Για τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, πίστη είναι το να δημιουργείς νόημα

Με αφορμή το «Έγκλημα και τιμωρία», τη νέα παράσταση του θεάτρου Πορεία την οποία σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου σε νέα διασκευή από τον Θανάση Τριαρίδη, ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλά στο «α» για την πρώτη ανάγνωση του έργου στην Άνδρο, τα κομμάτια του που μοιάζουν με το ρόλο του, τον Ρασκόλνικοφ, αλλά και το «Milky way».

Έγκλημα και τιμωρία © Μαρίζα Καψαμπέλη

Η πίστη. Η εν ζωή ανάσταση. Το πάθος. Αυτά είναι τα τρία βασικά θέματα της νέας παράστασης που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου, όπως τα μάθαμε τον περασμένο Αύγουστο στην Άνδρο. Εκεί, σε μια σχεδόν κοινοβιακή συνθήκη με απογευματινούς αυτοσχεδιασμούς στην ακτή, έγινε η πρώτη ανάγνωση του "Έγκλημα και τιμωρία", του βιβλίου-σταθμός του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι που έρχεται στη σκηνή του θεάτρου Πορεία σε μία τελείως νέα εκδοχή από τον Θανάση Τριαρίδη (από 23/11). Πώς ήταν, όμως, αυτή η εμπειρία στο κυκλαδίτικο νησί;

Έγκλημα και τιμωρία
Μαρίζα Καψαμπέλη©
Στιγμή από αυτοσχεδιασμούς στην Άνδρο

"Η πίστη που χρειάζεται να δημιουργήσουμε είναι το νόημα που έχει χαθεί, είτε μέσα από την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας με τους άλλους, την αγάπη ή το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές"

"Ήταν πρώτη φορά που έκανα κάτι τέτοιο. Ειδικά ο παράγοντας φύση ήταν ιδιαίτερα απελευθερωτικός και με πήγε σε περιοχές όπου δύσκολα θα πήγαινα σε έναν κλειστό χώρο", λέει στο "α" ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο του Ρασκόλνικοφ, του φοιτητή, δηλαδή, που σκοτώνει μια ηλικιωμένη τοκογλύφο. Μια πράξη "αλτρουισμού", όπως πιστεύει ο πρωταγωνιστής, η οποία του επιτρέπεται λόγω της διανοητικής και ψυχικής του "ανωτερότητας". "Σίγουρα, καταθλιπτικές ή σκοτεινές μου περίοδοι ή φάσεις όπου ένιωθα αδικημένος ταίριαξαν με αυτόν το χαρακτήρα και έτσι τις φώτισα όσο τον προσέγγιζα", θα πει ο ηθοποιός, ο οποίος μου εκμυστηρεύεται ότι δεν είχε πρόβλημα να μοιραστεί αυτές τις δύσκολες στιγμές του με το υπόλοιπο καστ κατά την παραμονή τους στην Άνδρο, χάρη στην εξοικείωσή του με την ψυχοθεραπεία.

Έγκλημα και τιμωρία
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Μιλώντας για τους συμπρωταγωνιστές του, δεν θα μπορούσαμε εδώ να μην αναφέρουμε ότι δίπλα στον Προμηθέα Αλειφερόπουλο θα δούμε τους Στέλλα Βογιατζάκη (Ντούνια), Δημήτρη Ήμελλο/Κώστα Φιλίππογλου (ανακριτής Πορφύριος), Δημήτρη Μπίτο (Σβιντριγκάιλοφ), Μαριάννα Πουρέγκα/Φαίδρα Αγγελάκη (Σόνια), Σοφία Σεϊρλή (μητέρα του Ρασκόλνικοφ/φάντασμα Αλιόνας) και τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο ως Ραζουμίχιν, αλλά και σε έναν άλλο ρόλο-έκπληξη. Και είναι έκπληξη γιατί θα δούμε τον…

…Ντοστογιέφσκι στη σκηνή

"Μακάρι το "Milky way" να βάλει το λιθαράκι του ώστε κάποιοι άνθρωποι έστω να σεβαστούν –αν δεν μπορούν να αγαπήσουν– πράγματα που δεν γνωρίζουν"

Αν και ο Θανάσης Τριαρίδης στηρίχθηκε στο κείμενο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, είναι το δικό του προσωπικό στίγμα αυτό που διαφοροποιεί την παράσταση. Πέρα από την προσθήκη του ίδιου του συγγραφέα ως ρόλου (το τι θα κάνει παραμένει μυστήριο), εισάγει και έναν ("γενναίο" όπως τον χαρακτήρισε ο Αλειφερόπουλος) παραλληλισμό με τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος, ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον Τριαρίδη. "Ο Θανάσης έγραψε ένα αιρετικό έργο μέσα σε ένα πλαίσιο εφιάλτη, που λειτουργεί με ντουέτα, με μια συνεχή διαλεκτική ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Στον πυρήνα του έχει τοποθετήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη και τον πραγματισμό – ένα θέμα που καθιστά το "Έγκλημα και τιμωρία” διαχρονικό".

Έγκλημα και τιμωρία
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Εδώ σταθήκαμε λίγο παραπάνω στη συζήτησή μας με τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, ο οποίος πρόσθεσε ότι: "Στην εποχή μας, η έλλειψη πίστης είναι ένα μείζον θέμα – και δεν μιλώ για τη θρησκευτική. Θεωρώ ότι το γεγονός πως ο δυτικός άνθρωπος βλέπει πιο επιστημονικά και πραγματιστικά τα πράγματα μπορεί να τον οδηγήσει σε μεγάλη ματαίωση. Ματαίωση που για μένα μεταφράζεται σε έλλειψη νοήματος στη ζωή. Επομένως, η πίστη που χρειάζεται να δημιουργήσουμε είναι αυτό ακριβώς το νόημα, είτε μέσα από την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας με τους άλλους, την αγάπη ή το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές".

Από τη Ρωσία στον γαλαξία

Εκτός από το "Έγκλημα και τιμωρία", ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος ενσαρκώνει κι έναν από τους ενηλίκους του "Milky way", της νέας, πολλά υποσχόμενης σειράς του Βασίλη Κεκάτου, με τον οποίο γνωρίζονται πολλά χρόνια: "Όταν διάβασα το σενάριο, τρελάθηκα. Μακάρι η σειρά να αποτελέσει την αφορμή για μεστές τηλεοπτικές παραγωγές. Και μακάρι να βάλει το λιθαράκι της ώστε κάποιοι άνθρωποι έστω να σεβαστούν –αν δεν μπορούν να αγαπήσουν– πράγματα που δεν γνωρίζουν".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.