Street food στην Αθήνα: Προτάσεις για νοστιμιά από… χέρι που πρέπει να δοκιμάσετε

Από burgers και hot dogs μέχρι tacos, noodles και poke bowls, το έξυπνα καρυκευμένο παλμαρέ του street food αθηναϊκού χάρτη τα έχει όλα.

Street Food Αθήνα

Το φαγητό του δρόμου είναι πάντα "in" και από τα πιο ευέλικτα είδη αφού προσαρμόζεται σε κάθε τύπου προτιμήσεις και μπορείς να το απολαύσεις παντού. Το φάσμα των γευστικών προτάσεων είναι ευρύ και πληθωρικό από κάθε άποψη. Από burgers και hot dogs μέχρι tacos, noodles και poke bowls, το έξυπνα καρυκευμένο παλμαρέ του street food αθηναϊκού χάρτη τα έχει όλα.

"Hopper's"

Street Food Αθήνα:

Όταν στην ολοζώντανη οδό Αθηνάς το urban spirit του Edward Ηopper σμίγει με την εξωτική κουζίνα της Νότιας Αμερικής, κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει. Και το όνομα αυτού: "Hopper's"! Σε ένα χώρο homage στον εμβληματικό ζωγράφο, η κεφάτη brigada του "Hopper's" μας ταξιδεύει από τη Βραζιλία έως τις Άνδεις μέσα από αυθεντικές street food γεύσεις. Με την πυξίδα να δείχνει σταθερά την ποιοτική πρώτη ύλη, εδώ πρωταγωνιστούν οι ταπιόκες, ανάλαφρες gluten free πιτούλες, που φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο των ιθαγενών Tupi του Αμαζονίου από την ρίζα Cassava και γεμίζονται με πολλούς τρόπους και urban επιρροές από διαφορετικές χώρες τις λατινικής Αμερικής. 

"Junky the Foodtruck"

Street Food Αθήνα:

Αποκλείεται να έχεις περάσει από το κέντρο της πόλης και την οδό Κολοκοτρώνη και να μην έχεις προσέξει το "Junky the Foodtruck". Στον αριθμό 15 του δημοφιλούς δρόμου, έχει στηθεί μία αναβαθμισμένη εκδοχή καντίνας γύρω από ένα κόκκινο Mini Cooper, που σερβίρει ένα από τα καλύτερα και διαφορετικά 'βρώμικα' των Αθηνών. Στο εξαιρετικά φιλικό για τους λάτρεις του Instagram περιβάλλον, το 'βρώμικο' προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο, ενώ η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Ακόμη κι αν μιλάμε για γρήγορο και συνήθως after hours (ή και after drinks) street food, τα πάντα σε πείθουν πως εδώ γίνεται δουλίτσα. Το φάσμα των γευστικών προτάσεων είναι ευρύ και πληθωρικό από κάθε άποψη: Χοτ ντογκ, σάντουιτς και μερίδες, που έχουν κάτι για τον καθένα. 

"Lostacos"

Street Food Αθήνα:

Με τη high volume σε χρώματα αλλά λιλιπούτεια σε μέγεθος σάλα να σκορπάει spicy μυρωδιές και γεύσεις στο Κουκάκι, το "Lostacos" ξέρει πως να δονεί σε μεξικάνικους street food ρυθμούς το κέντρο της πόλης. Η εξωστρεφής taqueria ρίχνει τον προβολέα της στα tacos -είτε με μαλακή είτε με τραγανή ζύμη- όπου βγαίνουν από την κουζίνα σε διάφορους συνδυασμούς: μοσχαρίσιος κιμάς με σος cheddar, λαχανικά και μαύρα μεξικάνικα φασόλια, παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου με mayo chipotle και pico de gallo, χοιρινό με λαχανικά σοτέ και chutney πικάντικης πιπεριάς καθώς και μοσχάρι σιγομαγειρεμένο με λαχανικά, τυρί monterey jack, και sour cream.

"Poke Hawaiian Sushi"

Street Food Αθήνα:

Το μικροσκοπικό και άκρως χαριτωμένο street food spot στην ολοζώντανη οδό Πετράκη, έβαλε το poke στη ζωή μας και οι Αθηναίοι ανακάλυψαν αυτή την ελαφριά και εκλεκτή λιχουδιά από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αποδομημένη εκδοχή του sushi που μπαίνει σε μπολ, δηλαδή το ξιδάτο ρύζι στρώνεται σε βαθύ πιάτο, μαζί με κυβάκια από ωμό φρέσκο ψάρι, που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, και διάφορα άλλα δροσερά λαχανικά. Παρότι το μενού των poke bowls συνεχώς εξελίσσεται με νέες προσθήκες, υπάρχουν κάποιες σταθερές και δημοφιλείς αξίες όπως το O`ahu με σολομό, αβοκάντο, φύτρες φασολιών, crispy κρεμμύδια, nori και σόγια σως.

"Sam Burgers"

Street Food Αθήνα:

Μετά από μια μακρά πορεία στο Μέμφις όπου και έμαθε όλα τα μυστικά που συνθέτουν το αυθεντικό burger του αμερικανικού Νότου, ο Σαμ προσγειώθηκε σε μια δημοφιλή γωνιά στο Κουκάκι που πλημμύρησε με παιχνιδιάρικο design σε λογική dinner με μινιατούρες από την προσωπική του συλλογή, uptempo μουσική και κατακόκκινες αποχρώσεις. Mε τη γεύση του εκλεκτού από διαλεχτό μοσχαρίσιο κιμά γάλακτος, αλλά χωρίς τις φιοριτούρες του premium, το "Sam Burgers" επαναφέρει το burger στις λαϊκές βάσεις και τις ταπεινές απαρχές του. Χειροποίητο αφράτο bun, συνταγή του ίδιου του Σαμ, αστεράτες χειροποίητες σος και αδιαπραγμάτευτο know how είναι τα βασικά συστατικά της βαθιάς νοστιμιάς πίσω από κάθε burger. 

"Streetwok"

Street Food Αθήνα:

Την comfort σπιρτάδα των καλομαγειρεμένων noodles με φρέσκα υλικά, εξωτικές γεύσεις και ασιάτικη πολυσυλλεκτικότητα κατάφερε να κλείσει σ’ ένα χαρακτηριστικά κόκκινο κουτάκι το "Streetwok". Το street food στέκι που έβγαλε το wok σε επτά σημεία σε όλη την Αττική αναδεικνύει την έφεση της ομάδας στις αναπάντεχες, αλλά ενδιαφέρουσες ισορροπίες που μπορείς να δημιουργήσεις με βάση τις επιλογές σου και ασφαλώς υπό την καθοδήγηση των έμπειρων wokers. Κατά βάση η φιλοσοφία είναι αρκετά απλή: Διαλέγεις τη βάση ανάμεσα σε noodles ή ρύζι, στη συνέχεια υλικά όπως χοιρινό, κοτόπουλο, γαρίδες, κάσιους και διαφορετικά λαχανικά και τέλος, τη σάλτσα, από teriyaki και sweet chili μέχρι την καυτερή sichuan ή satay, αλλά και toppings όπως τραγανό κρεμμύδι ή φιστίκι.

"Thess Bao"

Street Food Αθήνα:

Πόση προχωρημένη γαστρονομία χειρός μπορεί να χωρέσει σε ένα αφράτο ψωμάκι ατμού; Τόσο πολλή που στα τρία καταστήματα (δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα) "Thess Bao" τα πληθωρικά bao buns των Δημήτρη Παμπόρη, Γιάννη Ζιάγκα και Γιάννη Πατέικα κλείνουν μέσα τους πειραγμένες comfort συνταγές, αποδίδοντας τους μια μοναδική θέση στον fine street food χάρτη. Premium υλικά, ακομπλεξάριστοι συνδυασμοί και homemade φιλοσοφία δίνουν προβάδισμα στα ευρηματικά bao buns που δεν είναι παρά τα πιο λαχταριστά πειστήρια της υψηλών επιδόσεων γαστριμαργικής δουλειάς που γίνεται στην κουζίνα. Πέρα από τα κλασικά Caesar`s style με τραγανό κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα καθώς και το pulled pork με χοιρινό γύρο σε μαύρη μπύρα και μέλι, μαζί με ντομάτα, τραγανό κρεμμύδι, κρέμα γιαουρτιού, ξινόμηλο και σέλερι, η παλέτα εμπλουτίζεται συνεχώς με baos ημέρας και μπόλικες vegan επιλογές.

"Φakafel"

Street Food Αθήνα:

Ιδανικό τσιμπολόγημα για τους vegan, που ενίοτε ταλαιπωρούνται στην πόλη μας, και υγιεινή εκδοχή των "σεσημασμένων" επιλογών του street food. Το "Φakafel", το νέο street food spot της Νέας Σμύρνης αφουγκράστηκε όλα τα παραπάνω και εγένετο… το πιο ζουμερό κεφτεδάκι από φακές. Το νέο εγχείρημα του Άγγελου Φραντζή, που προέρχεται από το κρεατοφαγικό τερέν και το εστιατόριο Bar.B.Q  δεν έχει ίχνος ζωικής πρωτεΐνης, αλλά συμπυκνώνει όλη την γεύση των ταπεινών οσπρίων τα οποία σιγοντάρονται έξυπνα από τα κατάλληλα καρυκεύματα. Σε πρώτο πλάνο λοιπόν βρίσκουμε τα έξοχα κεφτεδάκια από φακές Beluga που συνοδεύονται από ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, μανιτάρι πορτομπέλο και μια δροσερή μους αβοκάντο. 

Περισσότερες πληροφορίες

Street Wok

Χαρ. Τρικούπη 144, Νέα Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Street Wok

Πανόρμου 115Ζ, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Street Wok

Αιόλου 21, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Poke Hawaiian Sushi

Πετράκη 7, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Street Wok

Ελ. Βενιζέλου 37, Νέα Σμύρνη
  • Εστιατόρια

Street Wok

Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Street Wok

Βρυούλων 4, Νέα Φιλαδέλφεια
  • Εστιατόρια

Street Wok

Μητροπόλεως 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Thess Bao

Περικλέους 30-32, κέντρο
  • Εστιατόρια

Lostacos

Ορλώφ 1, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Junky the Foodtruck

Κολοκοτρώνη 15, κέντρο
  • Εστιατόρια

Hopper's

Αθηνάς 18 & Βύσσης 22, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Φakafel

Αδραμυτίου 33, Νέα Σμύρνη
  • Εστιατόρια

Sam Burgers

Δημητρακοπούλου 82 & Ζίννη, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.