"Studio new star art cinema": Τι μας περιμένει τον Μάρτιο στη σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη;

Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης στον χώρο του στην πλατεία Αμερικής, οι οποίες φέρνουν στο τώρα σημαντικές φωνές της ελληνικής γραμματείας (Ρίτσο, Παπαδιαμάντη, Σολωμό, Θουκυδίδη).

Όνειρο στο κύμα

Τρεις θεατρικές παραστάσεις περιμένουν το κοινό τον μήνα Μάρτιο στη σκηνή του Δήμου Αβδελιώδη Studio new star art cinema. Ο καλλιτέχνης σκηνοθετεί τρία έργα τα οποία επαναφέρουν στη σύγχρονη εποχή κορυφαίες φωνές της ελληνικής γραμματείας, από την αρχαία ιστοριογραφία (Θουκυδίδης) μέχρι την ποίηση (Διονύσιος Σολωμός, Γιάννης Ρίτσος) και την πεζογραφία (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης). 

Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως

"Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως"

Μετά την sold out παράσταση του Φεβρουαρίου και την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό, ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει για μια ακόμα παράσταση (φωτό εξωφύλλου) τα αριστουργηματικά έργα, "Όνειρο στο κύμα" και "Έρως Ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 19.00, στο Studio new star art cinema. Ερμηνεύει ο Θεμιστοκλής Καρποδίνης.

 

Με τα δύο αυτά έργα, "Όνειρο στο κύμα" και "Έρως Ήρως", ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αποδίδει δύο από τις όψεις του Έρωτα, με δικά του βιώματα, από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του.

Η γυναίκα της Ζάκυθος

"Η γυναίκα της Ζάκυθος"

O Αβδελιώδης παρουσιάζει και το εμβληματικό έργο του Διονυσίου Σολωμού "Η γυναίκα της Ζάκυθος", για μία μόνο παράσταση, το Σάββατο 16 Μαρτίου, στο Studio new star art cinema. Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια. Τη μουσική συνέθεσε ο Βαγγέλης Γιαννάκης.

 

Το έργο γράφτηκε με αφορμή το συναίσθημα φόβου και δειλίας που κυρίεψε τον Σολωμό, όταν είδε μια δύσμορφη, εμπαθή Γυναίκα του νησιού, να εξυβρίζει με μανία τις γυναίκες που έχουν έρθει από το πολιορκημένο Μεσολόγγι, ζητώντας βοήθεια για τους έγκλειστους. Το ότι δεν μπόρεσε να υπερασπισθεί επί τόπου αυτές τις Μεσολογγίτισσες, προκάλεσε στον Ποιητή ενοχή και έγινε η αιτία να θέλει να κατανοήσει τη δύναμη αυτής της Γυναίκας, θεωρώντας την ενσάρκωση του "Κακού". Ποιητική Αδεία "δανείζεται" το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου του ιερομόναχου (ιστορικό πρόσωπο που έζησε 172 χρόνια) για να κοιτάξει άφοβα το "Κακό".

Ελένη του Γιάννη Ρίτσου - O Επιτάφιος Λόγος του Περικλή

 

"Ελένη του Γιάννη Ρίτσου - O Επιτάφιος Λόγος του Περικλή"

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διεθυντής του χώρου παρουσιάζει, τέλος, σε ενιαία παράσταση τα έργα "Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου και "Ο επιτάφιος του Περικλή" του Θουκυδίδη, το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 20.00, στο Studio new star art cinema, μετά τις sold out παραστάσεις τον Μάιο 2023 στο θέατρο Αθηνών. Το πρώτο κείμενο ερμηνεύεται από τη Βερόνικα Αργέντζη, και το δεύτερο από την Ηωάννα Σπανού, η οποία, επίσης, τραγουδά το χορικό από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε δική της απόδοση.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης επιστρέφει στη σκηνοθεσία αυτών των σημαντικών κειμένων, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαζί τις δύο παραστάσεις που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν κατά τα προηγούμενα ανεβάσματά τους. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η γυναίκα της Ζάκυθος

