"Οι πέτρες μιλούν": Μια δράση που φέρνει τα αρχαία κείμενα στο σήμερα

Για τέταρτη χρονιά, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού διοργανώνει μία παράσταση με ελεύθερη παρακολούθηση, η οποία συνθέτει αποσπάσματα από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και όχι μόνο.

Οι πέτρες μιλούν

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνεται η δράση "Οι πέτρες μιλούν" από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής & Αργοσαρωνικού. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να φέρει τους χιλιάδες επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με τη λάμψη της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης. Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης ζωντανεύει από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, και τη μουσική ο Νίκος Πλάτανος. Ερμηνεύουν νέοι ηθοποιοί, απόφοιτοι της δραματικής σχολής "Δήλος" της Δήμητρας Χατούπη.

Οι πέτρες μιλούν

Η δράση, η οποία έχει κάνει ήδη πρεμιέρα παρουσία -μεταξύ άλλων- της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσιάζεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τις εξής ημερομηνίες: 16-18/06, 23-24/06 (δεν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή των εκλογών), πάντοτε 11 π.μ. - 1 μ.μ. Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη και η παρακολούθηση δωρεάν. Η κάθε δράση έχει διάρκεια δύο ώρες και παρουσιάζεται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία "ζωντανής" μουσικής.

Οι υπόλοιποι χώροι παρουσίασης της δράσης, κατά τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβριο 2023 θα ανακοινωθούν συντομα. Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Οι πέτρες μιλούν - Ιωάννα

Η επιλογή των κειμένων

Ο Επιτάφιος του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που "αγαπά την υπεροχή". Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο "Εις Αφροδίτην" κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην "Απολογία του Σωκράτη", ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της Οδύσσειας αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

 

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΕΟΤ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι πέτρες μιλούν

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Αποσπάσματα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, της «Ρητορικής» του Αριστοτέλη, του «Συμποσίου» του Πλάτωνα, του «Επιταφίου λόγου του Περικλή» του Θουκυδίδη, του προοιμίου της «Οδύσσειας» του Ομήρου και του δημώδους «Έπους του Διγενή Ακρίτα» ζωντανεύουν σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Νίκο Πλάτανο. Ο «Επιτάφιος» του Περικλή δια χειρός Θουκυδίδη αναλύει το ήθος και τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων, στην πόλη των οποίων γεννήθηκε η δημοκρατία. Ο Πλάτωνας μας χαρίζει μια από τις ποιητικότερες περιγραφές της φύσης του Έρωτα, ενώ ο Αριστοτέλης ανατέμνει τη νεανική ψυχή που «αγαπά την υπεροχή». Ο Σοφοκλής πλάθει την Αντιγόνη, μοναδικό σύμβολο αγάπης και αντίστασης. Στον περίφημο ομηρικό ύμνο «Εις Αφροδίτην» κυριαρχεί η μοναδική ομορφιά και δύναµη της θεάς του έρωτα. Στην «Απολογία του Σωκράτη», ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος αποχαιρετά τη ζωή παραδίδοντας συγκινητικά μαθήματα ήθους σε όλους μας. Τέλος, το προοίμιο της «Οδύσσειας» αποδίδεται μελοποιημένο στα Αρχαία Ελληνικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.