Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νότιου Αιγαίου για γαστρονομικές εμπειρίες επιπέδου

Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα κατέχουν σημαντική μερίδα στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Δείτε τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ν. Αιγαίο

Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα κατέχουν σημαντική μερίδα στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Δείτε τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την οποία ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί σταθερή προτεραιότητα και μάλιστα αποδείδει καρπούς, όπως αποδεικνύεται και από τη συνέντευξή μας με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Χρυσοί Σκουφοι 2023

"Botrini’s Santorini"

Botrini’s Santorini

Από τις πλέον κομψές βεράντες πάνω στην Καλντέρα της Οίας, με μοναδική θέα, ιδιαίτερη αισθητική και fine dining κουζίνα. Ο Έκτορας Μποτρίνι εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά με το νέο του σαντορινιό εστιατόριο, παρουσιάζοντας πιάτα με ιδιαίτερη φινέτσα, πρωτοτυπία σύλληψης, τολμηρούς γευστικούς συνδυασμούς και δημιουργικότητα που χτυπάει κόκκινο. Chef de cuisine ο πολύ καλός Θωμάς Μπόσμος που εκτελεί τα αστεράτα πιάτα του Έκτορα με ακρίβεια και στιβαρότητα, κρατώντας ψηλά τη σημαία της υψηλής γαστρονομίας. Πολύ καλή λίστα κρασιών, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και εξαιρετικό σέρβις.

"Selene"

Selene

Η εξαιρετική αυλή με τις τοξωτές καμάρες, τη λιμνούλα και τους φοίνικες, την εξαιρετική art de la table και τον χαμηλό φωτισμό υποβάλλουν τον επισκέπτη σε μια εξωτική σαγήνη γεμάτη μυστήριο. Σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ο Μποτρίνι δημιουργεί μια εντυπωσιακή σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με πιάτα πρωτότυπα, αρμονικά, φινετσάτα, διαφορετικά, με τεχνικές αιχμής. Ο πολύ καλός σεφ Βασίλης Ρούσσος εκτελεί άψογα τη σύλληψη του Έκτορα Μποτρίνι, με ελαφράδα και κομψότητα. Εξαιρετικό σέρβις, πολύ καλή λίστα κρασιών.

"Varoulko Santorini"

Varoulko Santorini

Πάνω στα γκρεμνά της Καλντέρας στο Ημεροβίγλι, με εξαιρετική θέα στο πέλαγος, και τη Θηρασιά, και με τον διάσημο βράχο του Σκάρου σε απόσταση αναπνοής, το Varoulko Santorini, παρουσιάζει τη γευστικότατη σαντορινιά εκδοχή του. Η κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου, ξεδιπλώνεται με φινέτσα και δημιουργικότητα σε πιάτα τολμηρά και βαθιά νόστιμα. Ο ικανότατος σεφ του εστιατορίου Κομνηνός Μουφλουζέλης εκτελεί με ακρίβεια, προσοχή στη λεπτομέρεια και πολύ καλή τεχνική, έχοντας ως βάση πολύ καλές πρώτες ύλες. Νέος σεφ για το 2023 ο Ηλίας Τσικρίκης.

"Baos"

Baos

Κομψό αστικό στιλ, προσεγμένη art de la table, εξαιρετική θέα στη Χώρα της Μυκόνου, άριστο σέρβις πολύ ενδιαφέρουσα κάβα, ενημερωμένος σομελιέ και ένας σεφ που πατάει γερά στις σύγχρονες τεχνικές, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες του με κομψότητα και φινέτσα. Η κουζίνα του Παναγιώτη Τσουκάτου είναι σύγχρονη, με πολύ καλές πρώτες ύλες και ιδιαίτερη εκφραστική λεπτότητα. Από τα καλύτερα πιάτα του, το μπαρμπούνι σαβόρο με σταφύλι, παντζάρι και καρότο, ο αστακός με τρούφα, πλιγούρι και σάλτσα κουνουπίδι και το ανοιχτό ραβιόλι με βοδινή ουρά, αστακό, άγρια μανιτάρια και φιστίκι Αιγίνης. Πολύ καλά επιδόρπια.

"Elements Restaurant"

Elements Restaurant

Υποβλητική ατμόσφαιρα με εναλλακτική, αλλά εξίσου θεαματική άποψη στο διάσημο ηλιοβασίλεμα και σχεδιασμός που αντανακλά την πέτρινη αρχιτεκτονική της "μετόπισθεν" πλευράς της Σαντορίνης χαρακτηρίζουν το βραβευμένο γαστρονομικό εστιατόριο του "Canaves Oia Epitome". Εδώ ο executive chef του ομίλου Τάσος Στεφάτος ξεδιπλώνει κουζίνα πολυσυλλεκτική και ιδιοσυγκρασιακή, με τεχνικές αιχμής να συναντούν παραδόσεις αιώνων, σε πιάτα με ρίζες στο παγκόσμιο και βλέμμα στο κοσμοπολίτικο. Δοκιμάστε: το Φάντασμα της Όπερας (φλαν από φουαγκρά και υφές αμυγδάλου), το καλκάνι σε πουρέ πολέντας και σάλτσα χταποδιού σε reduction 48 ωρών, αλλά και την dry aged πάπια με πουρέ τοπιναμπούρ, βανίλιες και κράνα.

