Γευστική γνωριμία με το λεοντόψαρο και το μπλε καβούρι, τα περιβόητα ξενικά είδη

κ

Εκδήλωση με θέμα "Γαστρονομική εμπειρία: Το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών", σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη στο Minos Beach Art Hotel, στον Άγιο Νικόλαο, σε οργάνωση της Αναπτυξιακής Λασιθίου. Πολλά από τα θαλάσσια ξενικά είδη αποτελούν απειλή για την βιοποικιλότητα και μια λύση για να ελεγχθεί και να μειωθεί ο αριθμός τους είναι…να αρχίζουμε να τα τρώμε! Με αυτή την σκέψη ο επικεφαλής σεφ κ. Μπαξεβάνης μαζί με μια πλειάδα εκλεκτών συναδέλφων του επιμελήθηκαν πρωτότυπες συνταγές με βάση το λεοντόψαρο (Pterois spp) και τα μπλε καβούρια (Portunus segnis).

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν μοναδικά πιάτα με λεοντόψαρο από τους εκλεκτούς δημιουργούς, όπως κερκυραϊκό μπουρδέτο από τον Μίλτο Αρμένη, σαβόρε από τον Μανώλη Παπουτσάκη, πανέ με μελιτζάνα από τον Alain Llorca, ψαρόσουπα και κεφτεδάκια με τραχανά από τον Χρήστο Λάπα, αχνιστό από τον Μιχάλη Χάσικο και τον Γιάννη Λουκάκο, με κρεμμυδόζουμο, κολοκυθάκια και λεμόνι από τη Νανά Γκαμπούρα σε συνταγή του Αγιορείτη μοναχού πάτερα Επιφάνιου και τηγανητό με σκορδαλιά και σαφράν από τον Γιάννη Μπαξεβάνη).

π

Η βραδιά είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσησχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία. "Η μαζική εστίαση σε συνεργασία με τους σεφ, εντάσσοντας τα βρώσιμα ξενικά είδη στα μενού τους, μπορούν να μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα για το βιώσιμο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αρκεί να βρουν το δρόμο για το πιάτο οι "Λεσεψιανοί μετανάστες", οι καταναλωτές να υιοθετήσουν μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, θετική για την υγεία τους και κυρίως με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!" σχολίασε ο Μπάμπης Αντωνακάκης, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου, συνοψίζοντας και το στόχο της εκδήλωσης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Τσιφετάκης εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα, ο Τάσσος Παπαδάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράρτημα Κρήτης, επαγγελματίες του χώρου εστίασης (πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου εστίασης Αγίου Νικολάου), εκπρόσωποι των ξενοδοχείων (Διευθυντές, FnB, μάγειρες, σεφ κ.α.), αλιευτικοί σύλλογοι (Ελούντας και Σητείας), δημοσιογράφοι (με εξειδίκευση στη γαστρονομία) και εκπρόσωποι του τουρισμού.

π

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας "Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία", όπου συμμετέχει η Αναπτυξιακή Λασιθίου μαζί με 22 συνολικά συμβαλλόμενους εταίρους από παράκτιες και νησιωτικές ΟΤΔ Αλιείας της χώρας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.