Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο;

Ραντεβού στα open air θέατρα της Αθήνας μάς δίνουν πέντε παραστάσεις λίγο προτού ολοκληρώσουν τις επιτυχημένες περιοδείες τους.

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο;

Σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας ταιριάζει ανάμεσα στις παραστάσεις που περιοδεύουν στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής τους περιοδείας: από νέες αναγνώσεις κλασικού ρεπερτορίου και πειραματισμό πάνω στο αρχαίο δράμα μέχρι σκηνικές προσεγγίσεις πάνω σε εμβληματικές γυναικείες φιγούρες. Και αν θέλετε να απολαύσετε πρωτοκλασάτους θιάσους επί σκηνής, θα βγείτε κερδισμένοι και πάλι, καθώς πολλοί και σημαντικοί πρωταγωνιστές συμμετέχουν στις παραγωγές που έκαναν πρεμιέρα φέτος το καλοκαίρι ή συνεχίζουν την πορεία τους από την προηγούμενη σεζόν. Ενδεικτικά θα δούμε επί σκηνής τους Πέτρο Φιλιππίδη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Υρώ Μανέ, Νίκο Κουρή, Μάκη Παπαδημητρίου, Βίκυ Σταυροπούλου, Ζέτα Μακρυπούλια, Μυρτώ Αλικάκη, Έβελυν Ασουάντ, Τάκη Παπαματθαίου, Ηρώ Μπέζου, Αντίνοο Αλμπάνη.

#1 Η «Αντιγόνη» του Σάββα Στρούμπου

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 1

Είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου εργαστηρίου της ομάδας Σημείο Μηδέν των Έβελυν Ασουάντ, Έλλης Ιγγλίζ, Κωνσταντίνου Γώγουλου και Ανδρομάχης Φουντουλίδου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Εξελίχτηκε δε σε μια επιτυχημένη προσέγγιση του σοφόκλειου δράματος στο Θέατρο Άττις, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, για την οποία μάλιστα υπέγραψε μια νέα μετάφραση ο Δημήτρης Δημητριάδης. Η καλοκαιρινή περιοδεία της «Αντιγόνης», που ολοκληρώνεται στην Αθήνα, αποτελεί την πρώτη εξόρμηση της ομάδας σε ανοιχτά θέατρα. (5/9 Ηλιούπολη, 12/9 Χαλάνδρι)

#2 Κατά φαντασίαν Φιλιππίδη

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 2

Ένα ανσάμπλ γνωστών ηθοποιών (Μ. Αλικάκη, Τ. Παπαματθαίου, Λ. Μαλκότσης) πλαισιώνει τον Πέτρο Φιλιππίδη, που επωμίζεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Μολιέρου «Κατά φαντασίαν ασθενής». Στο τελευταίο έργο του, με πρωταγωνιστή τον φιλάργυρο και αρρωστοφοβικό Αργκάν, ο Γάλλος δραματουργός ξορκίζει τις φοβίες του ανθρώπου μέσα από το γέλιο, ενώ από τη σάτιρα του δεν ξεφεύγει ούτε η αιώνια μάχη των δύο φύλων. (30/8 Παπάγου, 6/9 Βύρωνας, 8/9 Κορυδαλλός, 11/9 Βριλήσσια)

#3 Ποιος είναι ο «Δον Ζουάν» του σήμερα;

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 3

Ο Θέμης Μουμουλίδης επανέρχεται στο κλασικό έργο του Μολιέρου, με μια έμπειρη όσο κι ετερόκλητη τριάδα να πρωταγωνιστεί αυτήν τη φορά: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου, Ζέτα Μακρυπούλια. Ο «Δον Ζουάν», ένα μείγμα κοινωνικής σάτιρας και μεταφυσικής ανησυχίας, δίνει στον σκηνοθέτη τη δυνατότητα να μιλήσει για τη διεκδίκηση της απόλυτης ελευθερίας με την αποτίναξη κάθε συναισθηματικού, ηθικού, κοινωνικού, οικογενειακού και θρησκευτικού φραγμού. (30/8 Αχαρνές, 31/8 Κορυδαλλός, 2/9 Νέα Μάκρη, 3/9 Ελευσίνα, 9/9 Βριλήσσια, 10/9 Αιγάλεω, 11/9 Ηλιούπολη)