"Grandma's"

Grandma's

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα στο "Grandma’s", το καλύτερο εστιατόριο του νησιού, είναι εκλεπτυσμένη δημιουργική και άψογη τεχνικά. Επιμελητής σεφ και δημιουργός του μενού είναι ο πολυβραβευμένος Σωτήρης Ευαγγέλου και σεφ επικεφαλής της κουζίνας ο Χρήστος Δημόπουλος. Κομψή βεράντα με arty αισθητική και ανοιχτή θέα πάνω στο φωτισμένο λιμάνι, στιβαρό σέρβις, ατμόσφαιρα διακοπών και beautiful people. Από τα καλύτερα πιάτα του το φαγκρί αβγολέμονο, τα ραβιόλι με σπανάκι και αρωματικά βότανα και το σπαγγέτι με αχινό και πούδρα αβγοτάραχου. Νέος chef de cuisine για το 2023, ο Θοδωρής Κυριακίδης.

"Lauda"

Lauda

Βεράντα πάνω στην καλντέρα της Οίας με εξαιρετική θέα. Ο Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut δημιουργεί μια δυναμική και ταυτόχρονα κομψή κουζίνα, η οποία βασίζεται σε πρώτες ύλες από το νησί, αλλά δεν κρύβει τη γαλλική γαστρονομική της κουλτούρα, η οποία την καθορίζει. Σεφ του εστιατορίου είναι ο ταλαντούχος και έμπειρος Γιώργος Δόσπρας. Αναδεικνύει τα πιάτα του με φινέτσα, ακρίβεια και άψογη τεχνική. Πολύ καλό σέρβις, εντυπωσιακή λίστα κρασιών. Από τα καλύτερα πιάτα του, το Greek Gamberoni μαριναρισμένη γαρίδα σε σόγια και κάκτο, το Scorpion Fish, μπισκότο σκορπίνας, αφρός από πετρόψαρα και το ιβηρικό χοιρινό με πατάτες ντοφινουάζ.

"Lycabettus Restaurant"

Lycabettus Restaurant

Εμβληματική βεράντα της Οίας, με πανοραμική θέα στην Καλντέρα, το εστιατόριο του πολυτελούς "Andronis Luxury Suites" παραμένει γαστρονομική σταθερά του νησιού, με τον νεαρό σεφ Χρήστο Καραγιάννη να αναλαμβάνει την κουζίνα, έχοντας θητεύσει για χρόνια ως sous chef της. Με τεχνική αρτιότητα και ευρηματικές συνθέσεις, κρατά την πλώρη του εστιατορίου σταθερά στραμμένη προς δημιουργικά πελάγη, όπου οι τεχνικές αιχμής συναντούν τη σπουδαία πρώτη ύλη, ενώ στο πλάι του ο pastry chef Γιώργος Πλατινός παρουσιάζει μερικές από τις φίνες δημιουργίες του. Την εμπειρία ολοκληρώνει ευρεία λίστα κρασιών με σπάνιες φιάλες.

"Matsuhisa Mykonos"

Matsuhisa Mykonos

Συνυφασμένο με τη Μύκονο, τις διακοπές ή τα καλοκαιρινά γουικέντ στο νησί των ανέμων, το Matsuhisa συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στην κομψή κοσμοπολίτικη αυλή του "Belvedere". Ο σεφ Βασίλης Καλογερόπουλος συνεχίζει την παράδοση του σεφ Nobu με τα σπέσιαλ σασίμι, τα ταρτάρ με χαβιάρι, τα special hot dishes, τα new style sashimi, τις τεμπούρες και τα σούσι του. Το δείπνο κλείνει γλυκά με τις δημιουργίες του chef patissier Ricardo. Από τα καλύτερα πιάτα του το Seared salmon karashi su miso, το toro με wasabi sauce, το tuna tataki jalapegno dressing και το Chilian sea bass.

"Noble Gourmet Restaurant"

Noble Gourmet Restaurant

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου "Elysium Resort & Spa" με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και κομψή ατμόσφαιρα. Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης και η ομάδα του, με επικεφαλής τον Σπύρο Κουγιό, πειραματίζονται με βάση τις μαγειρικές παραδόσεις του νησιού και δημιουργούν ένα σύγχρονο ροδίτικο "ιδίωμα", που ξεδιπλώνεται μέσα από τέσσερα μενού γευσιγνωσίας.

