"Αφροδίτη με τη γούνα" με τους Θανάση Κουρλαμπά και Αμαλία Νίνου στο Άνεσις

Αφροδίτη με τη γούνα Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το κλασικό αφήγημα του Λέοπολντ φον Μαζόχ "Αφροδίτη με τη γούνα" (1836-1895), περιστρέφεται γύρω από σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Αντίπαλον δέος του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, υπέρμαχος της γυναικείας χειραφέτησης, ο Μαζόχ, δε δίστασε να μιλήσει για τις σαρκικές επιθυμίες σε μία εποχή που παρέμεναν ανομολόγητες. Είναι άραγε απλώς ηδονιστής ή ένας παρεξηγημένος λογοτέχνης;

Αφροδίτη με τη γούνα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μάζοχ "δάνεισε" το όνομά του στη λέξη μαζοχισμός. Συγκεκριμένα, το 1886, ο ψυχίατρος Ρίχαρντ Εμπινγκ επινόησε τον όρο "μαζοχισμός" για να περιγράψει σεξουαλικές διαστροφές. Ο Θανάσης Κουρλαμπάς γοητευμένος από το μυθιστόρημα το μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις σε θεατρική διασκευή της Νικολέτας Κοτσαηλίδου και του Σπύρου Κυριαζόπουλου (από 28/11). Ο ίδιος μάλιστα πρωταγωνιστεί μαζί με την Αμαλία Νίνου. Η εικαστική επιμέλεια είναι του Γιάννη Μετζικώφ και η πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου.

Αφροδίτη με τη γούνα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η υπόθεση

Στο βραβευμένο έργο του Μαζόχ, γραμμένο το 1870,  παρακολουθούμε την ερωτική σχέση του Σεβερίν (Θανάσης Κουρλαμπάς), ενός γοητευτικού γαιοκτήμονα, με την Βάντα (Αμαλία Νίνου), μια εικοσιτετράχρονη χήρα. Η εκρηκτική συνάντησή τους σε ένα απομονωμένο θέρετρο των Καρπαθίων θα γίνει το πεδίο μάχης ενός οριακού έρωτα. Ο Σεβερίν φαντασιώνεται την Βάντα στο ρόλο της πανέμορφης, ψυχρής, αυταρχικής Αφροδίτης, μιας ιδεατής γυναίκας αφιερωμένης στο κυνήγι της ηδονής. Την παρασύρει σ’ ένα παιχνίδι ψυχολογικής και φυσικής βίας, ξυπνώντας μέσα της την επιθυμία για επιβολή.

Αφροδίτη με τη γούνα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Σταδιακά και με δική του παρότρυνση μετατρέπεται σε πιστό υπηρέτη της εκχωρώντας της το δικαίωμα να αποφασίζει για οτιδήποτε τον αφορά, να τον κακοποιεί ψυχολογικά και να τον βασανίζει σωματικά. Η "Αφροδίτη με την Γούνα" όμως, δεν είναι μόνο μία ιστορία ηδονής και πόνου. Είναι κυρίως μία ιστορία οριακού πάθους και αγάπης. Και όπως κάθε τέτοια ιστορία και στην αληθινή ζωή, θέτει τους ήρωες της σε μία δίνη και τους αφήνει έρμαια απέναντι στην τρικυμία του αδηφάγου αλλά και έρωτα.

Αφροδίτη με τη γούνα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση μέσω viva.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.