Updated | Πέντε ξεχωριστές παραστάσεις που ολοκληρώνονται στα μέσα Μαρτίου

Τελευταία ευκαιρία για να παρακολουθήσετε πέντε παραστάσεις που κατεβάζουν αυλαία στις 13 και 15 Μαρτίου, με την υπογραφή σκηνοθετών που έχουν κερδίσει τη δική τους ξεχωριστή θέση στη θεατρική ζωή της Αθήνας.

Collage Θεατρικές παραστάσεις

Update: Η παράσταση του Κώστα Γάκη "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό” συνεχίζεται μέχρι 11/4 & η παράσταση σε σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη "Όπως πάει το ποτάμι” πήρε παράταση έως τις 10/4.

Τελευταία ευκαιρία για να παρακολουθήσετε πέντε παραστάσεις που κατεβάζουν αυλαία, με την υπογραφή σκηνοθετών που έχουν κερδίσει τη δική τους ξεχωριστή θέση στη θεατρική ζωή της Αθήνας.

"Έκτορος κάθαρσις”

Έκτορος κάθαρσις


Ολοκληρώνεται στις 13/3 στο Tempus Verum η αρχαιόθεμη σκηνική σύνθεση "Έκτορος κάθαρσις” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Δημήτρη Λάλου, η οποία αποτελεί μια διαφορετική ανάγνωση της Ιλιάδας από την πλευρά των ηττημένων. Το κείμενο της παράστασης απομονώνει όλους τους ετεροαναφορικούς και αυτοαναφορικούς στίχους του Ομηρικού Έπους που αναφέρονται στον Έκτορα, αποδίδοντας τους με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξη Κωτσόπουλο (πρωτότυπη μουσική σύνθεση). Μέσα από αυτό το εγχείρημα ο Δημήτρης Λάλος επιχειρεί να αποκαταστήσει την τιμή του Έκτορα και να του αποδώσει τη θέση που του αρμόζει στο βάθρο του ήρωα, καθώς ατιμάστηκε από τον Αχιλλέα για την πίστη του: "Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης". 


 

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό”


Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό


Μετά τη δεύτερη παράταση της επιτυχημένης παράστασης (κατάλληλης και για εφήβους) "Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό” σε μουσική σύνθεση και σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, θα παίζεται στο θέατρο Άλφα "Ληναίος-Φωτίου" μέχρι και τις 11/4. Ο ίδιος ερμηνεύει και τον κεντρικό ρόλο, ενός γερμανικού ποιμενικού, μέσα από τα μάτια του οποίου παρακολουθούμε την ιστορία του βίαιου διωγμού των αυτόχθονων κατοίκων της Νότιας Χιλής από τους λευκούς, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη γη και την ξυλεία της. Η μεταφορά του βιβλίου του σημαντικού Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα χαρακτηρίζεται από το πυρηνικό τρίπτυχο αφήγηση-μουσική-σωματικότητα, που μεταδίδει εικόνες από έναν ολόκληρο κόσμο που πλέον έχει σχεδόν αφανιστεί. Στην πολυφωνική ιστορία συμμετέχουν οι ερμηνευτές Γιάννης Βασιλώττος, Ελευθερία Μάζαρη, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη (body percussion, tap).




"Το τέλος του παιχνιδιού”
 

Το τέλος του παιχνιδιού
Εβίτα Σκουρλέτη©

Η τραγικωμωδία του σπουδαίου Σάμουελ Μπέκετ "Το τέλος του παιχνιδιού” που ανέβασε ο Γιώργος Σκεύας με τους Άρη Μπαλή, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιώργο Ζιόβα και πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό, θα παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο έως τις 13/3. Ο Καταλειφός υποδύεται τον τυφλό Χανκ, έναν δύστροπο και ισχυρογνώμων χαρακτήρα. Ο Μπέκετ συνδυάζει χιούμορ και δράμα, προβάλλοντας τις δυσκολίες της ανθρώπινης ζωής και την ανάγκη του ατόμου για επικοινωνία, τοποθετώντας τα αγωνιώδη ερωτήματα για την ύπαρξη, το χρόνο, το θάνατο και τη φθορά τοποθετούνται από το συγγραφέα σε μια σκηνική συνθήκη που εξελίσσεται κυκλικά, σαν ένα παιχνίδι εξάρτησης και υποταγής. Οι ήρωες του μοιάζουν σαν να είναι οι μόνοι επιζώντες σε ένα γκρίζο περιβάλλον, περιμένοντας το τέλος τους.
 