"Petra Restaurant"

Petra Restaurant

Εστιατόριο με εξαιρετική θέα στην καλντέρα και την Οία, στο ατμοσφαιρικό pool side του ξενοδοχείου "Canaves Oia Suites". Ο σεφ Τάσος Στεφάτος και η ομάδα του προτείνουν μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα που πατάει σε κλασικές αξίες και επτανησιακές παραδόσεις, τις οποίες εξελίσσουν με ευρηματικότητα και κοφτερή τεχνική. Δοκιμάστε πιάτα όπως η γαρίδα Αμβρακικού με ραβιόλι μανιταριών και τρούφα, η "πράσινη" κακαβιά με κρέμα πατάτας και άγριο σκόρδο ή η σκορπίνα μπουρδέτο.

Διαβάστε Επίσης

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023

"Selene"

Selene

Σε έναν εξαιρετικό χώρο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ο Έκτορας Μποτρίνι δημιουργεί μια εντυπωσιακή σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με πιάτα πρωτότυπα, αρμονικά, φινετσάτα, διαφορετικά, με τεχνικές αιχμής. Ο πολύ καλός σεφ Βασίλης Ρούσσος εκτελεί άψογα τη σύλληψη του Μποτρίνι, με ελαφράδα και κομψότητα. Από τα καλύτερά πιάτα, ο μαριναρισμένος σκάρος με σύκο, φράουλα και μάραθο και η ωδή στον σαντορινιό ντοματοκεφτέ. Εξαιρετικό σέρβις, πολύ καλή λίστα κρασιών.

"Varoulko Santorini"

Varoulko Santorini

Πάνω στα γκρεμνά της Καλντέρας στο Ημεροβίγλι, με εξαιρετική θέα στο πέλαγος και στη Θηρασιά, και με τον διάσημο βράχο του Σκάρου σε απόσταση αναπνοής, το πολυβραβευμένο "Varoulko" παρουσιάζει τη γευστικότατη σαντορινιά εκδοχή του. Η κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου ξεδιπλώνεται με φινέτσα και δημιουργικότητα σε πιάτα τολμηρά και βαθιά νόστιμα. Νέος chef de cuisine για το 2023, ο Ηλίας Τσικρίκης.

"Grandma's"

Grandma's

Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα στο "Grandma’s", το καλύτερο εστιατόριο του νησιού, είναι εκλεπτυσμένα δημιουργική και άψογη τεχνικά. Επιμελητής σεφ και δημιουργός του μενού είναι ο πολυβραβευμένος Σωτήρης Ευαγγέλου και σεφ επικεφαλής της κουζίνας ο Χρήστος Κανουλάς. Κομψή βεράντα με arty αισθητική και ανοιχτή θέα πάνω στο φωτισμένο λιμάνι, στιβαρό σέρβις, ατμόσφαιρα διακοπών και beautiful people. Νέος chef de cuisine για το 2023 ο Θοδωρής Κυριακίδης.

"Noble Gourmet Restaurant"

Noble Gourmet Restaurant

Το εστιατόριο που πυροδότησε την αναγέννηση της ροδίτικης κουζίνας βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου "Elysium Resort & Spa" με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και κομψή ατμόσφαιρα. Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης και η ομάδα του, με επικεφαλής τον Σπύρο Κουγιό, πειραματίζονται με βάση τις μαγειρικές παραδόσεις του νησιού και δημιουργούν ένα σύγχρονο ροδίτικο "ιδίωμα", που ξεδιπλώνεται μέσα από τέσσερα μενού γευσιγνωσίας.

"Petra Restaurant"

Petra Restaurant

Εστιατόριο με εξαιρετική θέα στην καλντέρα και την Οία, στο ατμοσφαιρικό poolside του ξενοδοχείου "Canaves Oia Suites". Ο σεφ Τάσος Στεφάτος και η ομάδα του προτείνουν μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα που πατάει σε κλασικές αξίες και επτανησιακές παραδόσεις, τις οποίες εξελίσσουν με ευρηματικότητα και κοφτερή τεχνική. Νέος chef de cuisine για το 2023 είναι ο Σπύρος Κασελούρης.

"Γευsea"

Γευsea

Μετά τη θητεία τους στις κουζίνες διάσημων βραβευμένων ρεστοράν της Αθήνας, ο Αντώνης Κουμπανιός και ο Κωνσταντίνος Τσιάτσιος άνοιξαν το δικό τους εστιατόριο στον τόπο καταγωγής του πρώτου. Με ατού την απευθείας πρόσβαση στην καλύτερη πρώτη ύλη του νησιού, οι σεφ παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θαλασσινή κουζίνα με αρκετά ωμά και βαθιά νόστιμα μαγειρευτά πιάτα με ελληνικό πρόσημο.

"Cantina"

Cantina

Στην τρίτη χρονιά της λειτουργίας του, το ιδιαίτερο σποτ που έχει στήσει ο Γιώργος Σαμοΐλης έχει εξελιχθεί σε εστιατόριο-προορισμό για όλες τις Κυκλάδες. Το ρουστίκ-γκουρμέ ύφος της κουζίνας του γίνεται κατανοητό σε κάθε πιάτο του μενού, με τις high-end ιδέες να εκτελούνται άψογα, σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό. Ξεχωρίζουν τα παϊδάκια ροφού στα κάρβουνα με τηγανητό μιλφέιγ πατάτας και ταραμαγιονέζα και η dry aged μπριζόλα από πρώην γαλακτοπαραγωγική αγελάδα.

"Ches"

Ches

Art νεο-ρουστίκ ύφος για το νέο εστιατόριο του "Calilo", που σου δίνει την αίσθηση μιας "φωλιάς" στο πλάτωμα του βράχου και ίπταται στην κυριολεξία πάνω από την παραλία του Παππά. Το concept του μενού, δημιουργημένο από τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη σε εκτέλεση του Σπύρου Τζίλη, είναι έξυπνο, φρέσκο και πρωτότυπο, και μας ταξιδεύει από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ως την Πάρο, την Τήνο και τη Νάξο, με αυθεντικές πρώτες ύλες από κάθε νησί και σύγχρονη προσέγγιση στις μείξεις του και στις εκτελέσεις του.

"Efisia"

Efisia

Χαλαρό κοσμοπολίτικο σκηνικό πλάι στη μεγάλη πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου. Ο έμπειρος σεφ Ηλίας Μάσλαρης εμπνέεται από συνταγές της ελληνικής παράδοσης και δημιουργεί καλοφτιαγμένα και νόστιμα πιάτα με τοπικές, εποχικές πρώτες ύλες στη φιλοσοφία farm-to-table, που υποστηρίζει το εστιατόριο.

"Ιθaka"

Ιθaka

Το αγαπημένο γκουρμέ στέκι με τη μικρή του βεράντα πάνω στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού άπλωσε τα τραπέζια του και πάνω στη θάλασσα δίπλα στα σκάφη, τα ιστιοπλοϊκά και τα ψαροκάικα. Ο Ντένης και ο Χάρης, ιδιοκτήτες και σεφ, συνεχίζουν την καλή τους δουλειά στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην κουζίνα ψαριού, δημιουργώντας πιάτα σαν τον ροφό φρικασέ με βλίτα, την πεσκανδρίτσα με γίγαντες ή το κριθαράκι θαλασσινών, χωρίς να λείπουν από τις προτάσεις τους το νιώτικο κατσικάκι με φάβα ή η ανοιχτή σπανακόπιτα.

"Kenshō Ornos Restaurant"

Kenshō Ornos Restaurant

Το εστιατόριο του ομώνυμου πολυτελούς ξενοδοχείου, με την ντιζαϊνάτη σάλα και το υπερυψωμένο ντεκ, σε κερδίζει εξ αρχής με τη θέα στον κόλπο του Ορνού. Ο ταλαντούχος σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης προτείνει πιάτα σε σύγχρονο ελληνικό ύφος, που ενίοτε ενσωματώνουν δημιουργικά στοιχεία από άλλες κουλτούρες, και δουλεύονται με τρόπο ο οποίος φανερώνει ευχέρεια στις σύγχρονες τεχνικές της κουζίνας.

Διαβάστε Επίσης

"Μαραθιά"

Μαραθιά

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, σερβίρει σε κομψό ντεκ πάνω στο κύμα, με θέα τον απέραντο ορίζοντα και τη Χώρα της Τήνου, αλλά και σε δροσερή αυλή. Η κουζίνα προτείνει πιάτα από την τηνιακή και την ευρύτερη κυκλαδίτικη παράδοση. Highlight του μενού αποτελούν τα ψάρια που ωριμάζει ο ιδιοκτήτης Μαρίνος Σουράνης με εξαιρετική επιμέλεια και γνώση, αλλά και το δικό του αβγοτάραχο από επιλεγμένα ψάρια. Σέρβις υψηλού επιπέδου.

"Nōema"

Nōema

Η πιο γευστική και κεφάτη αυλή στη χώρα της Μυκόνου το μοδάτο και δημοφιλές "Nōema" απλώνεται σε δύο επίπεδα εκπέμπει κοσμοπολίτικα vibes και γοητεύει με τις καινοτόμες ιδέες του βραβευμένου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου. Ο Αθηναγόρας δημιουργεί μαζί με τον Πάνο Τσίκα μια πληθωρική σέξι γεμάτη εντάσεις σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Από τα καλύτερα πιάτα τους η καπνιστή ταραμοσαλάτα, η εξαιρετικά ψημένη μελιτζάνα στα κάρβουνα με ταχίνι και καρύδια και το κυκλαδίτικο καλαμάρι με πράσινη φάβα.

"Panigyri Festival Food"

Panigyri Festival Food

Μια πολύ ξεχωριστή μοντέρνα ελληνική κουζίνα παρουσιάζει ο Φάνης Μαϊκαντής στην όμορφη αυλή του εστιατορίου του, που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο των Φηρών. Προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από το ιδιόκτητο μποστάνι του σεφ, γίνονται η βάση για σπεσιαλιτέ δημιουργικές και συχνά ιδιότυπες, που ξαφνιάζουν και τέρπουν. Olive oil list με ελληνικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, κάποια εκ των οποίων "φινίρουν" τις προτάσεις της κουζίνας.

"Vezené Santorini"

Vezené Santorini

Με κάδρο την καλντέρα και υπόβαθρο την όμορφη infinity πισίνα του "Cavo Tagoo", ο Άρης Βεζενές αντιπαραθέτει στο υπερθέαμα του σαντορινιού ηλιοβασιλέματος αυτό της πυρωμένης ανοιχτής φωτιάς του, με μια εντυπωσιακή εστία μήκους τριών μέτρων, στη θέρμη, τη φλόγα και τα κάρβουνα της οποίας καπνίζει, σιγοψήνει και καψαλίζει εκλεκτά κρέατα, θαλασσινά και λαχανικά, με τόλμη και ακρίβεια. Ξεχωριστό κεφάλαιο οι ωμοφαγικές δημιουργίες του.

"Araklia"

Araklia

Σε ένα ύψωμα της μικρής Ηρακλειάς, το εστιατόριο του σεφ Γιάννη Γαβαλά έχει κουκλίστικη πράσινη αυλή με θέα στα γύρω νησιά, ενώ στο εσωτερικό σε υποδέχεται η παραδοσιακή σάλα σπιτιού με τα παλιά της έπιπλα. Ο Ηρακλειανός σεφ μαγειρεύει με εποχικά προϊόντα του νησιού του και των Κυκλάδων παραδοσιακές συνταγές ατόφιες ή με ελαφριές παρεμβάσεις και πολλές χειροποίητες παρασκευές, προσφέροντας μια σπάνια εικόνα της τοπικής γαστρονομίας.

"Bostani"

Bostani

Σε έναν προσεγμένο κήπο με αρωματικά βότανα και φυτά και με μοναδική θέα στη θάλασσα, το "Bostani Bar & Restaurant", υπό την επιμέλεια του Νίκου Θωμά και με τη Μάρθα Ζήκα επικεφαλής της κουζίνας του, υπηρετεί το bistronomy concept του, πατώντας στην αιγαιοπελαγίτικη και ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, υπό ένα πρίσμα fusion δημιουργικότητας. Ξεχωρίζει η άψεγάδιαστα ψημένη σφυρίδα με πουρέ από κολοκύθι και βασιλικό σε καπνιστό αβγολέμονο. Νέος chef de cuisine για το 2023, ο Πάνος Κουμουνδούρος.

"Broadway"

Broadway

Ο σεφ Γιάννης Παπακωνσταντίνου εξελίσσει την ιστορία του οικογενειακού εστιατορίου, που βρίσκεται "κρυμμένο" σε έναν ήρεμο δρόμο στο κέντρο της πόλης. Πλάι σε κλασικές σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, που διατηρούνται στον κατάλογο, προτείνει μια πλούσια σειρά από δικές του σε σύγχρονο ελληνικό ύφος, που φανερώνουν φαντασία, δημιουργικότητα και ευχέρεια στις μοντέρνες μαγειρικές τεχνικές.

"César Meze Bar"

César Meze Bar

Ρομαντική ταράτσα κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου, με θέα σε όλo τον οικισμό. Ο σεφ Σταύρος Κουστένης προσφέρει μια σύγχρονη όψη της ελληνικής κουζίνας, όπου μοντέρνες τεχνικές, ευρηματικοί συνδυασμοί και αναφορές σε τοπικά εδέσματα δίνουν παιχνιδιάρικη νοστιμιά σε ένα concept που συστήνει τη σύγχρονη έννοια του μεζέ στους πολυπληθείς διεθνείς επισκέπτες, αλλά ανοίγει νέους ορίζοντες και για τους Έλληνες θαμώνες.

"Hellas"

Hellas

Παρά την άκρως παραδοσιακή εικόνα της δροσερής πλακόστρωτης αυλής του, το εστιατόριο του νεαρού σεφ-πατρόν Κυριάκου Ιακωβίδη, με τη θητεία στις κουζίνες του πολυβραβευμένου Έκτορα Μποτρίνι και τη νικήτρια του Top Chef 2022, Ειρήνη Γιωργουδιού πλάι του, παρουσιάζει μια άκρως εκσυγχρονισμένη εκδοχή της ροδίτικης κουζίνας, που μετασχηματίζει τις γευστικές θύμησες της περιοχής σε πιάτα αξιώσεων.

