«Προμηθέας Δεσμώτης» η Κάθριν Χάντερ

Την τραγωδία του Αισχύλου θα δούμε τον Αύγουστο στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με την διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιό σε ανδρικό ρόλο.

«Προμηθέας Δεσμώτης» η Κάθριν Χάντερ

Ο Σταύρος Τσακίρης ανεβάζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου στις 9 και 10 Αυγούστου στο αρχαίο θεάτρο της Επιδαύρου, ολοκληρώνοντας το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Για τον κεντρικό ρόλο επέλεξε την διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής Κάθριν Χάντερ, στο πρόσωπο της οποίας είδε τον ιδανικό Προμηθέα. Η συνάντηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔηΠεΘε Πάτρας με την βραβευμένη με Ολίβιε ηθοποιό συζητήθηκε από την πρώτη στιγμή καθώς πρόκειται για την παρθενική της εμφάνιση στο αργολικό θέατρο αλλά και την πρώτη φορά που θα ερμηνεύσει στην ελληνική γλώσσα.

«Προμηθέας Δεσμώτης» η Κάθριν Χάντερ - εικόνα 1

Το αισχύλειο δράμα, που θα δούμε σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, εξιστορεί την τιμωρία του Προμηθέα από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους, φέρνοντας μας αντιμέτωπους με την πάντα επίκαιρη μάχη της ελεύθερης συνείδησης ενάντια στην τυραννική εξουσία. Στο πλευρό της Χάντερ επί σκηνής στην πολυαναμενόμενη σκηνική προσέγγιση του «Προμηθέα Δεσμώτη» θα δούμε μεταξύ άλλων τους Νικήτα Τσακίρογλου (Αφηγητής), Δημήτρη Πιατά (Ήφαιστος), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Ιώ), Γεράσιμο Γεννατά (Ωκεανός), Αλέξανδρο Μπουρδούμη (Κράτος), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Ερμής), Αντιγόνη Φρυδά (Ερμής), Κώστα Νικούλι (Ερμής), Περικλή Βασιλόπουλο (Κορυφαίος). Ο Γιάννης Μετζικώφ υπογράφει τα κοστούμια, ο Κώστας Βαρώτσος τη σκηνική εγκατάσταση και ο Σάκης Μπιρμπίλης τους φωτισμούς.

Γιατί η Χάντερ μοιάζει ιδανική να ενσαρκώσει έναν τέτοιο ανδρικό ρόλο; Έχει αξιοπρόσεκτες συνεργασίες στο ενεργητικό της με το Globe Theatre, τη Royal Shakespeare Company, ενώ μέσα από τις γραμμές της Complicité έχει ερμηνεύσει τον Βασιλιά Ληρ, τον Ριχάρδο, τον Πουκ στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» αλλά κι έναν πίθηκο στο «Kafka’s monkey», που βασιζόταν στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια ακαδημία», μια απαιτητική παράσταση που παρουσιάστηκε και στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν» το 2009.

­©­­­ Μαριλένα Αναστασιάδου

i«Προμηθέας Δεσμώτης» | 9 & 10 Αυγούστου | Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39, greekfestival.gr, ticketmaster.gr |

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας Δεσμώτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση που ορθώνεται μπροστά στην εξουσία για να απαιτήσει πρόοδο και γνώση, με την ελληνικής καταγωγής Κάθριν Χάντερ στον ομώνυμο ρόλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!