Τελευταίες παραστάσεις για το "Τσέρνομπιλ - Ένα Χρονικό του Μέλλοντος" στο Θέατρο Νέου Κόσμου

Τέσσερις παραστάσεις απομένουν για τη θεατρική μεταφορά του συγκλονιστικού και πολυμεταφρασμένου βιβλίου της Νομπελίστριας Σβετλάνας Αλεξίεβιτς που ανέβασε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τους Στέλιο Μάινα, Μαρία Κατσιαδάκη, Γιάννη Λεάκο, Πηνελόπη Τσιλίκα και Δαυίδ Μαλτέζε.

Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος

Το "Τσέρνομπιλ - Ένα Χρονικό του Μέλλοντος”, η παράσταση σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Νέου Κόσμου, ολοκληρώνει τον κύκλο της την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου. Ο σκηνοθέτης που γιορτάζει φέτος 30 χρόνια στο θέατρο, βασίστηκε στο ομώνυμο συνταρακτικό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο της Νομπελίστριας Σβετλάνας Αλεξίεβιτς με στόχο να στήσει μία παράσταση με πολιτικό πρόσημο, φέρνοντας στο προσκήνιο τη µεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεις κατέστρεψαν τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνοµπιλ.

Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος
Alex Kat

Δέκα χρόνια αργότερα η Ουκρανή συγγραφέας και δημοσιογράφος περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία–, μίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων. Εκατό από τις μαρτυρίες τις οποίες συγκέντρωσε αποτέλεσαν τον πυρήνα του βιβλίου-χρονικού για το Τσέρνομπιλ. Τα συναισθήματα των ανθρώπων που έζησαν από πολύ κοντά με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στον πλανήτη, ήταν αυτό που ενδιέφερε την συγγραφέα και αυτό που ενδιαφέρει και την παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Δεκαέξι από αυτές τις μαρτυρίες μεταφέρουν στη σκηνή με αλήθεια, χωρίς περιττές επιδείξεις, ο Στέλιος Μάινας, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Μαρία Κατσιαδάκη, ο Γιάννης Λεάκος και ο Δαυίδ Μαλτέζε. Και καταφέρνουν έτσι κάτι πολύτιμο· να φιλτράρουν αυτό το τόσο δυστοπικό πλην πραγματικό και βιωμένο κείμενο μέσα από το παρηγορητικό άγγιγμα της τέχνης, όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”.

Τσέρνομπιλ. Ένα χρονικό του μέλλοντος
Alex Kat

Τη δραματουργική επιμέλεια υπογράφει η Κοραλία Σωτηριάδου, το σκηνικό και το βίντεο ο Παντελής Μάκκας, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, τη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Συμμετέχει μέσω βίντεο η Αρετή Σεϊνταρίδου.

Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος
Alex Kat

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της νομπελίστριας συγγραφέα, η παράσταση μιλά για το ατύχημα στον πυρηνικό σταθµό του Τσέρνοµπιλ το 1986, εστιάζοντας στις ιστορίες των ανθρώπων του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Διαβάστηκε...": Σύγχρονη ελληνική κωμωδία για την περιπλοκότητα των σχέσεων

Στο Red Jasper Cabaret Theatre ανεβαίνει ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/01/2023

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε περφόρμανς στην Εθνική Πινακοθήκη

Το ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Τσορτέκης στην περφόμανς που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής στο πλαίσιο αναδρομικής έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη.

"Πανεπιστήμιο - Ομόνοια": Ένα νέο ελληνικό έργο για τη βία που δεν είναι πάντα ορατή

Ο Γιάννης Οικονόμου σκηνοθετεί το θεατρικό του με φόντο ένα βαγόνι της κόκκινης γραμμής του μετρό στο θέατρο Άβατον.

Η "Βελανιδιά" είναι μια τολμηρή θεατρική πρόκληση με έναν διαφορετικό καλεσμένο κάθε βράδυ

Σε κάθε παράσταση ένας διαφορετικός guest star ανεβαίνει στη σκηνή του Bios χωρίς πρόβα και έρχεται αντιμέτωπος με την υπνωτίστρια Μαρίνα Αργυρίδου.

"Η ράβδος": Ο Δημήτρης Καταλειφός στο ιστορικό "Αμφιθέατρο" με έργο του Μαρκ Ρέιβενχιλ

Το θεατρικό του επιδραστικότερου εκπροσώπου του "in-yer-face theatre" για τη βία, την εξουσία, τον εκφοβισμό και πολλά ακόμη σημαντικά θέματα, επέλεξε να ανεβάσει ο Γιώργος Σκεύας με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο ηθοποιό.

"Meursault": Ο "Ξένος" του Καμί μέσα από ένα μινιμαλιστικό σύμπαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η σκηνοθέτις Ελένη Παππά, απόφοιτη του πρώτου τμήματος σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου ανεβάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο λογοτεχνικό αριστούργημα του νομπελίστα συγγραφέα.