Η αθηνοραματική πλευρά της Αλεξάνδρας Ούστα

Η αγαπημένη ηθοποιός, που αυτή την περίοδο σκηνοθετεί και ερμηνεύει στο θέατρο Vault τη "Λεμονιά", ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή της μητέρας της, μας ξεναγεί σε αγαπημένα στέκια και ξεχωρίζει στιγμές της πολιτιστικής ζωής αυτής της πόλης (και όχι μόνο).

Αλεξάνδρα Ούστα Λεωνίδας Τούμπανος​​©

Ποια είναι η πιο αγαπημένη σας διαδρομή  στην πόλη;
Οδηγώντας το κομμάτι από τη Χαροκόπου στην Καλλιθέα που βγάζει Ταύρο και διασχίζει την οδό Θεσσαλονίκης μέχρι και τη γέφυρα του Πουλόπουλου. Παρόλο που δεν υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο να δεις σε αυτή τη διαδρομή, έχει μια καλή ροή ο δρόμος και είναι stress relief για μένα, όταν ξέρω ότι έρχονται τα χειρότερα με την κίνηση που θα συναντήσω στο κέντρο.

Είναι Κυριακή απόγευμα. Με ποιους και πού θα το περάσετε;
Τις Κυριακές τα μεσημέρια συνήθως βγαίνουμε με τον Γιάννη και πολύ καλούς φίλους για φαγητό. Έχουμε δύο στέκια σε Πετράλωνα και Καλλιθέα και επιλέγουμε σε ποιο θα πάμε ανάλογα με τον καιρό και τα κέφια.. Όταν τελειώσουμε το απόγευμα πια, παίρνουμε τον μικρό από την γιαγιά και τον παππού και περνάμε την υπόλοιπη μέρα οι τρεις μας, είτε με βόλτα σε κάποιο παιδότοπο, πάρκο ή παίζοντας στο σπίτι.

Αλεξάνδρα Ούστα
Λεωνίδας Τούμπανος©

Πείτε μας τη συνταγή ενός εστιατορίου που θα μπορούσατε να τρώτε κάθε μέρα.
Από το στέκι της Καλλιθέας, flatbread με χοιρινό μάγουλο και πουρέ γλυκοπατάτας και κάτι άλλα ωραία... Τη ακριβή συνταγή "ευτυχώς" δεν τη ξέρω γιατί όντως θα το έτρωγα κάθε μέρα.

Και ποια είναι η δική σας σπεσιαλιτέ;
Πιλάφι με καβουρδισμένο φιδέ. Ένα, κατά τ' άλλα, απλό και ταπεινό συνοδευτικό. Τρώγεται είτε σκέτο με γιαούρτι (μάλλον μόνο εγώ έχω καταλήξει ότι το τρώω έτσι), είτε το σερβίρω με συκωτάκια.

Αλεξάνδρα Ούστα
Λεωνίδας Τούμπανος©

Ποια γειτονιά της Αθήνας είναι το δικό σας "κρυφό διαμάντι", που δεν έχουμε ανακαλύψει;
Ο πεζόδρομος στο ποτάμι της Καλλιθέας. Ποτάμι δε βλέπεις πια βέβαια, αλλά μου αρέσει γιατί υπάρχει η υποψία του ποταμού, είναι ήσυχα και έχει και λίγη πρασινάδα. Επίσης έχει και 2-3 ωραία μαγαζιά για φαγητό και καφέ.

Έχετε αγαπημένη ευρωπαϊκή πόλη; Δώστε μας ένα τιπ που πρέπει να ξέρουμε, αν την επισκεφτούμε.
Απ' τις αγαπημένες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η Βαρκελώνη. Πάνε και χρόνια από τότε που πήγα, αλλά αν υπάρχει ακόμα το συνδυαστικό εισιτήριο που βλέπεις 3-4 διαφορετικά μουσεία, αξίζει τον κόπο, όπως επίσης και επίσκεψη σε ό,τι σχεδίασε ο Gaudi. Περπάτημα στη la Rambla το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ και, τέλος, μην περιμένετε τελευταία μέρα να φάτε παέγια! Πολλά tips!

