Η παράσταση του Δημήτρη Λάλου για τον Νιζίνσκι συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων

Ο σκηνοθέτης συνεχίζει στο Tempus Verum | ΕΝ Αθήναις με την περφόρμανς «Νιζίνσκι, Η προφητεία της φωτιάς» κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Νιζίνσκι η προφητεία της φωτιάς

Η επιτυχημένη πορεία της παράστασης "Νιζίνσκι, Η προφητεία της φωτιάς" που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λάλος στο Tempus Verum | Εν Αθήναις συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, στις 17 Απριλίου, με τους Αντίνοο Αλμπάνη, Κρίστελ Καπερώνη, Νικόλα Παπαδομιχελάκη, Γιάννη Κατσιμίχα και Νίκο Χορταριά.
Η ζωή ενός από τους σημαντικότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάτσλαβ Νιζίνσκι και η παραμονή του στο ψυχιατρείο αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για το κείμενο που έγραψε ο Χριστόφορος Χριστοφής, με αφορμή το οποίο ο σκηνοθέτης διερευνά το ανθρώπινο σώμα που είναι για τον Νιζίνσκι ταυτόχρονα το θέμα και το μέσον. Θέτει, παράλληλα, ερωτήματα γύρω από την έννοια της επιτέλεσης και της μεταφοράς της αλήθειας επί σκηνής, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης κοινού και καλλιτέχνη, με φόντο το εικαστικό περιβάλλον της Μαρινέλας Καλαϊτζαντωνάκη.

Νιζίνσκι η προφητεία της φωτιάς
Πάνος Γιαννακόπουλος©

Όσον αφορά το πως γεννήθηκε η ιδία για την παράσταση "Νιζίνσκι, Η προφητεία της φωτιάς", ο Δημήτρης Λάλος απαντά στη συνέντευξη που έδωσε στο "α”: "Η πρώτη φορά που διάβασα το όνομα Νιζίνσκι ήταν πριν από 20 χρόνια στο έργο του Σαμ Σέπαρντ "Action". Εκεί λέει "δεν είναι εύκολο να χορέψει κανείς...ακόμα και ο Νιζίνσκι τρελάθηκε". Από τότε άρχισα να σκέφτομαι τον άνθρωπο αυτό. Όταν μάλιστα έφτασα στο σημείο να ανεβάσω το έργο του Χριστόφορου έκανα μια εκτενή έρευνα πάνω στο θέατρο του 20ου αιώνα και τον τρόπο με τον οποίο το θέατρο πέρασε από λογοτεχνικό είδος σε παραστάσιμο γεγονός. Μελέτησα τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες των τελευταίων 100 χρόνων όπως ο Μαξ Ράινχαρντ, ο Γιοζεφ Μπόις, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και άλλοι, επηρέασαν τα τεκταινόμενα του σύγχρονου θεάτρου. Αυτές είναι οι αναφορές μου για αυτήν την παράσταση, αυτή είναι και η μελέτη μου. Ο περισσότερος κόσμος διατήρησε στο νου του μια ρομαντική άποψη για τον Νιζίνσκι: αυτήν του θεϊκού χορευτή, η καριέρα του οποίου ωστόσο διακόπηκε στην ακμή της λόγω τρέλας”.

Νιζίνσκι η προφητεία της φωτιάς
Πάνος Γιαννακόπουλος©

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου παίζεται και η παράσταση "Έκτορος κάθαρσις", λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, όπου ο Δημήτρης Λάλος αναλαμβάνει όχι μόνο ρόλο σκηνοθέτη αλλά και μοναδικού ερμηνευτή. Πρόκειται για τη νέα παραγωγή του θεάτρου Tempus Verum που παρουσιάστηκε φέτος, η οποία αποτελεί μια αντισυμβατική ανάγνωση της "Ιλιάδας" του Ομήρου από την πλευρά του Έκτορα και των ηττημένων. Το κείμενο της παράστασης, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, απομονώνει όλους τους ετεροαναφορικούς και αυτοαναφορικούς στίχους του Ομηρικού Έπους που αναφέρονται στον Έκτορα, αποδίδοντας τους με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξη Κωτσόπουλο, ο οποίος υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Έκτορος κάθαρσις
"Έκτορος κάθαρσις"

Μέσα από αυτό το εγχείρημα ο Δημήτρης Λάλος στρέφει την προσοχή του θεατή στην οπτική της ιστορίας έτσι όπως την έζησαν οι Τρώες, ενώ παράλληλα επιχειρεί να αποκαταστήσει την τιμή του Έκτορα και να του αποδώσει τη θέση που του αρμόζει στο βάθρο του ήρωα, καθώς ατιμάστηκε από τον Αχιλλέα για την πίστη του: "Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης".

Προπώληση μέσω viva.gr: "Νιζίνσκι, Η προφητεία της φωτιάς" & "Έκτορος κάθαρσις"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.