"Ηλιοβασίλεμα"

Ηλιοβασίλεμα

Κομψό, χαλαρό εστιατόριο στα λευκά και απέναντι μεγάλη ξύλινη πέργκολα για τα υπαίθρια τραπέζια, λίγα μέτρα από την παραλία του Γαλησσά. Χρόνια τώρα, ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης ψάχνει εδώ την τοπική πρώτη ύλη και αναδεικνύει τη φρεσκάδα της στο έπακρο, με έμπειρη διαχείριση, λιτούς, ευρηματικούς συνδυασμούς και στιλάτη παρουσίαση, ισορροπώντας την παράδοση με σύγχρονη ματιά.

"Ήταν ένα μικρό καράβι"

Ήταν ένα μικρό καράβι

Το παλιό θερινό σινεμά έχει μεταμορφωθεί σε όμορφη, φιλόξενη και παρεΐστικη εσωτερική αυλή, αγκαλιασμένη από την επιβλητική κληματαριά. Εκεί, ο Αντώνης Ψάλτης εμπνέεται κυρίως από την παράδοση και δημιουργεί μια ραφιναρισμένη εκδοχή της τηνιακής και ελληνικής κουζίνας.

"Five Senses – Sophisticated Greek Gastronomy"

Five Senses

Η λιτή, μοντέρνα διακόσμηση της σάλας δίνει πάσα στη συγκλονιστική θέα της βεράντας στη γη και τη θάλασσα της Λίνδου, απ’ την οποία ο σεφ Δημήτρης Κονταράτος αντλεί αρκετή από την έμπνευσή του. Εξορίζει το αλάτι και αναζητά αρτύματα στις ζυμώσεις, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα βασισμένη στις γευστικές μνήμες των ροδιακών, αλλά και των ελληνικών εν γένει παραδόσεων, με πιάτα υψηλής τεχνικής και δημιουργικότητας.

"Fly Away"

Fly Away

Με πρώτο ορεκτικό τη σαγηνευτική θέα στην Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα πίσω απ’ την Οία, το εστιατόριο του εντυπωσιακού "West East Suites" συνδυάζει ένα από τα πιο ρομαντικά sunsets του νησιού με ένα σφιχτό και συγκροτημένο μενού, όπου οι σαφείς ελληνικές αναφορές του σεφ Στράτου Χαϊταρίδη εκφράζονται με τρόπο δημιουργικό και τεχνική υψηλού επιπέδου, σε πιάτα ευρηματικά, αλλά ταυτόχρονα τόσο οικεία, όσο το φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο σε "δάκρυα" ζάχαρης, που σερβίρει ως καλωσόρισμα.

"Fresh"

Fresh

Τραπέζια στρωμένα κοντά στην πλαζ του ξενοδοχείου και ένα μεσημεριανό μενού που παρουσιάζει μοντέρνες ροδίτικες γεύσεις με τη ματιά του executive chef Γιώργου Τρουμούχη. Δουλεμένες γεύσεις με τοπικά υλικά και συχνά απρόσμενα ταιριάσματα, όπως το σοφιστικέ και γλυκοφάγωτο συμιακό γαριδάκι με πίκλες από γογγύλια και ζελέ μήλου ή το αρνάκι στη γάστρα με γλυκό τραχανά και μυζήθρα ξεροχύμιση.

"Θαλασσάκι (Το)"

Θαλασσάκι (Το)

Η κουζίνα της Αντωνίας Ζάρπα έχει ρίζες στην τηνιακή παράδοση, την οποία αναδεικνύει με σύγχρονο πνεύμα και τη σερβίρει σε μια προβλήτα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, στο μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται στον όρμο των Υστερνίων. Γευστικό αποτέλεσμα που δικαιολογεί τη φήμη και τη συνολική πρόταση που κάνει ενδιαφέρουσα την επίσκεψη. Στα συν είναι επίσης τα υλικά, τα περισσότερα από τα οποία επιλέγονται από μικρούς Τηνιακούς παραγωγούς.

"Idol Restaurant Bar"

Idol Restaurant Bar

Παρότι περικυκλωμένο από τουριστικού προσανατολισμού στέκια, το προικισμένο με βεράντες σε πολλαπλά επίπεδα και χάζι στην Καλντέρα "Idol" κρατά ψηλά τον γευστικό πήχη, χάρη στην προσωπικότητα με την οποία μπολιάζει την κουζίνα του ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής. Τα πιάτα, που υλοποιεί με ακρίβεια ο head chef Αρτέμης Σορώτος, "γνέθουν" μια ιδιοσυγκρασιακή εκδοχή της ελληνικής παράδοσης, ενώ τις γεύσεις σιγοντάρει η εντυπωσιακή κάβα με το μεγάλο εύρος και βάθος σε ελληνικές και όχι μόνο ετικέτες.

