Όταν η θάλασσα είναι οικογενειακή υπόθεση από την ψιλή μαριδούλα και το καλαμάρι, το λυθρίνι και το φαγκρί μέχρι μια περίεργη… ελληνική παέγια.
Είκοσιπέντε χρόνια ιστορία έχει κλείσει η «Κυρά Ζωή», που πρόσφατα επεκτάθηκε και σε διπλανό χώρο. Όταν πρωτοξεκίνησαν ο Γιώργος Παπούλιας και η γυναίκα του Ζωή (αργότερα ανέλαβε δράση και ο υιός Χαράλαμπος), πολύ πριν εμφανιστούν οι trendy σημερινές, γευστικές πιάτσες, ακόμη κι πλατεία της Καισαριανής ήταν σχεδόν έρημο τοπίο. Πολλοί έχουν κοιτάξει με ενδιαφέρον το φωτισμένο, καμαρωτό ψυγείο με την ψαριά (όπου φιγουράρουν λυθρίνια, σαργοί, μουρμούρες και πολλά άλλα, αναλόγως ημέρας και εποχής) της καθαρής και περιποιημένης ψαροταβέρνας με το θαλασσινό ντεκόρ. Αλλά και ψάρι του κιλού να μην πάρεις και να τη βγάλεις με μεζεδάκια –πρακτική πίσω από την οποία… αντιφεγγίζουν είτε μια πιο παρεΐστικη λογική ουζοκατάνυξης είτε μια πιο οικονομική τακτική–, εδώ θα μείνεις ικανοποιημένος. Μόνο στους μοσχομυριστούς ευμεγέθεις κολοκυθοκεφτέδες (€ 4) το αλεύρι μού φάνηκε ότι είχε παραπέσει κομμάτι. Η μελιτζανοσαλάτα (€ 3,80), με αρκετούτσικο σκόρδο που τσιμπάει μια ιδέα, είναι πολύ καλή, το χταπόδι επίσης, το ψιλό ψαράκι –γαύρος και αθερίνα (€ 7)– είναι ωραίος μεζές. Βάλε στην εξίσωση και την καραβιδόψιχα (€ 14) και τις τηγανητές γαρίδες (€ 11,50), αν και τα καλύτερα όλων ήταν τα καλαμαράκια (€ 8,50): αξίζουν ιδιαίτερη μνεία, μαστιχωτά, γλυκοφάγωτα και ελαφροτηγανισμένα. Το τέλος γράφεται απλά, με κερασμένο σιμιγδαλένιο χαλβά. Κρατάμε και την υπόσχεση για μια πλούσια ψαρόσουπα μόλις κρυώσει κι άλλο ο καιρός…
Μια «άλλη» παέγια...
...φτιάχνει η 63χρονη κυρά-Ζωή, δικής της έμπνευσης, και δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική. Με θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, σουπιά), αρακά (!), αρκετό πιπέρι και λάδι (με μάλλον υπερβολική παρουσία για τα γούστα μου)
που δίνει στη συνταγή μια περίεργη αίσθηση «μαγειρευτού». Κοστίζει € 12.
Up: Η «καταλυτική» παρουσία της κυρά Ζωής και η συν αυτή οικογενειακή «παράδοση». Ο παλιός είν' αλλιώς. Down: Τους πελάτες τους θέλουν να ευχαριστήσουν, αλλά το έτοιμο σουφλέ σοκολάτας με παγωτό δεν «κολλάει».