Μάκης Δεναξάς: "Η επένδυση στη γαστρονομία είναι φυσική εξέλιξη της φιλοξενίας"

Ο άνθρωπος πίσω από το «Liostasi» της Ίου, ένα από τα πιο ξεχωριστά boutique ξενοδοχεία των Κυκλάδων, αλλά και από το πολυβραβευμένο εστιατόριο «Grandma’s» που απέσπασε φέτος έναν ακόμη Χρυσό Σκούφο, εξηγεί γιατί η σύνδεση τουρισμού και γαστρονομίας είναι μια αυτονόητη συνταγή επιτυχίας.

Μάκης Δεναξάς Ίος Liostasi Grandma's

Γέννημα-θρέμμα της 'Ίου και άνθρωπος ζυμωμένος με το τουριστικό προφίλ του νησιού από μικρό παιδί, ο Μάκης Δεναξάς ηγήθηκε της ξενοδοχειακής αναγέννησης της Ίου στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, μετατρέποντας το ξενοδοχείο "Liostasi" σε ένα πολύτικο ξενοδοχειακό project, που έχει πια ενταχθεί στο Small Luxury Hotels of the World, αποτελώντας ένα από τα πιο ξεχωριστά boutique καταλύματα των Κυκλάδων. Έχοντας ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι του στην τουριστική επιχειρηματικότητα από το πρακτορείο "Ακταίον", που άνοιξε ο πατέρας του το 1972, κι αργότερα απ’ το ομώνυμο πλοίο που συνέδεσε το νησί με τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη, την τελευταία πενταετία ο κύριος Δεναξάς κοντράρει τα παραπάνω νησιά και στο γαστρονομικό τερέν, με όχημα το "Grandma’s", ένα εστιατόριο που ήδη από το 2019 συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ελλάδας, αποσπώντας τον πρώτο του Χρυσό Σκούφο. Διάκριση που διατηρεί έκτοτε - πλέον με τον ταλαντούχο σεφ Θοδωρή Κυριακίδη στην κουζίνα – και η οποία έχει αποτελέσει οδηγό για την ανάπτυξη μιας ολοένα ζωηρότερης εστιατορικής σκηνής σε όλο το νησί. "Οι επισκέπτες μας ανταποκρίνονται σε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση, κι αυτό μας δίνει ώθηση να θέτουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά", τονίζει, περιγράφοντας μ’ έναν τρόπο και τη θεαματική επίδραση που έχει η γαστρονομική ανάπτυξη στην τουριστική δυναμική ολόκληρου του νησιού. Μιλήσαμε για την εξέλιξη της γαστρονομίας στην Ίο που αναδεικνύεται όλο και πιο δυναμικά σε πόλο έλξης και για το καλό φαγητό στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη γαστρονομία της.

Διαβάστε Επίσης

Το "Liostasi" είναι ένα ξενοδοχείο με έντονη προσωπικότητα, οι παροχές του οποίου προσφέρουν από μόνες τους μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Τι σας ώθησε να επενδύσετε στη γαστρονομική του ταυτότητα με την αφοσίωση που απαιτεί ένα εστιατόριο τόσο υψηλού επιπέδου όσο το "Grandma’s", που βραβεύεται σταθερά στους Χρυσούς Σκούφους;

Στο πέρασμα των χρόνων του, το "Liostasi" διαμορφώθηκε ως ένα boutique ξενοδοχείο που αποτελεί από μόνο του έναν προορισμό, και το έχει καταφέρει αυτό προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία, με πυρήνα και γνώμονα τη φροντίδα του φιλοξενούμενου μας σε κάθε επίπεδο. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι η διαμονή στο "Liostasi" να αποτελεί για όσους το επιλέγουν μια ολοκληρωμένη ανάμνηση σε κάθε της πτυχή – αυτήν της χαλάρωσης, της αποσυμπίεσης, του καλλιτεχνικού ερεθίσματος, αλλά και της γεύσης. Και γι’ αυτό φροντίζουμε όλες οι υπηρεσίες που παρέχουμε να είναι άριστες.

Grandma's
Ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας συγκαταλέγεται σταθερά το "Grandma's"

Με αυτό κατά νου, η απόφαση μας να επενδύσουμε στη γαστρονομική ταυτότητα του ξενοδοχείου ήταν κάτι που προέκυψε εντελώς φυσικά, αλλά και πολύ νωρίς για εμάς: ήταν μια φυσική προέκταση της φιλοξενίας που θέλαμε να παράσχουμε. Μια τέτοια απόφαση, φυσικά, συνεπάγεται πολύ μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική αφοσίωση, η οποία, όμως, είναι για εμάς αυτονόητη. Όπως κάθε τι που δημιουργούμε, έτσι και το "Grandma’s" έχει το δικό του όραμα, το οποίο πραγματώνεται με βάσει αρκετούς πυλώνες, από την ανάπτυξη ενός μοναδικού και καινοτόμου μενού, ή την πρόσληψη εξαιρετικά ταλαντούχων σεφ και προσωπικού, έως την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών, ενώ κρίσιμη για την επιτυχία του εστιατορίου είναι και η διαρκής βελτίωση της εμπειρίας που προσφέρει. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά, αφού μόνον εάν το εστιατόριο αποτελεί γαστρονομικό προορισμό, θα μπορεί να πλαισιώσει την εμπειρία που προσφέρει και το "Liostasi".

Διαβάστε Επίσης

Ως επιχειρηματίας σε πολλούς κλάδους του τουρισμού, έχετε επαγγελματική τριβή λίγο - πολύ με όλες τις πτυχές της εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει η Ίος. Πόσο έχει η γαστρονομία μπει στην ατζέντα του επισκέπτη του νησιού τα τελευταία χρόνια;

Η γαστρονομία συνιστά πλέον αναπόσπαστο μέρος της τουριστικής εμπειρίας της Ίου. Οι επισκέπτες αναζητούν ολοένα και περισσότερο αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες, οι οποίες τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου που επισκέπτονται. Η σπουδαία της τυροκομική κληρονομιά, για παράδειγμα, με ξεχωριστά προϊόντα όπως η νιώτικη μυζήθρα, το ξινοτύρι και το σκοτύρι, ή το μέλι από θυμάρι και ρείκι, αλλά και η σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην αναβάθμιση της τοπικής οινοποιείας, με Κυκλαδίτικες ποικιλίες και ετικέτες που ανανεώνονται και αναβαθμίζονται συνεχώς, έχουν αναδείξει τον ξεχωριστό γευστικό χαρακτήρα του νησιού, ενισχύοντας τη γαστρονομική δυναμική του. Παράλληλα, Η γαστρονομία του νησιού αναβαθμίζεται συνεχώς - και όσο μπορούμε συμβάλουμε κι εμείς σε αυτό – έχοντας πια δημιουργήσει μια τάση που λειτουργεί ενθαρρυντικά και προσελκύει νέες επενδύσεις σε ποιοτικά εστιατόρια και γαστρονομικά εγχειρήματα στο νησί, αναδεικνύοντας συνολικά την Ίο σε γαστρονομικό προορισμό.

εστιατόριο Grandma's στο ξενοδοχείο Liostasi στην Ίο
Αρνάκι με αγκινάρες και λαβράκι με "ριζότο" καλαμαριού σε μελάνι σουπιάς, δύο από τα καλύτερα πιάτα του Grandma's για το περασμένο καλοκαίρι

Διαβάστε Επίσης

H εστιατορική σκηνή του νησιού είναι πλέον πράγματι πιο ζωηρή από ποτέ, με αρκετούς σημαντικούς Έλληνες σεφ να πιάνουν εκεί λιμάνι για διάφορα project. Πώς διαβλέπετε τη γαστρονομική του εικόνα να εξελίσσεται;

Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή νέων ιδεών και εγχειρημάτων στη γαστρονομία μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Η ποικιλία και το διαφορετικό μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της τοπικής εστιατορικής σκηνής, προσφέροντας νέες και καινοτόμες επιλογές στους επισκέπτες. Εντούτοις, είναι κρίσιμο τα νέα εγχειρήματα και ιδέες να σέβονται και να αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και κουλτούρα, διατηρώντας το γαστρονομικό χαρακτήρα του νησιού. Η ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της αυθεντικότητας και της ποιότητας της γαστρονομικής προσφοράς της Ίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.