"Ψ.": Μια γλυκόπικρη εξομολόγηση από την Άλκηστις Ηλιάδη στο Studio Μαυρομιχάλη

Με γλυκόπικρη διάθεση αλλά και καυστικό χιούμορ το έργο αναζητά τη λύτρωση από τους εσωτερικούς μας δαίμονες, τους φόβους και τις συμβάσεις που μας «κλειδώνουν στην ντουλάπα».

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη Δώρα Δημητρίου©

Η Άλκηστις Ηλιάδη παρουσιάζει το αινιγματικό υπαρξιακό έργο με τίτλο "Ψ." για λίγες παραστάσεις στο Studio Μαυρομιχάλη. Μια εξομολόγηση με γλυκόπικρη διάθεση αλλά και καυστικό χιούμορ που μας φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν των δύο ηρώων, τα τραύματα που έχουν θάψει βαθιά μέσα τους και τις ωραίες στιγμές, καθώς αναζητούν την λύτρωση από τους δαίμονες τους και την ευθύνη τους απέναντι στα πράγματα. Αναμετρώνται με τους φόβους, τις εξουσιαστικές φιγούρες και τις καταπιεστικές συμβάσεις που μας κλειδώνουν στη "ντουλάπα", ψάχνοντας να βρουν το φως.

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη
Elisabeth Papagiannidi Shahakimova©

Παράλληλα, μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους, το έργο διερευνά τα όρια της δυαδικότητας, θέτοντας ερωτήματα, όπως το πόσα πρόσωπα έχουν οι σχέσεις, πόσο βίαιο είναι το παιχνίδι με τον εαυτό μας, κι αν μπορούμε τελικά να απελευθερωθούμε αν αντικρίσουμε κατάματα τις αλήθειες που φοβόμαστε.

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη
Δώρα Δημητρίου©

Η παράσταση σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άλκηστης Ηλιάδη, η οποία ανεβαίνει πάνω στη σκηνή μαζί με τον Άρι Λεοντόπουλο, θα κάνει πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου. Η δημιουργός συνυπογράφει και τα πρωτότυπα τραγούδια μαζί με τον Οδυσσέα Αποστολόπουλο, τα οποία ερμηνεύονται ζωντανά. Οι κιθαρίστες Νίκος Αρβανίτης και Μιχάλης Καραγιάννης συμπράττουν στη σύνθεση της μουσικής. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και η κίνηση είναι της Πηνελόπη Μωρούτ, ενώ οι φωτισμοί των Madamoni Project. 
Η Άλκηστις Ηλιάδη πραγματοποιεί εμφανίσεις ως ερμηνεύτρια σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο από το 2003. Είναι συγγραφέας των θεατρικών έργων "Ψ." και "Ο συγκάτοικος ή 6", καθώς και της ποιητικής σύνθεσης  με τίτλο "Μια αγάπη με Π." που θα κυκλοφορήσει εντός του 2022.

Ψ της Άλκηστης Ηλιάδη
Elisabeth Papagiannidi Shahakimova©

Ποιοι είναι οι δύο ήρωες

Ψουψούλα Καθαρίζου - Παρκετέζα: Το καλύτερο φτερό στην πιάτσα. Βρωμίζει τα καθαρά και τα ξανακαθαρίζει. Μεγαλωμένη τη δεκαετία του ’90, ζει πολλές ζωές μέσα στη ντουλάπα της και παίζει ρόλους φωναχτά, αλλά έξω από αυτήν… σιωπή. 

Ψ.: Μυστήριος τύπος με πολλά πρόσωπα. Εμφανίζεται απρόσκλητος και ρωτάει ασταμάτητα. Συνέντευξη, συνεδρία, συγκατοίκηση ή συνενοχή;

Το σημείωμα της Άλκηστης Ηλιάδη

"Το τρυφερό και βίαιο ταξίδι προς τα μέσα μας δεν έχει επιστροφή. Είναι αστείο και πικρό. Σαν παραμύθι με χίλια πρόσωπα που ζουν μόνο γιατί τα θυμόμαστε. Στην κατάδυση αυτή, γνώριμοι συνοδοιπόροι τα τραύματά μας, στερημένα από το φως, ξεπηδούν αγκαθωτά. Πώς να τα ψηλαφίσεις χωρίς να τρυπηθείς; Ας γίνει  σαν παιχνίδι. Για να ειπωθούν τα απλά, για να κριθούν τα μεγάλα. Δίαυλος μυστικός προς το παρελθόν μια ντουλάπα. Και στο τέρμα του, να στέκει ζωντανός ο μικρός μας εαυτός. "Παί-ζουμε; Κι απ’ το παιχνίδι, να βγούμε στο φως. Κι αν δε βγω εγώ, τουλάχιστον να με κουβαλάς μέσα σου". Παί-ζουμε κρυφτό. H φαντασία ανάβει τους φακούς. Kαι στριμωγμένοι στο καταφύγιο της ντουλάπας, ονειροπολούμε, σε μια χρονοκάψουλα. Τα όνειρα είναι χάρμα. Αλλά αν τα φάει το κάρμα; Αμπεμπαμπλόμ. Ποιος θα κερδίσει; Μην το σκέφτεσαι. Όσο κρατάει το ταξίδι, ας παίξουμε έστω μαζί.
Κι ανάμεσα στα παιχνίδια μας, τραγούδια. Νησίδες ασφαλείας. Μες το σκοτάδι της ντουλάπας, μία ελεύθερη αναπνοή.  Δύο ηθοποιοί παίζουν με τις φωνές και τις σκιές που κρύβουν μέσα τους. Δυο άνθρωποι κρύβονται στη ντουλάπα, ώσπου να τρυπώσει το φως. 
Το "Ψ" είναι παιδί της απελπισίας. Αλλά κοιτάζει προς το φως. Και αυτή είναι, νομίζω, η αξία του. 
Ότι ισορροπεί μεταξύ ξεσκονόπανου και αστερόσκονης. Πάντα στην κόψη”.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ψ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Σε ένα έργο που διερευνά τη δυαδικότητα, οι ήρωες αναμετρώνται με τους φόβους, τις εξουσιαστικές φιγούρες και τις συμβάσεις που μας «κλειδώνουν στην ντουλάπα».

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.