'Gorlomi': Ιταλιάνικο chic στο Κολωνάκι

Το φρέσκο εστιατόριο έχει όνομα, χάρη και παρλάρει απταίστως τη γαστρονομική γλώσσα της γείτονος.

Το εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι © Γιώργος Καπλανίδης

Κάπου θα έχει πάρει το αυτί και το μάτι σου τις τελευταίες εβδομάδες το 'Gorlomi', μία εκ των πιο πολυσυζητημένων αφίξεων της σεζόν στην πόλη, εντός μιας από τις πιο ασπιρισιονάλ γειτονιές της. 

Gorlomi gif Brad Pitt

Η περσόνα του Enzo Gorlomi -που έχει λανσάρει ο Lt. Aldo Raine, τον οποίο υποδύεται ο Brad Pitt στο 'Inglourious Basterds' του Quentin Tarantino- είναι αυτή που βαφτίζει το κομψότατο και ατμοσφαιρικό εστιατόριο και δε θα μου προκαλούσε καμία εντύπωση αν ο εν λόγω τύπος βόλταρε με το -περίπου γαμπριάτικο- λευκό tuxedo του και το καλογκρουμαρισμένο λεπτό μουστάκι του στη φροντισμένη αυλή ή την εξαιρετικά καλαίσθητη σάλα.

Φίνος χώρος, φίνα κουζίνα

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 1
© Γιώργος Καπλανίδης

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 8
© Γιώργος Καπλανίδης

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 2
© Γιώργος Καπλανίδης

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 7
© Γιώργος Καπλανίδης

Η χωροταξική υπόσταση διαιρείται ομοιόμορφα ανάμεσα σε εσωτερικό και εξωτερικό, με τη μετάβαση από τα ξύλινα δάπεδα στα κεραμικά πλακάκια να διακόπτεται από το 'σύνορο' των δύο κόσμων, το γοητευτικό μαρμάρινο μπαρ. Γενικά και για να ανατρέξω σε ένα άλλο κινηματογραφικό σύμπαν, ο χώρος του 'Gorlomi' εύκολα σε κάνει να αναφωνείς 'Mamma Mia!' - σε αυτό βοηθά πολύ και η έξοχη επιλογή χρωμάτων με την αντίθεση μπλε μαρινέ/καμένου πορτοκαλί.

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 3
© Γιώργος Καπλανίδης

Πέρα από τους amici της διακριτικής πολυτέλειας και της προσεκτικά διαμοιρασμένης κομψότητας όμως, το εστιατόριο ανοίγει σοβαρό διάλογο με τους αληθινούς μύστες των εκλεπτυσμένων γευστικών ανησυχιών και των αυθεντικών γαστρονομικών εμπνεύσεων made in Italy.

To Italian Fine Comfort που υποσχόταν ήδη πριν το άνοιγμά του στα social media το 'Gorlomi' επιτυγχάνεται όντως, χάρη στον (βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο 'Pelagos' του 'Four Seasons') Luca Piscazzi, στον ταλαντούχο chef de cuisine Σωτήρη Γιαννόπουλο (που μεταξύ άλλων έχει θητεύσει σε σημαντικές κουζίνες όπως αυτές των 'Hytra' και 'The Zillers') και την υπόλοιπη, καλορυθμισμένη ομάδα της κουζίνας.

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 15
© Γιώργος Καπλανίδης

Μία αφράτα απολαυστική φοκάτσια μαζί με μορταδέλα είναι τα πρώτα πράγματα που καταφθάνουν στο τραπέζι εδώ, πριν τα διαδεχθεί το αρμονικό vitello tonnato και ένα από τα πιάτα που σύντομα θα προστεθούν στο μενού: Μία άψογη προσέγγιση του ταρτάρ γαρίδας που κάθεται σε μία τραγανή ρυζένια βάση arancino alla pescatora, μαζί με αντίδι και μία πλούσια σάλτσα από καπνιστό τυρί provola.

Τα καλοφτιαγμένα reginette με μπρόκολο και πανσέτα είναι από τις προτάσεις που αντιπροσωπεύουν πλήρως τη φιλοσοφία της κουζίνας εδώ και δεν προκαλεί καμία απολύτως εντύπωση γιατί έχουν εξελιχθεί σε best seller - το αυτό ισχύει και για τα φινετσάτα σπαγγέτι vongole e bottarga, που όμως θα μπορούσαν να έχουν μία ζωντάνια παραπάνω. Και στις δύο περιπτώσεις η πάστα αποτελεί τον ορισμό του al dente.

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 13
© Γιώργος Καπλανίδης

Πολύ βαρύ χαρτί του εστιατορίου, το ριζότο με σαφράν και καραβίδα στέκεται σε πολύ υψηλά standards και ίσως είναι ένας καλός δείκτης σύγκρισης για αντίστοιχα ριζότι που σερβίρονται στην πόλη. 

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 11
© Γιώργος Καπλανίδης

Συμπαθητικό το λαβράκι acqua pazza με ενδιαφέρουσα λεπτόρρευστη σάλτσα, στην οποία επιπλέουν vongole, φινόκιο και ντοματίνια, πριν ακολουθήσει ένα πληθωρικό ταξίδι μέχρι τη Λομβαρδία, με την κοτολέτα αλά Μιλανέζε

Καταφθάνει στην orecchia d`elefante βερσιόν της, επαρκεί για δύο (ή παραπάνω) άτομα και είναι βουτυρένια, μαλακή και παράλληλα εξαιρετικά crispy (χρησιμοποιούνται για το παναρισμά της πάνκο, θρυμματισμένα κριτσίνια και breadcrumbs), ζουμερότατη.

Η ύπαρξη του τιραμισού à la minute στο μενού δημιουργεί προσδοκίες που προς το παρόν δεν εκπληρώνονται (το γλυκό είναι καλό, θα μπορούσε να είναι καλύτερο, κυρίως σε εκτέλεση) ενώ το έτερο dessert delizia al limone φέρνει κάτι από Αμάλφι στο τραπέζι, με αφράτο mini sponge cake και νόστιμα λεμονάτη custard. 

Το ιταλικό εστιατόριο Gorlomi στο Κολωνάκι 10
© Γιώργος Καπλανίδης

Όλα τα παραπάνω βέβαια, θα μπορούσαν να έχουν λίγο πιο μαζεμένες τιμές αλλά το γεγονός δεν αφαιρεί κάτι από τη γοητεία του 'Gorlomi'. Είναι ρε παιδί μου ένα μέρος που θα σε κάνει να νιώσεις άνετα, να φας (πολύ) καλά και να ξοδέψεις ευχάριστα το χρόνο σου. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Gorlomi

Πλουτάρχου 9 και Καρνεάδου, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/05/2024

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.