Εθνικό Θέατρο: "Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου"

Η επίσημη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιάννη Μόσχου μία μέρα μετά την παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής.

Κτήριο Τσίλερ Εθνικού Θεάτρου

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου Γιάννης Μόσχος και το Διοικητικό Συμβούλιο της πρώτης σκηνής της χώρας, ο Πρόεδρος Βασίλης Πουλαντζάς, η Αντιπρόεδρος 'Ερση Πήττα και τα μέλη Νίκος Αναστασόπουλος, Υρώ Μανέ, Πλάτων Μαυρομούστακος, Γιάννης Χρυσούλης παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 και μια ημέρα μετά την επίησμη ανακοίνωση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου που παραιτήθηκαν αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: " Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, το Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία του Κ. Ήδη με την από 28.12.2022 σχετική ανακοίνωσή μας, που έθετε τον προβληματισμό για τα μείζονα ζητήματα που ανέκυπταν από την έκδοση του Π.Δ. 85/2022, είχαμε από κοινού τονίσει ότι θα υποστηρίξουμε κάθε συντεταγμένη έκφραση θεσμικών οργάνων της καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία θα κατέτεινε στην άρση ανεπιεικών συνεπειών, και ότι θα συμβάλλουμε εμπράκτως στον αναγκαίο διάλογο. Έγκαιρα και ξεκάθαρα.
1. Οι λύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα από την Πολιτεία δεν είναι επαρκείς και δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Καλούμε σε εντατικοποίηση της διαβούλευσης και της σχετικής νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας σε
δύο επίπεδα χρονικής κλιμάκωσης:
* Αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και
με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ- Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ).
* Αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Διαβάστε Επίσης

2. Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου μας αντανακλά την αγωνία όλης της θεατρικής κοινότητας ως ζωντανός οργανισμός, ακόμη και αν μας πληγώνει η αναστολή των δραστηριοτήτων της. Η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί. Με την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας της Σχολής, η διδακτική σχέση μαζί τους θα αποκατασταθεί επίσης.

3. Η συμβολική κατάληψη των κτηρίων του Εθνικού Θεάτρου από σπουδαστές Δραματικών Σχολών και άλλους καλλιτέχνες επιτελεί ισχυρή σημειολογική λειτουργία. Όσο η μορφή της παραμένει ειρηνική, το Εθνικό Θέατρο κρίνει ορθό να μην διαρρήξει την ενότητα της
θεατρικής κοινότητας με οποιαδήποτε ενέργεια.
Εγκαινιάζουμε ήδη από σήμερα τον διάλογο μαζί τους (βρισκόμαστε, εξάλλου, πάντοτε σε διαρκή θεσμική διαβούλευση με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής) ώστε να αποκλιμακωθεί η φόρτιση και να
ενσωματωθούν δίκαια αιτήματά τους στη συνολική θεσμική πρόταση που προτίθεται το Εθνικό Θέατρο να υποβάλει στην Πολιτεία. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεάτρου. Τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber