Η κυρά Ζωή

Όταν η θάλασσα είναι οικογενειακή υπόθεση από την ψιλή μαριδούλα και το καλαμάρι, το λυθρίνι και το φαγκρί μέχρι μια περίεργη… ελληνική παέγια.

Η κυρά Ζωή

Όταν η θάλασσα είναι οικογενειακή υπόθεση από την ψιλή μαριδούλα και το καλαμάρι, το λυθρίνι και το φαγκρί μέχρι μια περίεργη… ελληνική παέγια.

Η κυρά Ζωή - εικόνα 1

Είκοσιπέντε χρόνια ιστορία έχει κλείσει η «Κυρά Ζωή», που πρόσφατα επεκτάθηκε και σε διπλανό χώρο. Όταν πρωτοξεκίνησαν ο Γιώργος Παπούλιας και η γυναίκα του Ζωή (αργότερα ανέλαβε δράση και ο υιός Χαράλαμπος), πολύ πριν εμφανιστούν οι trendy σημερινές, γευστικές πιάτσες, ακόμη κι πλατεία της Καισαριανής ήταν σχεδόν έρημο τοπίο. Πολλοί έχουν κοιτάξει με ενδιαφέρον το φωτισμένο, καμαρωτό ψυγείο με την ψαριά (όπου φιγουράρουν λυθρίνια, σαργοί, μουρμούρες και πολλά άλλα, αναλόγως ημέρας και εποχής) της καθαρής και περιποιημένης ψαροταβέρνας με το θαλασσινό ντεκόρ. Αλλά και ψάρι του κιλού να μην πάρεις και να τη βγάλεις με μεζεδάκια –πρακτική πίσω από την οποία… αντιφεγγίζουν είτε μια πιο παρεΐστικη λογική ουζοκατάνυξης είτε μια πιο οικονομική τακτική–, εδώ θα μείνεις ικανοποιημένος. Μόνο στους μοσχομυριστούς ευμεγέθεις κολοκυθοκεφτέδες (€ 4) το αλεύρι μού φάνηκε ότι είχε παραπέσει κομμάτι. Η μελιτζανοσαλάτα (€ 3,80), με αρκετούτσικο σκόρδο που τσιμπάει μια ιδέα, είναι πολύ καλή, το χταπόδι επίσης, το ψιλό ψαράκι –γαύρος και αθερίνα (€ 7)– είναι ωραίος μεζές. Βάλε στην εξίσωση και την καραβιδόψιχα (€ 14) και τις τηγανητές γαρίδες (€ 11,50), αν και τα καλύτερα όλων ήταν τα καλαμαράκια (€ 8,50): αξίζουν ιδιαίτερη μνεία, μαστιχωτά, γλυκοφάγωτα και ελαφροτηγανισμένα. Το τέλος γράφεται απλά, με κερασμένο σιμιγδαλένιο χαλβά. Κρατάμε και την υπόσχεση για μια πλούσια ψαρόσουπα μόλις κρυώσει κι άλλο ο καιρός…

Η κυρά Ζωή - εικόνα 2

Μια «άλλη» παέγια...

...φτιάχνει η 63χρονη κυρά-Ζωή, δικής της έμπνευσης, και δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική. Με θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, σουπιά), αρακά (!), αρκετό πιπέρι και λάδι (με μάλλον υπερβολική παρουσία για τα γούστα μου)

που δίνει στη συνταγή μια περίεργη αίσθηση «μαγειρευτού». Κοστίζει € 12.

Up: Η «καταλυτική» παρουσία της κυρά Ζωής και η συν αυτή οικογενειακή «παράδοση». Ο παλιός είν' αλλιώς. Down: Τους πελάτες τους θέλουν να ευχαριστήσουν, αλλά το έτοιμο σουφλέ σοκολάτας με παγωτό δεν «κολλάει».

Περισσότερες πληροφορίες

Κυρά Ζωή (η)

Πλ. Αναγεννήσεως 5, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.