Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα

3,5

Αιρετική και βλάσφημη, η μετα-επιθεώρηση της Λένας Κιτσοπούλου μάς πετάει στα μούτρα τη συλλογική, εθνική μελαγχολία μέσα από μια καλοκουρδισμένη παράσταση που ταλαντεύεται επιτυχημένα μεταξύ αγοραίου γέλιου και σιωπηλής απελπισίας.

Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα

Σε μια εποχή κατεξοχήν αντιηρωική και ενώ έχει σβήσει η λάμψη κάθε στερεοτυπικού έστω ελληνικού «μύθου», η παράσταση που σκηνοθετεί ο Ανέστης Αζάς πάνω στο κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Οι «Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα» είναι μια μετα-επιθεώρηση που δίνει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα;». Το κείμενο της Κιτσοπούλου (το οποίο συνυπογράφει η ομάδα των συντελεστών) έχει ως σημείο εκκίνησης τη δεκαετία του ’80, όταν ξεκίνησε να χτίζεται ο μύθος της Ελλάδας ως «τουριστικού παράδεισου», και καταλήγει στο σήμερα, μέσα από μια κλιμακούμενη πορεία που μας πετάει στα μούτρα τη συλλογική, εθνική μελαγχολία μας. Αιρετικό και βλάσφημο, με μια αγοραία γλώσσα προορισμένη να ενοχλήσει, σαρκαστικό και (αυτο)υπονομευτικό, δεν διαφέρει από τα προηγούμενα κείμενα της δημιουργού. Εδώ όμως η Κιτσοπούλου, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο πληθωρικό της στιλ, το έχει κατευθύνει σε ένα σχήμα που διακρίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του από οικονομία και εσωτερική συνάρμοση.

Η ίδια σε ρόλο κονφερασιέ, μέσα σε ένα τοπίο ελληνικού καλοκαιριού διανθισμένο με χαρακτηριστικά σύμβολα του «made in Greece» τουριστικού κιτς (σκηνογραφία της Ελένης Στρούλια), ενορχηστρώνει επί σκηνής μια σειρά από νούμερα που περιστρέφονται γύρω από όψεις του ελληνικού καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένου του φετινού. Τα δεδομένα που έφερε η πανδημία έχουν το μερίδιό τους επί του κειμένου, αν και αυτή η επικαιροποίηση γειώνει τη συνολική ικμάδα του.

Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα - εικόνα 1

Τα υπόλοιπα νούμερα πάντως, ανακυκλώνοντας και αποδομώντας με θόρυβο όλα τα σχετικά στερεότυπα –του θερμόαιμου Greek lover, των καλοκαιρινών ειδυλλίων, τον ψυχωτικό καταναγκασμό της θετικής διάθεσης «επειδή είναι καλοκαίρι»– καταθέτουν το καγχαστικό σχόλιό τους για μια χώρα αποπροσανατολισμένη, στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια, για μια χώρα σε αναζήτηση νέας ταυτότητας. Κι όμως πίσω από τον απομυθοποιητικό, βλάσφημο χαρακτήρα των «Ερωτικών καρτ ποστάλ», δεν μπορεί να κρυφτεί η αγωνία των δημιουργών για την Ελλάδα και το μέλλον της, μια αγωνία που κορυφώνεται παραδειγματικά στην «αναιδή» τελευταία σκηνή, χορογραφημένη πάνω στη μουσική του «Ζορμπά». Αυτόν τον μεταιχμιακό χαρακτήρα έχει συλλάβει η καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, που κινείται εύστοχα μεταξύ του αγοραίου γέλιου και της σιωπηλής απελπισίας.

Οι ερμηνευτές της παράστασης, ευνοημένοι από τη διάρθρωση του κειμένου, έχουν ο καθένας τη «σκηνή του», δεν γίνεται όμως να μη σταθούμε στις σχεδόν «μπεκετικές» ποιότητες της ερμηνείας του Κώστα Κουτσολέλου και στη σαρκαστική μέχρι το μεδούλι παρουσία της Ιωάννας Μαυρέα. Και οι υπόλοιποι ερμηνευτές (Gary Salomon, Γιώργος Βουρδαμής, Θεανώ Μεταξά, Σοφία Πριόβολου) ανταποκρίνονται πέραν του ικανοποιητικού, η Λένα Κιτσοπούλου είναι στο στοιχείο της επί σκηνής, ενώ η μουσική ταυτότητα της παράστασης (Παναγιώτης Μανουηλίδης), ένα ποτ πουρί από νέο κύμα, νησιώτικα, μουσική των 80s κ.ά. σε απρόβλεπτες ενορχηστρώσεις, δεν διαμορφώνουν απλώς ένα πλαίσιο αλλά συμπληρώνουν το συγγραφικό και σκηνοθετικό σχόλιο.

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 2109005800. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Καυστικό αντιαφιέρωμα στο ελληνικό καλοκαίρι, μία σπονδυλωτή κωμική φάρσα του καλοκαιρού και του κορωνοϊού.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.