από την πρώτη κυκλοφορία της το 1945 Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το έχει δείξει πολλές φορές: η εξουσία διαφθείρει τον άνθρωπο. "Η Φάρμα των Ζώων" αποτελεί ένα καίριο πολιτικό σχόλιο και μια εξαιρετικά εύστοχη αλληγορία πάνω στη σχέση εξουσίας και διαφθοράς, στη δύναμη της απληστίας, αλλά και στην τυφλή υπακοή του πλήθους που χειραγωγείται εύκολα. Ακούστε το στο JukeBooks με την ιδιαίτερη φωνή του Θάνου Χρόνη.

Το πάντα επίκαιρο έργο του Τζώρτζ  Όργουελ για τη φθορά των ιδεών όταν αυτές γίνονται πράξη, "Η Φάρμα των ζώων", ανέβηκε τη θεατρική σεζόν 2021 στη Σκηνή "Ελένη Παπαδάκη", σε σκηνοθεσία του Αρη Μπινιάρη.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Σε πορεία πρεμιέρας οι "Βάκχες" με τον Δημήτρη Λάλο και τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου ξεκινάει το θερινό ταξίδι της ανά την Ελλάδα από το Κηποθέατρο Παπάγου.

"O dark dark dark": Ο Φώτης Νικολάου χορογραφεί τα σκοτάδια μας

Στο Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζεται η χορευτική παράσταση που στοχάζεται πάνω στη μοναξιά, τους φόβους και τις αδυναμίες μας, αντλώντας έμπνευση από τον Τ. Σ. Έλιοτ και τον Έντουαρντ Χόπερ.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.