Οι "Πέρσες" θα παιχτούν στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Δάσους

Πέρσες Σταύρος Χαμπάκης©

Στην Επίδαυρο, μαζί με περισσότεροι από 14.00 θεατές παρακολούθησε τους "Πέρσες" του Αισχύλου στη νέα ανάγνωση-διασκευή του Δημήτρη Καραντζά, η κριτικός του "α" Τώνια Καράογλου και γοητευμένη από την παράσταση υπογραμμίζει στην κριτική της την αίσθηση "μιας κοινοτικής εμπειρίας όχι μόνο λόγω της συμμετοχικής θέασης, αλλά ως κοινωνικό γεγονός που εμπεριέχει και προϋποθέτει και το κοινό" - και αναγνωρίζει πως η παράσταση λειτουργεί "εντέλει ως πολιτική πράξη, όπως πολιτική είναι η σκηνοθετική ανάγνωση του έργου, χωρίς να παραγνωρίζει το βαθύ θρηνητικό συναίσθημα που το διαπερνά".

Διαβάστε Επίσης

Η πολυζητημένη καλοκαιρινή παραγωγή θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά "κοινωνία", τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ' έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, μέσα σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Στις παραστάσεις που δόθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στην Ελευσίνα (συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της Εταιρείας "Το Θέατρο") συγκίνησαν η προεξάρχουσα Ρένη Πιττακή, η πλειάδα λαμπρών ηθοποιών: Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πούλιος, αλλά και οι σαράντα εθελοντές όλων των ηλικιών – μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Επιδαύρου, οι οποίοι εμφανίστηκαν ξαφνικά στη σκηνή, είτε ερχόμενοι από τα καθίσματα των θεατών, είτε από τον  περιβάλλοντα χώρο.

Πέρσες
Σταύρος Χαμπάκης©

Οι "Πέρσες", το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, δοξάζει τον ηρωικό πόλεμο των Ελλήνων, διεκτραγωδεί την οδύνη των Περσών για τη συντριβή τους στη Σαλαμίνα, όμως…. διά στόματος των Περσών, "προειδοποιεί" την Αθήνα για τους κινδύνους κάθε επεκτατικής πολιτικής! Δείτε τους "Πέρσες" του Αισχύλου, την αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά,  στις 2 & 3 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους ή στις  9 & 10 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η μετάφραση του έργου είναι του Παναγιώτη Μουλλά, η διασκευή των Δημήτρη Καραντζά και Γκέλυς Καλαμπάκα, το σκηνικό της Κλειώς Μπομπότη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η κίνηση του Τάσου Καραχάλιου, η μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου και οι φωτισμοί του Δημήτρη Κασιμάτη.

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων 

Θεσσαλονίκη | Θέατρο Δάσους | 2-3 Σεπτεμβρίου 
Κανονικό: 20 ευρώ / Μειωμένο: 15 ευρώ
https://www.viva.gr/tickets/theater/perses-tou-aisxylou/dimitris-karantzas/

Αθήνα | Ωδείο Ηρώδου Αττικού | 9-10 Σεπτεμβρίου
Κάτω Διάζωμα: 45 ευρώ / Άνω Διάζωμα: 25 ευρώ
https://www.viva.gr/tickets/theater/dimitris-karantzas/perses-tou-aisxylou/

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη, το αντιπολεμικό έργο που απηχεί ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, γίνεται κοινός τόπος για μια συνομιλία που φωτίζει εμμέσως τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα, με τη συμμετοχή 40 πολιτών.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι δυο παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού που περιμένουμε

Τον Σεπτέμβριο αναμένουμε να δούμε στην Αττική τη "Μήδεια" του Μποστ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού, αλλά και την περιπατητική παράσταση που ετοιμάζει "Αίμα στο αίμα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/08/2022

Παράσταση γεμάτη συναίσθημα αφιερωμένη στη "Σαπφώ"

Μια διεθνής θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στη θρυλική ερωτική ποιήτρια από τη Λέσβο, τη "Σαπφώ", παρουσιάζεται σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.

"Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός": Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου πρωταγωνιστεί στο έργο "Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός" που κάνει πρεμιέρα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης" στη Νάξο και το χειμώνα θα παιχτεί στο Vault.

Δυο θεατρικά ραντεβού στο City Theater

Ανάμεσα στις πολλές μουσικές προτάσεις που μας χαρίζει το City Garden Festival by Christmas Theater υπάρχουν δυο θεατρικές που δεν πρέπει να χάσετε. Ποιες είναι αυτές;

"Αντιγόνη" η εν βαρβάροις: Τελικά ποια Επίδαυρο θέλουμε;

Ποδοβολητά, λογομαχίες, φωνές και αναμένες οθόνες μετέφεραν την τραγωδία από την ορχήστρα στο κοίλον στο πρόφατο ανέβασμα της "Αντιγόνης".

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.