"Belle Equipe”


Belle Equipe
Αναστασία Γιαννάκη©

Μέχρι τις 13/3 θα παίζεται στο θέατρο Ελέρ η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ "Belle Equipe" της Μάρθας Μπουζιούρη, που ανεβάζει στη σκηνή το ευαίσθητο θέμα της τρομοκρατίας μέσα από μια παράσταση-ύμνο στην αναγέννηση μετά την καταστροφή. Η σκηνοθέτιδα βασίστηκε στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί Ρεϊμπενμπέργκ "Une belle équipe”, το οποίο περιγράφει την τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε το μαγαζί του στις 13 Νοεμβρίου 2015, μαζί με το Bataclan, γεγονός που κόστισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους (σύντομα αναμένεται η κινηματογραφική μεταφορά του στη Γαλλία). Επίσης, χρησιμοποίησε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και υλικό από τις συζητήσεις της με τον ίδιο τον συγγραφέα. Η Μάρθα Μπουζιούρη δεν "επαναπαύτηκε" στη δύναμη του υλικού της αρκούμενη σε μια λιτή αφήγηση, αλλά δημιούργησε μια παράσταση με νεύρο και συναίσθημα, με ωραία δραματουργία που κινείται ευέλικτα μέσα στις διακλαδώσεις της ζωής του αφηγητή.


 

"Όπως πάει το ποτάμι”

Όπως πάει το ποτάμι
Νίκος Πανταζάρας©

Σαράντα χρόνια μετά το θρυλικό "Μπεντ", το τελευταίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν όπου ασχολήθηκε με τον διωγμό των ομοφυλοφίλων από τους Ναζί, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε Αγγλία και Αμερική, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση του Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη, η ερωτική ιστορία του "Όπως πάει το ποτάμι”. Το έργο με αφετηρία τον ομόφυλο έρωτα ενός μεσήλικα πιανίστα που υποδύεται ο Περικλής Μουστάκης και ενός νεαρού δικηγόρου, ρόλο που ερμηνεύει ο Μάνος Καρατζογιάννης, μιλά για τη διαφορετικότητα ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας, αποτυπώνοντας τους θριάμβους και τις ήττες του κινήματος των ομοφυλοφίλων μέσα από μία παράσταση που αξιοποιεί τα εργαλεία του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου. Η παράσταση ολοκληρώνει τον κύκλο της στο θέατρο Σταθμός στις 10/4.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο-ύμνος στην αλληλεγγύη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη για τη φύση, καταγγέλλει τον βίαιο διωγμό της φυλής των Μαπούτσε στη Νότια Χιλή μέσα από μια σκηνική τελετουργία.

Το ηρεμιστικό

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα από τα τέσσερα διηγήματα του συγγραφέα, γραμμένο το 1946, ισορροπεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας καθώς αφηγείται τις νυχτερινές περιπλανήσεις ενός ανθρώπου σε μια άγνωστη πόλη.

Η βασίλισσα της ομορφιάς

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας θίγεται μέσα από την αφόρητη σχέση μιας γηραιάς μάνας με την ανύπαντρη κόρη της στην παράσταση που κατέκτησε τα βραβεία καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας.

Τέλος του παιχνιδιού

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Η ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία και συνύπαρξη απαλύνουν την απόγνωση των έγκλειστων ηρώων στο κωμικοτραγικό έργο για την αξία της ζωής και την πορεία προς το θάνατο.

Έκτορος Κάθαρσις

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Με όχημα την ομηρική Ιλιάδα, η παράσταση, σε μορφή ραψωδιακής αφήγησης συνοδεία ζωντανής μουσικής, επιχειρεί να αναδείξει το μύθο από τη σκοπιά του Έκτορα και να τον αποκαταστήσει στα μάτια της Ιστορίας.

Η σιωπηλή λίμνη

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το τραυματικό παρελθόν ενός καθηγητή και της μητέρας ενός μαθητή του τους φέρνει κοντά, στο βραβευμένο έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το υπαρξιακό δράμα.

Όπως πάει το ποτάμι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Με αφετηρία τον ομόφυλο έρωτα δύο ανδρών, το έργο αποτυπώνει τους θριάμβους και τις ήττες του κινήματος των ομοφυλοφίλων, μιλώντας παράλληλα για τη διαφορετικότητα ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Επί Κολωνώ

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Ελέρ

Φρυνίχου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.