"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του «αμερικάνικου ονείρου». Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

Οικόπεδα με θέα Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ (1984) και βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης επέλεξε ο Νικορέστης Χανιωτάκης, στρέφοντας την προσοχή του σε ένα δυνατό δραματικό έργο που εκθέτει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Ο Γιάννης Μπέζος, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Θανάσης Κουρλαμπάς ερμηνεύουν τους ρόλους τεσσάρων κτηματομεσιτών, που παλεύουν με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, να διακριθούν σε έναν διαγωνισμό που τους επέβαλε η εταιρεία τους. Τα έπαθλα για τους δύο πωλητές που θα πετύχουν τις δύο μεγαλύτερες συμφωνίες είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο και… ένα σετ μαχαιροπήρουνα, αντίστοιχα, ενώ οι δύο τελευταίοι θα απολυθούν. Mαζί τους ο Γιάννης Δρακόπουλος, ο Γεράσιμος Σκαφίδας και ο Μάριος Μαριόλος συμπληρώνουν επί σκηνής έναν ανδρικό μικρόκοσμο σκληρού ανταγωνισμού και απουσίας ηθικών φραγμών, όπου ακούγεται ως σταθερής επωδός το μότο: "Πάση θυσία να κλείσει η συμφωνία".

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Μάμετ, που είχε και προσωπική επαγγελματική εμπειρία από τον κτηματομεσιτικό τομέα, συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του, ακτινογραφώντας με ακρίβεια, κυνισμό και σαρκαστικό χιούμορ τον αμείλικτο κόσμο των αγοραπωλησιών, όπου κυριαρχεί η φιλοσοφία "Πουλάω, άρα υπάρχω". Ρεαλιστικά σκληρό και συγχρόνως σπαρακτικά αστείο, το "Οικόπεδα με θέα" (πρωτότυπος τίτλος: "Glengarry Glen Ross") επικύρωσε την επιτυχία και τη δημοφιλία του και με την κινηματογραφική μεταφορά (1992), σε σενάριο του ίδιου του Μάμετ και σκηνοθεσία του Τζέιμς Φόλεϊ, όπου πρωταγωνίστησε μία πλειάδα εξαίρετων ηθοποιών: Τζακ Λέμον, Αλ Πατσίνο, Κέβιν Σπέισι, Εντ Χάρις, Άλεξ Μπόλντουϊν. Η συγγραφική δεξιοτεχνία, η καιριότητα του θέματός αλλά κυρίως η ζωντάνια με την οποία ο Μάμετ έχει σκιαγραφήσει τα πρόσωπα και η έντονα δραματική ατμόσφαιρα κάνουν τα "Οικόπεδα με θέα" να παίζονται αδιαλλείπτως επί σαράντα χρόνια.

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ένας δραστήριος σκηνοθέτης που εστιάζει σε σημαντικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, έχει επιδείξει ιδιαίτερη αγάπη για τους σπουδαίους αμερικανούς συγγραφείς (Τ. Ουίλιαμς, "Λυσσασμένη γάτα"˙ Ε. Άλμπι, "Η γίδα ή Ποια είναι η Σίλβια"˙ Ά. Μίλερ,"Οι μάγισσες του Σάλεμ")˙ τώρα, σκηνοθετεί για δεύτερη φορά έργο του Μάμετ, μετά την "Ολεάννα", που παίχτηκε επί δύο σεζόν (2017, 2018).

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις από τις 5/10, σε νέα μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Μαθέ, σκηνικά-κοστούμια της Αρετής Μουστάκα και φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα.

Οικόπεδα με θέα
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οικόπεδα με θέα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Τέσσερις απελπισμένοι κτηματομεσίτες ανταγωνίζονται χωρίς ηθικούς φραγμούς για τις περισσότερες πωλήσεις και παράλληλα για την εκπλήρωση του δικού τους αμερικανικού ονείρου.

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.