Φαίδρα

4

Η εικαστική ομορφιά και η σωματική ευγλωττία συμπλέουν στη δημιουργία ενός σκηνικού ποιήματος που το απολαμβάνεις πρωτίστως με το συναίσθημα και δευτερευόντως με τη λογική.

Φαίδρα

Το έργο της Ρωσίδας ποιήτριας, που εμπνέεται από τον αρχαιοελληνικό μύθο του έρωτα της Φαίδρας για τον γιο του άντρα της, πυροδοτεί μια παράσταση που διαψεύδει τη βεβαιότητα της Τσβετάγιεβα πως προορισμός του είναι η ανάγνωση και όχι το ανέβασμα στη σκηνή. Ο Δημήτρης Καραντζάς δείχνει να επιστρέφει σε μεθόδους και εργαλεία του παρελθόντος, μεταχειριζόμενος τη φόρμα προκειμένου να δώσει φυσική υπόσταση στο κείμενο, αλλά απεγκλωβίζεται από τα καλούπια και την απόσταση που αυτή δημιουργεί και καταθέτει ένα σκηνικό ποίημα, το οποίο απολαμβάνεις πρωτίστως με το συναίσθημα και δευτερευόντως με τη λογική. Από το ποιητικό κείμενο, αλιεύει κομβικά σημεία και τα μεταγράφει σε λυρικής και εικαστικής ποιότητας εικόνες: η δράση εκτυλίσσεται γύρω από ένα κλαδί που σταδιακά αναπτύσσεται σε μια σύνθεση από άνθη και άλλα κλαδιά, ως αναφορά στη μυρτιά πίσω από την οποία πρωτοείδε η Φαίδρα τον Ιππόλυτο και στην οποία τελικά κρεμάστηκε.

Φαίδρα - εικόνα 1

Οι ηθοποιοί είναι δοσμένοι σε μια δική τους ιεροτελεστία, την οποία παρακολουθούμε από το παραλληλόγραμμο «παράθυρο» που δημιουργούν δύο τελάρα στο άνοιγμα της σκηνής. Ίσως μοιάζει με κρυφοκοίταγμα ή με ζωντανό πίνακα, όπου το μαύρο των κοστουμιών (Ι. Τσάμη) κοντράρει στο λευκό του σκηνικού (Μ. Πανουργιά). Ένα έργο αφιερωμένο στην απελπισία του έρωτα και τη μοναξιά των σωμάτων ζωντανεύει μέσα από τη σωματική ευγλωττία και τη χορικότητα (Τ. Καραχάλιος), προσεγμένο σε κάθε λεπτομέρεια: στις ζωώδεις κινήσεις και στάσεις των γυναικών, στην έμφαση στον κομβικό ρόλο της Τροφού, στην εκφορά του λόγου και, φυσικά, στις υποδειγματικές ερμηνείες: Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Μάνεσης, Αλεξία Καλτσίκη, Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Περισσότερες πληροφορίες

Φαίδρα

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 80 '

Πέντε πρόσωπα αναζητούν την ελευθερία, την ερωτική επιθυμία και την ανάγκη για ένωση μέχρι θανάτου με όχημα την πρωτότυπη εκδοχή του μύθου, που γεφυρώνει το θέατρο με την ποίηση.

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.