#4 Πενταγιώτισσα αλά Χατζηπαναγιώτης

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 4

Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» γράφτηκε από τον μέγα Μποστ το 1982. Τώρα ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στον ομώνυμο ρόλο, σε ένα έργο που έχει απ’ όλα – χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό και αγάπη για τους ανθρώπους. Η παράσταση, με πρωταγωνιστές τους Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Μελέτη Ηλία, και Αργύρη Αγγέλου, κρατάει ζωντανό το ύφος του συγγραφέα, που θίγει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα των καιρών μας. (6/9 Αιγάλεω, 11/9 Αχαρνές, 12/9 Βεάκειο, 14/9 Κορυδαλλός)

#5 Υρώ όπως «Ρένα»

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 5

Η Σμυρνιά ιερόδουλη, ηρωίδα του ομώνυμου βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ, είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς ρόλους της καριέρας της, όπως έχει δηλώσει η Υρώ Μανέ. Μέσα από τις αφηγήσεις της Ρένας (η Νικαίτη Κοντούρη έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία) ξετυλίγονται τόσο η θυελλώδης ζωή της όσο και η σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, συνοδεία live μουσικής επί σκηνής. (12/9 Πετρούπολη, 15/9 Αχαρνές, 16/9 Βριλήσσια, 18/9 Κορυδαλλός, 19/9 Χαλάνδρι)

Περισσότερες πληροφορίες

Ρένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από τη ζωή της ιερόδουλης Ρένας, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Αύγουστου Κορτώ.

Μαρία Πενταγιώτισσα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η θρυλική Μαρία Δασκαλόπουλου ζωντανεύει μέσα από τη χαρακτηριστική παρωδία ηθών του Μποστ, γραμμένη σε 15σύλλαβο στίχο και βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Το τελευταίο έργο του Γάλλου δραματουργού, με πρωταγωνιστή τον υποχόνδριο, φιλάργυρο και αρρωστοφοβικό Αργκάν, αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή, καθώς προσπαθεί να ξορκίσει τους φόβους και τις αμφιβολίες του ανθρώπου μέσα από το γέλιο.

Δον Ζουάν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση αποπειράται να αποκαλύψει τις λιγότερο προφανείς φιλοσοφικές πτυχές ενός μύθου, όπως τον αποτύπωσε η πένα του Μολιέρου.

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μη χάσετε το "Larsen C" στη Στέγη

Μας συνεπήρε η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου στο "Larsen C", μια παράσταση που εμπνεύστηκε από τον ομώνυμο παγετώνα της Ανταρκτικής και ξανά παρουσιάζεται στη Στέγη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/10/2022

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 6 έως 12/10 και ξεχωρίζουν.

Οι παίχτες

Φουλ του άσου σε αυτό το εκρηκτικό ανέβασμα της κωμωδίας του 19ου αιώνα, που αναδεικνύει τη γοητεία της απάτης και της παραπλάνησης μέσα από μια ιστορία χαρτοπαιξίας με συνεχείς ανατροπές.

Η μηχανή του Τούρινγκ

Μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του μαθηματικού που έσπασε τον κώδικα των Ναζί και έπειτα καταδικάστηκε για την ομοφυλοφιλία του σε μια εξαιρετική παράσταση πολλαπλής σημασίας.

Αντιγόνη

Σημαντικές ερμηνείες, σκηνοθετική δουλειά ουσίας πάνω στο ειρωνικό έργο του Γάλλου δραματουργού και μια παράσταση που τολμάει να ακολουθήσει ένα δρόμο όχι απαραίτητα εύφορο, αλλά που εδώ δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

"Καλιγούλας": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις

Οραματιστής του θεάτρου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις δίνει τη δική του εκδοχή βασισμένος στον "Καλιγούλα" του Αλμπέρ Καμύ, σε μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ.

"Νυχιάνγκ" στο Πορεία για δεύτερη χρονιά

Η σκοτεινή κωμωδία της Ευαγγελίας Γατσωτή επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.