"Kalopsia"

Kalopsia

Λίγο έξω από το λιμάνι της Τήνου μάς υποδέχεται ένα εστιατόριο που φωνάζει γούστο και κομψότητα, φωτεινό, με γήινες αποχρώσεις και λιτές γραμμές. Το νέο εγχείρημα του Γιώργου Στυλιανουδάκη εμβαθύνει στα υλικά και στις γαστρονομικές φαρέτρες του νησιού, με αποτέλεσμα την ανανέωση της τοπικής κουζίνας και την νοστιμιά.

"Mario"

Mario

Πάνω στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας, σε πόστο-κλειδί, ο Μάριος Τσαχπίνης έχει δημιουργήσει ένα από τα πλέον αγαπητά και δημοφιλή εστιατόρια του νησιού. Πάντα με έμφαση στο φρέσκο ψάρι, που θα το απολαύσετε ψημένο με μαεστρία, ο σεφ Γιάννης Μαρκουλής συνθέτει ένα μενού με ενδιαφέρουσες θαλασσινές σπεσιαλιτέ που έχουν μοντέρνο ελληνικό χρώμα, όπως το ψητό χταπόδι με χούμους και παριανή ρεβιθάδα, και ο φίνος τόνος χουνκιάρ μπεγιεντί. Από το φετινό καλοκαίρι το εστιατόριο λειτουργεί σε νέο χώρο στην Παροικιά.

"Μαυρίκος"

Μαυρίκος

Ένα από τα εμβληματικότερα εστιατόρια της Ελλάδας, με ιστορία από το 1933, ο
"Μαυρίκος" σερβίρει ροδίτικη κουζίνα με κορμό ένα σταθερό μενού, που διανθίζεται από πολλά πιάτα ημέρας και βάση φρέσκα και ιντριγκαδόρικα υλικά ντόπιων μικρών παραγωγών, αλλά και θησαυρούς της θάλασσας, σε όμορφη αυλή με ιταλικές αναφορές, οι οποίες δεν περιορίζονται στην αρχιτεκτονική, αλλά περνούν και στην ιδιοσυγκρασιακή γεύση.

"Mia's"

Mia's

Μια μικρή στιλάτη σάλα νεοαστικής αύρας, ένα μινιόν μπαλκόνι με αποστομωτική θέα στην Οία και την Καλντέρα, αλλά και ένα rooftop-παρατηρητήριο συνθέτουν την οικεία θέρμη του κουκλίστικου εστιατορίου που δημιούργησε η Ελληνοαμερικανίδα restaurateur Sellia Georges, με δράση στο Σικάγο και καταγωγή από τη Σαντορίνη, και έγινε σουξέ του νησιού από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του. Στην επιτυχία συμβάλλουν τα μέγιστα οι σύγχρονες αποδόσεις ελληνικών κλασικών πιάτων, που υπογράφει η σεφ Αυγερία Σταπάκη και εκτελεί με ακρίβεια η Έλλη Μητράι.

"Mylos"

Mylos

Όμορφο εστιατόριο στον κήπο του ξενοδοχείου δίπλα στο μύλο, με μεγάλες τζαμαρίες τριγύρω. Ο executive chef Ηλίας Κακούρης δημιουργεί πιάτα εμπνευσμένα από την κλασική ελληνική κουζίνα με σύγχρονα twists και τεχνικές σαν το χυμώδες λαβράκι με εξαιρετικό ιμάμ μελιτζάνας.

"Noa"

Noa

Χαλαρό εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας δίπλα στην πισίνα. Ο σεφ Παναγιώτης Τσουκάτος παίζει με την ελληνική κουζίνα, δημιουργώντας σύγχρονα πιάτα που συνεχίζουν όμως να σε ταξιδεύουν στις γεύσεις και στα αρώματα της παράδοσης. Φιλικό σέρβις, χαρούμενη ατμόσφαιρα και όλα τα πιάτα σε φιλοσοφία "μοιράσματος" στο κέντρο του τραπεζιού.

"Nos"

Nos

Ο executive chef Αθηναγόρας Κωστάκος δίνει τις κατευθύνσεις στο ομώνυμο του ξενοδοχείου εστιατόριο, τοποθετώντας την καλή πρώτη ύλη στο επίκεντρο και ακολουθώντας τις προσταγές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας. Ξεχωρίζει το σιγο-μαγειρεμένο αρνίσιο χεράκι με λαδολέμονο και καπνιστό αλάτι.