Αλεξάνδρα Ούστα
Λεωνίδας Τούμπανος©

Ώρα για μερικά διλήμματα: Φαγητό ή ποτό; Σπιτική ταβέρνα ή γκουρμέ εστιατόριο; Έξοδος στο κέντρο της Αθήνας ή στα προάστια;
Σίγουρα φαγητό αν είναι μεσημέρι, σίγουρα ποτό αν είναι νυχτερινή έξοδος. Σπανίως τα ανακατεύω, γιατί με πειράζει. Προτιμώ τη σπιτική ταβέρνα και εξόδους γύρω απ' το κέντρο.

Πείτε μας κάτι για τη "Λεμονιά", την παράσταση που σκηνοθετείτε και ερμηνεύετε στο θέατρο Vault.
Η "Λεμονιά" είναι μια πολύ προσωπική παράσταση που ήθελα από καιρό να κάνω. Το έργο, που το έχει γράψει ο Γιάννης Κεντρωτάς, είναι εμπνευσμένο από κασέτες που έστελνε η μητέρα μου από τη Σαουδική Αραβία στην οικογένεια της στην Ελλάδα τη δεκαετία του '70, πριν ακόμα γίνει η ίδια μαμά. 

Λεμονιά
©Μιχάλης Παπαζήσης

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία ακρόασης των κασετών που άφησε η μητέρα σας & και πώς είναι η εμπειρία να την ερμηνεύσετε η ίδια επί σκηνής;
Αρχικά, ακούγοντας ξανά αυτές τις κασέτες, πίστευα ότι θα ανακαλύψω κάτι που δεν ήξερα για τη μητέρα μου, για το κορίτσι που ήταν τότε, αλλά τελικά στην πορεία διαπιστώνω ότι αυτές οι κασέτες ήταν ένα "δώρο" που έμεινε στο χρόνο, για να ανακαλύψω σήμερα πράγματα που δεν ήξερα για εμένα.

Υπάρχει κάποια άλλη παράσταση που ξεχωρίσατε τελευταία;                                     Ξεχώρισα την "Κακούργα πεθερά" με την Έλένη Ουζουνίδου κι άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς.  Μιλάει για ένα αληθινό έγκλημα που τελέστηκε από δύο γυναίκες στην Καλλιθέα του 1930. Η παράσταση πραγματεύεται το πώς αντιμετωπίστηκαν αυτές οι γυναίκες στην πατριαρχική κοινωνία εκείνης της εποχής. Το έργο αυτό μου συμπλήρωσε άλλο ένα κομμάτι παζλ για τη θέση και την ιστορία της γυναίκας στο "πρόσφατο" παρελθόν

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μετά τη συνέντευξη;
Πάω να δουλέψω κάτι εκκρεμότητες που έχω αφήσει στη μέση με τη "Λεμονιά".

Περισσότερες πληροφορίες

Η λεμονιά

  • Μονόλογος

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις κασέτες που έγραφε η μητέρα της ηθοποιού Αλεξάνδρας Ούστα. Στις κασέτες αυτές ακούμε μια νέα γυναίκα να προσπαθεί να πείσει την οικογένεια -και τον εαυτό της- ότι όλα πάνε καλά, ενώ η ίδια υποφέρει. Εγκλωβισμένη σε μια μοναξιά που θεωρείται φυσική από την κοινωνία και ενισχύεται από το μέρος και την εποχή, η “λεμονιά” αρχίζει να μαραζώνει αφού δεν την ποτίζει πια κανείς. Η ερμηνεύτρια αναφέρει: “Η μητέρα μου έζησε τη δεκαετία του ’70 στη Σαουδική Αραβία ακολουθώντας τον άνδρα της στη δουλειά του, αλλά αντί για γράμματα στην οικογένεια της έγραφε κασέτες. Κασέτες γεμάτες ψέματα για το πόσο ευτυχισμένη ήταν, για το πόσο όμορφα περνούσε στο γάμο της. Σήμερα, 14 χρόνια μετά το θάνατο της ξανακούω αυτές τις κασέτες προσπαθώντας να ανακαλύψω αν υπάρχει κάποιο θαμμένο μήνυμα στο χρόνο για όσα συνέβησαν εκεί”.

Vault

Μελενίκου 26

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.