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 70 '

Το έργο γράφτηκε με αφορμή το συναίσθημα φόβου και δειλίας που κυρίεψε τον Σολωμό, όταν είδε μια δύσμορφη, εμπαθή αρχόντισσα της Ζακύνθου να εξυβρίζει με μανία τις γυναίκες που έχουν έρθει από το πολιορκημένο Μεσολόγγι, ζητώντας βοήθεια για τους έγκλειστους. Το ότι δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί επί τόπου αυτές τις Μεσολογγίτισσες, προκάλεσε στον Ποιητή ενοχή και έγινε η αιτία να θέλει να κατανοήσει τη δύναμη αυτής της Γυναίκας, θεωρώντας την ενσάρκωση του «Κακού». Ποιητική αδεία «δανείζεται» το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου του ιερομόναχου - ιστορικό πρόσωπο που έζησε 172 χρόνια - για να κοιτάξει άφοβα το «Κακό». Κοιτάζοντας ο Σολωμός με τα μάτια ενός Αγίου απελευθερώνει το πνεύμα του, και παρακολουθώντας τις τελευταίες δραματικές στιγμές της Γυναίκας, προσεύχεται ταπεινά για κείνη. Κατανοεί πως η Γυναίκα, η οποία τελικά θα αυτοκτονήσει, δεν είχε καμιά δύναμη, αλλά ζούσε μέσα στην αγωνία και τη σύγχυση.

Ελένη του Γιάννη Ρίτσου - O Επιτάφιος Λόγος του Περικλή

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης παρουσιάζει σε ενιαία παράσταση δύο σημαντικά κείμενα που έχει ανεβάσει στη σκηνή στο παρελθόν. Στην «Ελένη» ο ποιητής μιλά, καθαρά ρεαλιστικά, για τη ριζική αλλαγή της πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση της νέας ταυτότητας. Στον «Επιτάφιο», με αφορμή της ταφής των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Περικλής εκφωνεί ένα μνημείο λόγου περί δημοκρατίας.

Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως

  • Δραματοποιημένα Διηγήματα
  • Διάρκεια: 90 '

Με τα δύο αυτά έργα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αποδίδει δύο από τις όψεις του Έρωτα, με δικά του βιώματα, από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του. Στο πρώτο, μας μεταφέρει στα χρόνια της εφηβείας του σ’ ένα παραδείσιο τοπίο εικόνων, χρωμάτων και ήχων. Μια νύχτα αντικρίζει με δέος την νεαρή συνομήλική του Μοσχούλα, καθώς κολυμπώντας γυμνή μες τη θάλασσα, κινδυνεύει. Η ευχαρίστηση ότι της σώζει τη ζωή αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία. Στο δεύτερο, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη του προηγούμενου, ο Έρωτας του Γιώργη για την αγαπημένη του γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να την χάσει από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο άνδρα. Είναι μάλλον πιο εύκολο να κατανοήσουμε μιαν αλήθεια μέσα από ένα καλλιτεχνικό έργο, παρά μέσα από μια ενδελεχή ανάλυση, κι ο Παπαδιαμάντης μάς πείθει, λέγοντας απλά και ταπεινά πως κανένας έρωτας δεν μπορεί να ευτυχήσει, εάν δεν υπάρχει σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον άλλο, αφού η πραγματική απόλαυση ως αγαθό δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση, αλλά από την ψυχική και την ηθική μας πληρότητα.

Studio new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταίες παραστάσεις για την ξεχωριστή "Μπερνάρντα Άλμπα" από τη Μαρία Πρωτόπαππα

Το έργο του Λόρκα σε σκηνοθεσία της Μαρία Πρωτόπαππα και κεντρική ερμηνεία του Χρήστου Στέργιογλου ολοκληρώνει τον κύκλο της την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/04/2024

"Κοππέλια": Η Λυρική ανεβάζει το κλασικό μπαλέτο σε νέα χορογραφία Έντουαρντ Κλουγκ

Tο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή χορού που έρχεται τον Μάιο στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ.

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.