"Ω omega3"

Ω omega3

Στο προσεγμένο όσο και μποέμ fish bar του Πλατύ Γιαλού, ο Παύλος Τσιγκούλης παραμένει πιστός στο γευστικό concept που ξεκίνησε ο Γιώργος Σαμοΐλης, με σαφές focus στη θαλασσινή κουζίνα και ιδιαίτερη αγάπη για τα ωμά. Ξεχωρίζει ο ζουμερός και πεντανόστιμος αστακός σε beurre blanc και η dry aged κοιλιά μαγιάτικου με ξίδι ντομάτας και καπνιστό ταραμά.

"Παράγκα"

Παράγκα

Με βάση τη ροδίτικη ορεινή παράδοση για μαγειρικό του οδηγό, το "μαγειροτεχνείο" του Γιάννη Ευθυμίου έχει κάνει το απόμακρο χωριό του Απόλλωνα, στο υψόμετρο των 300 μέτρων, ένα σταθερό σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων του νησιού, με διεθνές κοινό να συγκεντρώνεται εδώ καθημερινά για να γνωρίσει τη γεύση του ροδίτικου ξυλόφουρνου, με εκλεκτά κρέατα σε μαστόρικα παραδοσιακά μαγειρέματα.

"Pere Ubu"

Pere Ubu

Ο Κώστας Τσίγκας έχει συνθέσει ένα σύγχρονο ελληνικό μενού, βασισμένο σε κλασικές ιδέες και δυσεύρετα υλικά της ελληνικής παράδοσης με comfort εξπρεσιονιστικές γεύσεις που όλα σερβίρονται στη μέση, σε στιλάτα χειροποίητα κεραμικά σκεύη. Όλα μέσα στο φιλόξενο κομψό ντιζάιν και την εμπνευσμένη από την παράδοση αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου "Kalesma", το opening του οποίου έκανε αίσθηση στη Μύκονο.

"Rada"

Rada

Ατμόσφαιρα boho chic στο open air εστιατόριο του ξενοδοχείου "Cove Paros", που μοιάζει με φυσική συνέχεια της αμμουδιάς των Αγίων Αναργύρων, λίγο έξω από τη Νάουσα. Στο μενού, που δημιούργησε ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο σεφ Δανιήλ Παπατριανταφύλλου, κλασικές γεύσεις μετατρέπονται με μαεστρία σε μοντέρνες ελληνικές σπεσιαλιτέ.

"Ταβέρνα Ηλίας"

Ταβέρνα Ηλίας

Οικογενειακή ταβέρνα με ροδίτικη τοπική κουζίνα στον Έμπωνα. Ο ιδιοκτήτης και ψήστης Ηλίας Κωνσταντάκης στις σχάρες και τις σούβλες και η γυναίκα του Ζαφειρία Πιπέρη σε μαγειρευτά από αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές στην κουζίνα τους. Ρουστίκ διακόσμηση στη σάλα και μεγάλη βεράντα.

"Το Μεράκι του Μανώλη"

Το Μεράκι του Μανώλη

Στο Βαθύ και σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της παραλίας του οικισμού, η δημοφιλής ταβέρνα σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες. Ξεχωρίζει ο έξοχος μουσακάς και το καλοφτιαγμένο ιμάμ.

"Το Λημέρι του Ληστή"

Το Λημέρι του Ληστή

Με περισσότερα από 15 χρόνια ζωής και έναν θηριώδη ημιαιωνόβιο φίκο καταμεσής της γραφικής αυλής του, ως σήμα κατατεθέν πλάι στο εκκλησάκι του 16ου αιώνα, η κλασική αυτή ταβέρνα της ορεινής νότιας Ρόδου αποτελεί σημείο αναφοράς της γευστικής καθαρότητας του νησιού, με πιάτα που κρατούν ατόφιο τον ρουστίκ χαρακτήρα τους, κι αφήνουν την πρώτη ύλη και το μαγειρικό ένστικτο των Σάββα και Κατερίνας Παπασάββα να κάνουν όλη τη δουλειά, δημιουργώντας γευστικές αναμνήσεις που διαρκούν.

"Vassilenas Blue"

Vassilenas Blue

Η κυκλαδίτικη εκδοχή του βραβευμένου αθηναϊκού "Βασίλαινα" ξεδιπλώνει τη δράση της σε μια κομψή open air αυλή, κοντά στο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου. Η κουζίνα δίνει αναμενόμενα το προβάδισμα στο ψάρι, χωρίς να λείπουν οι επιλογές για όσους προτιμούν το κρέας. Πολύ ενδιαφέροντα ωμά, καθένα με τον δικό του χαρακτήρα, αλλά και κύρια πιάτα σαν το μαγιάτικο σαβόρο με παλαιωμένο ξίδι και τη ζουμερή σφυρίδα με χόρτα και σάλτσα αγκινάρας.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο και Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου για το 2023.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.